U Valjevu 82 541 stanovnik na 41 254 stana

Poslednji popis stanovništva pokazao je da je ukupan broj stanovnika Valjeva sada  82 541. Isti popis donosi I podatak da je u Valjevu popisano 41 254 stana.

Podaci poslednjeg popisa u Valjevu pokazuju da su na teritoriji Valjeva popisane 41254 stambene jedinice. Matematika  ukazuje na to da u Valjevu u stambenim jedinicama žive po dve osobe. Ipak, to je matematika , životna realnost je nešto sasvim drugo.

Ta životna realnost ukazuje da u Valjevu na svakom koraku kao pečurke posle kiše “niču” nove zgrade. Korak dalje , potražnja za stanovima je jako velika pa su neki sugradjani već kupili stanove koji će biti izgradjeni tek 2023. godine, a neki I 2024.godine.

Potražnja za stambenim kreditima ne jenjava , saznajemo u valjevskim bankama , ali je kažu povećanje kamatnih stopa uticalo da se trenutno potražnja malo uspori. “Ima zahteva standardno, ali sada trenutno veliki broj tražilaca kredita razmišlja jer su povećane kamatne stope I uglavnom čekaju da se situacija stabilizuje “, kažu bankari.

Prosečna zarada u Valjevu ispod je republičkog nivoa I otplata kredita nije laka. Ipak stanovi se traže više nego ranije.

Još jedan apsurd jeste činjenica da se broj stanovnika u Valjevu smanjio pri čemu bi bilo logično da se smanjuje I potražnja za stanovima. Ali nije tako.

Za stan , po aktuelnim cenama, u starogradnji u Valjevu je potrebno izdvojiti od 700 do 1000 evra po kvadratu dok je za stanove u novogradnji neophodno izdvojiti od 1100 do 1400 evra po kvadratu. Kako saznajemo agencijama, za kupovinu kuće cene se kreću od 150 000 do 200 000 evra za kuće od 80  pa  I preko  100 kvadrata , a za manje objekte cena je u proseku do  50  000 evra. I potražnja I ponuda postoje.

Veliki broj stanova se po nekim podacima koristi za izdavanje u formi “Stan na dan”, a da je tako govori I procena TO Valjevo u kojoj saznajemo da je u ovoj godini u Valjevu zabeleženo oko 60 000 noćenja.

I pored takve upotrebe  shodno broju stanovnika I broju stanova ostaje veliko pitanje ko I da li iko živi u svim tim stanovima , a na kraju I zašto I dalje postoji potražnja ?

 

 

5 comments on “U Valjevu 82 541 stanovnik na 41 254 stana

  1. Ima se ,može se..

    Peru se pare kroz kupovinu stanova..Ne treba nikakva pamet da bi došao do odgovora.Radnici nemaju plate za stanove ili da podigne kredit..

    Reply
  2. Nušić

    U razvijenim zemljama građani višak zarađenog novca često investiraju u akcije ili pokretanje nekog novog posla. Kod nas je tržište kapitala neaktivno, a na Beogradskoj berzi se trguje jako malim brojem akcija i obveznica. Pokretanje nekog novog posla je puno nesigurnosti i na ovako malom i siromašnom tržištu kao što je naše je nedovoljno atraktivno. Na drugoj strani i naša država je spremnija da pomogne nekoj stranoj kompaniji koja ovde dolazi da angažuje jeftinu domaću radnu snagu, nego što podržava domaće preduzetnike. Kod nas se preduzetnički duh ne neguje i ne podržava. Zato građani ono novca što imaju ulažu u nekretnine. Kupuju stanove i izdaju ih. Novac tako investiraju i imaju neki prihod od tih stanova. Istina, taj prihod je jako mali u odnosu na uloženi novac i period povraćaja uloženog novca kroz rentu je jako dug. Oni koji ulažu u nekretnine zapravo najviše mogu da zarade ako malo sačekaju i nekretninu potom prodaju, jer cene nekretnina skaču. Onda naravno moraju da razmišljaju gde i kako da investiraju tako dobijen novac.

    Reply
  3. Dragica

    Nova zgrada, sija jedna ili eventualno dve sijalice po zgradi. Cula sam da kupuju po unutrasnjosti albanci na te njihove fore „pozajmljenih para“. Kupi neko drugi, nas, a oni imaju ugovor o pozajmici para i sistem ne prepoznaje albanca, a moze da aktivira tu pozajmicu kad hoce i stan je njegov i kaze mi neki covek da su nakupovali mnogo stanova po unutrasnjosti Srbije.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.