Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu

Na predlog Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, Gradsko veće donelo je Odluku o raspisivanju Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu, u cilju smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Valjeva.

„U pitanju je javni poziv za 2023. godinu, koji je jednim delom produžetak javnog poziva koji je pokrenut 2022. godine. Tačnije, Ministartvo za zaštitu životne sredine je opredelilo 28, 5 miliona u prethodnoj godini za ovu meru, Grad Valjevo 7,5 miliona, što ukupno iznosi 36 miliona. U prvom javnom pozivu koji se privodi kraju i koji je u fazi završetka, bilo je 104 prijave i nisu iskorišćena sva sredstva. Komisija je donela odluku da nastavi sa realizacijom i raspiše za ovu godinu novi javni poziv, odnosno u ovom momentu se raspisuje javni poziv za privredne subjekte, koji su direktni korisnici subvencija. Javni poziv će trajati 15 dana, tačnije od današnjeg dana, zaključno sa 3. februarom 2023. godine“, rekao je predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić.

Mićić je naglasio da je princip finansiranja ostao isti, tačnije da 70% finansira Grad i Ministarstvo, dok 30% finansira korisnik, odnosno domaćinstvo.

„Što se tiče samog postupka i realizacije ove mere, potrebno je naglasiti da se nakon izbora pojedinačnih prijava privrednih subjekata formira preliminarna lista i oni naravno učestvuju u ovoj meri. Dakle, krajnji korisnici subvencija su u obavezi da posle sprovedenog izbora privednih subjekata izaberu izvođača radova, koji će realizovati ovu meru i koji će isporučiti kotao. Takođe, bitno je naglasiti da je ostao isti princip finansiranja, odnosno 70 % finansira Grad i Ministarstvo, a 30 % korisnik, odnosno domaćinstvo, a limit je 150 hiljada dinara, kao i prošle godine. Dakle, ukoliko vrednost tog kotla prelazi preko tih 70 % , gornja granica koju isplaćuje Grad kroz meru sufinansiranja je 150 hiljada dinara. Naravno, nakon završetka ovog javnog poziva i izbora privrednih subjekata, sledi javni poziv za krajnje korisnike, odnosno za domaćinstva.

S obzirom na to da smo imali 104 prijavljena na prvom javnom pozivu, dakle negde oko 15 miliona je iskorišćenih sredstava, negde oko 21 milion ostalo je na raspolaganju za ovaj javni poziv, što je po nekom proračunu oko 140 novih kotlova, ukoliko se realizuje u maksimalnom iznosu“, poručio je Viktor Mićić.

Tekst javnog poziva će izaći u listu „Napred“, a dokumentacija se može preuzeti na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.org.rs ili lično, na šalteru 11 u prizemlju Gradske uprave. Dodatne informacije se mogu dobiti putem broja telefona: 014/294 – 790 ili na mejl adresu: individualna.lozista@valjevo.org.rs .

Grad Valjevo

2 comments on “Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu

 1. Istina

  Брука,
  Оперите град, улице и смањите загађење… Не знате ви друго ништа!
  И шта да раде ти сиромаси што им купите котао, па они после не могу да купе пелет чију је цену формирала државна мафија.
  Та јадна домаћинства да су могли да купују пелет, могли су и да купе котлове…

  Reply
 2. Ivica

  Sumnjam, Singidunum moze da konkurise, a nas ne mora da truje, mi cemo platiti od poreza da nas ne truju, a oni jer su nas trovali nece imati konsekvence niti su placali vecu ekolosku taksu? Mislim da je to uredu!
  Pa uvedite svima subvenciju za prikljucak kotlova na GAS pametni portiri?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.