Valjevo bez liste čekanja za uslugu ličnog pratioca dece sa invaliditetom

Valjevo je grad koji nema listu čekanja za 25-oro dece sa invaliditetom, uzrasta od pet do 19 godina, koja će ove školske 2022/2023. godine imati svog ličnog pratioca. Za ovu uslugu socijalne zaštite, u budžetu Valjeva je izdvojeno 19.2 miliona dinara, što će omogućiti angažovanje ličnih pratilaca u kontinuitetu tokom cele godine.

„Grad Valjevo je povećao broj ličnih pratilaca, jer je do sada uslugu koristilo 15-oro dece. Kada smo shvatili da se desetoro dece nalazi na listi čekanja, nismo imali dilemu da izdvojimo koliko god je potrebno novca, da ovu skupu, ali važnu uslugu omogućimo svoj deci kojima je potrebna. Od decembra meseca finansiramo rad 25 ličnih pratilaca i verujem da će oni biti od velike pomoći našoj deci i njihovim porodicama“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i potvrdio opredeljenost da Valjevo ostane u vrhu gradova u Srbiji po pitanju usluga socijalne zaštite.

„Svrha ove usluge je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške, radi uključivanja u redovno školovanje, aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanje sve većeg nivoa samostalnosti dece koja imaju ograničenja psihičkih i fizičkih sposobnosti. Zato smo veoma ponosni na činjenicu da smo dostigli nivo da ne postoji nijedno dete koje ima potrebu za ličnim pratiocem, a da mu to nismo omogućili“, kaže Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

U Valjevu se ova usluga sprovodi od 2016. godine, kada se počelo sa sedmoro dece. Društvo za cerebralnu paralizu je ovlašćeni i licencirani pružalac usluge ličnog pratioca, koji je izabran putem preko javne nabavke i koji realizuje ovu uslugu od početka.

 

1 comment on “Valjevo bez liste čekanja za uslugu ličnog pratioca dece sa invaliditetom

  1. Boba

    Mnogo vise dece ima potrebu za pratiocem ali se roditelji snalaze sami,nemaju dostupnu informaciju ili su dugo cekali pa digli ruke od toga.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.