Danas plivanje za Časni krst

Danas će na reci Gradac biti održano tradicionalno „Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst“ Manifestacija će otpočeti Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju će služiti Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije u Hramu Vaskrsenja Hristovog sa početkom u 8 i 30 časova.

Nakon liturgije predvidjeno je da u 10.30h ispred Hraa krene I litija ka reci Gradac gde će dok se plivači pripremaju u 11h bii održan kulturno umetnički program . Plivanje za ksrt praktično će početi u 11h .

Pravila plivanja za krsta ostaju ista , odnosno pliva se 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin Božji. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

 

1 comment on “Danas plivanje za Časni krst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.