Za termine u školskim salama i do 100 000 godišnje – Pravo i pravda

Problem prostora za treninge za sportske klubove u Valjevu trebalo bi da bude rešen izadvanjem fiskulturnih sala u školama. Za razliku od sportskih objekata koje održava Valis, odnosno grad , termini u školama će se plaćati. Ipak, da li je ovom odlukom zaista klubovima olakšano ili im je situacija ostala ista ?

Grad Valjevo pored novca koji izdvaja za sportske klubove  istima omogućava besplatno korišćenje sportskih objekata . Grad Valjevo je doneo odluku da se od sada mogu izdavati školske sale klubovima što do sada nije bio slučaj. Član Veća zadužen za sport Vladimir Mišković kaže da je ovom odlukom konačno rešeno pitanje termina .

„Sada klubovi konačno  mogu da udju u školske sale , a do sada nisu mogli i gradske odluke se o besplatnim terminima ne mogu se odnositi na škole jer one primarno imaju  drugi osnov  korišćenja. Veštak je obišao sve objekte i nakon toga utvrdio cene“, kaže Mišković.

Kako se može videti u gradskoj odluci početna cena zakupnine po satu za izdavanje  fiskulturnih sala u osnovnim školama koje su u svojini grada Valjeva odredjena je u sledećim iznosima:

– Prva osnovna škola                     1.300,00 din./sat
– OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“1.200,00 din./sat
– OŠ „Andra Savčić“                        1.200,00 din./sat
– OŠ „Nada Purić“                           1.200,00 din./sat
– OŠ „Sestre Ilić“                             1.000,00 din./sat
– OŠ „Milovan Glišić“                      1.400,00 din./sat

Ukoliko neki klub za kondicione treninge ili pak decu u klubu zakupi termine po recimo jeftinijoj ceni , a da se radi o dva termina sedmično to bi značilo da klub samo za te termine treba da izdvoji 96 000 dinara za godinu dana. Ćlan Veća Mišković nije decidno odgovorio na pitanje da li će biti revidiranja liste korišćenja besplatnih termina kako se ne bi došlo u situaciju da jedni moraju da plaćaju termine, a drugi koriste objekte besplatno.

Pretpostavka je da klubovi koji imaju novca da kupuju igrače i potom im isplaćuju platu, plaćaju hranarinu i smeštaj u Valjevu imaju više novca od onih koji se recimo imaju najviše omladinske kategorije.

Na pitanje Vamedie da li bi zato imućniji klubovi poput Metalca  mogli da održavaju makar kondicione treninge kako bi oslobodili halu za termine nekim klubovima koji plaćaju sale i na taj način došli do ujednačenosti i istih prava za sve , Mišković je rekao da to ne može.

„Dimenzije terena u školama  ne odgovaraju svakom sportu“, rekao je član Veća. Na pitanje da li su i za kondicione treninge neophodni isti uslovi on je odgovorio potvrdno i uputio nas na Ustanovu Valis koja gazduje sportskim objektima.

„UO Valisa donosi odluke vezane za termine , a predloge daju rukovodioci sektora za sport kao i organizator spotskih aktivnosti u saradnji sa tehničkom službom Valisa. Dakle mi dajemo predlog , UO revidira predlog . Odredjivanje termina donosi se na osnovu gradske odluke kojom se besplatno dodeljuju terini sportskim klubovima. To je skupštinska odluka. Svi klubovi koji su članovi Sportskog saveza imaju pravo da podnesu zahetev za besplatne termine“, kaže direktor Valisa Željko Ostojić.

Na pitanje Vamedie ako klub ima pet kategorija igrača da li sve kategorije mogu dobiti termine u gradski objektima. Ostojić objašnjava da je to fizički neizvodivo  jer termini za decu amhom moraju biti večernji s obziro da oni idu u školu u dve smene.

„Termini se na prvom mestu traže za seniorske ekipe, ali i za omladinske timove i termine traže i neke škole sporta . Po trenutnom kapacitetu sportskih objekata nije izvodivo da kllubovi dobiju sve potrebne termine . Grad Valjevo ima komisiju za sport koja boduje klubove , neki imaju više neki manje bodova i mi gledamo da uskladimo i sa Komisijom za sport kad su termini u pitanju. Nepisano je pravilo da klubovi koji su od značaja za grad , odnosno imaju najviše bodova , imaju prednost . UO i uprava Valisa zaista gledamo da termine dodelimo po obimu sportskih aktivnosti, rangu takmičenja, broju dece“, objašnjava Ostojić.

Vamedia je i Ostojiću uputila isto pitanje u vezi revidiranja odluke o terminima ukoliko do toga dodje.

„U slučaju da grad zatraži da se revidiraju termini mi sazovemo UO i prenesemo im odluku, oni nakon toga razgovaraju sa predstavnicima grada i postupićemo kako osnivač to traži“, navodi Ostojić koji dodaje da zbog mogunosti plaćanja školskih sala ne misli da će biti manje interesovanja i pritisaka za termine u gradskm objektima:“Ne mislim da će biti manje pritisaka za termine , naprotiv ostaće isto ili će biti još veće potražnje“.

Da li je onda grad pomogao ovom odlukom klubovima koji su siromašniji? Izgleda da nije jer oni koji imaju novca već imaju besplatne termine i nisu im ni potrebni termini u školama.

Po svoj prilici školske sale koristiće se za decu , podmlatke klubova , a praktično dečiji sport trebalo bi da bude prvenstveni interes u odnosu na kupljene igrače , s obzirom da roditelji plaćaju poreze gradu Valjevu, ako još plaćaju i školske sale , realno je pitanje kako smo kao grad omogućili jednakost i budućnost?

Jedno je izvesno, škole koje su do sada izdavale sale praktiččno tražeći rupe u zakonu sada će to moći da rade legalno.

Ova priča svela se na kraju na onu staru o „pravu i pravdi“, a u životu pravo i pravda retko da se susretnu.

 

 

1 comment on “Za termine u školskim salama i do 100 000 godišnje – Pravo i pravda

  1. Sportski radnik

    KK Student, pored dobijanja novca od grada Valjeva u iznosu od 2.5 miliona dinara i jos nesto ispod zita dobija besplatnu salu za treninge i utakmice. pored toga naplacuju put , clanarinu nabavku dresova roditeljima. Gde je tu postena preraspodela osim da primaju visoku platu trojica kao glavnih u klubu koje i ne zanima klub osim novca

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.