Raspisan tender za projektovanje Južne obilaznice Valjeva

JP Putevi Srbije raspisali su tender za izradu plansko-tehničke dokumentacije za izgradnju Južne obilaznice Valjeva. Procenjena vrednost posla 25 miliona bez PDV-a.

Obilaznica se projektuje za brzinu do 100 km/h i planirano je da ima četiri vozne trake od po 3,5 metara, četiri ivične trake od po 0,5 metara, razdelnu traku od četiri metra i ulivno-izlivne trake od 3,5 metara.

Južna obilaznica Valjeva bi se prostirala kroz industrijsku zonu Gorić-Iverak i povezala bi dva državna puta i to državni put IA reda broj 27 (veza na brzu saobraćajnicu u izgradnji Iverak- Lajkovac) i državni put IA reda broj 21.

Izgradnjom Južne obilaznice Valjeva stiču se uslovi za izmeštanje

Osnovni saobraćajni ciljevi izgradnje nove saobraćajne deonice i ndustrijske zone Valjeva (južne obilaznice):

1.Ostvarenje kraće i savremenije putne veze, prevashodno područja Valjeva – industrijske zone, sa autoputskim čvorom Lajkovac, preko puta namenjenog motornom saobraćaju Iverak – Lajkovac, odnosno poboljšanje uslova na delu puta između zapadnih delova Srbije i autoputa Beograd – Južni Jadran,

2.Rasterećenje dela postojeće putne mreže.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji , osnovni cilj izgradnje obilaznice Valjeva jeste poboljšanje nivoa usluge pre svega za teretne tokove, povećanje bezbednosti saobraćaja, smanjenje vremena putovanja, smanjenje troškova eksploatacije vozila i smanjenje negativnih ekoloških uticaja saobraćaja na okolinu i drugo.

Kao što je već napomenuto, postojeći državni put IB-27 prolazi kroz centralna područjaValjeva, tako da mešanje tranzitnog saobraćaja i gradskog sobraćaja, uz železničku prugu i železničku stanicu, izaziva brojne probleme pri dostignutom saobraćajnom opterećenju. Izgradnjom ove veze bi se značajno umanjili ovi problemi a sav tranzitni saobraćaj bi se usmerio van grada Valjeva i time postigli značajni pozitivni efekti.

Izgradnjom ovog putnog pravca stvaraju se uslovi za bolju pristupačnost celog regiona, podizanje njegove konkurentnosti, kao i sam budući razvoj regiona, a samim tim i grada Valjeva, kako kroz privlačenje novih investicija, tako i kroz razvoj postojećih privrednih zona. Planirani koridor će omogućiti postojećim privrednim subjektima lakšu i bržu komunikaciju ka tržištu i privući će nove investicije i otvaranje novih radnih mesta, dakle imaće ogroman uticaj na sveukupni privredni i ekonomski razvoj Republike Srbije uz povećanje BDP-a.

Obaveza projektanta je da za potrebe izdavanja lokacijskih uslova izradi Idejno rešenje za predmetnu deonicu.Tender je otvoren do 31. januara, a vrednost posla procenjena je na 25 miliona dinara bez PDV-a.

 

28 comments on “Raspisan tender za projektovanje Južne obilaznice Valjeva

 1. Nenad

  Nisam dobro razumeo koje saobraćajnice spaja ovaj put. Ako se ne varam novu saobraćajnicu i obilaznicu prema Užicu?

  Reply
  1. Istina

   Ma samo ti da dobiješ dobar sendič i ne sekiraj se!
   U gradu više ne može da se prođe od automobila, smeća, prljavštine, a vazduh i da ne spominjemo…
   Kakav bre razvoj za najjeftiniju radnu snagu u Evropi!

   Reply
 2. Bojan

  Sve pohvale za budući projekat,osi izmeštanja teškog saobraćaja ,sam grad će imati još dosta Benedikta,od smanjenja zagađenja,lakšeg pristupa brzoj saobraćajnici, smanjenja broja vozila u samom gradu…,Ovo je još jedno ispunjeno obećanje gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom,i puna podrška za dalje aktivnosti na poboljšanju infrastrukture u gradu

  Reply
  1. Istina

   Ti si skroz nepismen. Hajde nas malo edukuj o tom smanjenju automobila u gradu i smanjenju zagađenja…

   Reply
  2. Mirko

   Jos jedno?!
   Sta su ovi uspeli da poprave u gradu?!
   Nema 100m puta a da nije krpljen…ide zakrpa na zakrpu.
   Novi put od Austroterma do kruznog toka je vec propao a saniran već jednom pre 3 meseca. Bruka i sramota gde odlaze pare gradjana. Vec postojeća obilaznica u katastrofalnom stanju. Jel Vi vozite automobil uopšte??

   Reply
 3. Marijola

  Izgradnja ove deonice je veoma korisna jer ima dosta prednosti koje su navedene u tekstu. Nadamo se da će se i ovaj projekat realizovati kao i svi dosadašnji projekti.

  Reply
 4. Ana

  Sve pohvale za ovaj projekat. Mnogo pogodnosti će biti kada se završi projekat. Još jednom veliko Bravoo!!!

  Reply
 5. Verka

  To su dobre vesti, jer infrastruktura pospešuje razvoj grada i privuće nove investitore,a i bržu povezanost Valjeva sa ostalim gradovima i mestima u Srbiji.

  Reply
 6. Marushka

  Veoma dobar projekat za naš grad i još jedan pokazatelj da gradska uprava zaista svoje obećanje ispunjava. Izgradnja ove saobraćajnice može doneti samo doneti prednosti za naš grad a i saobraćaj će biti rasterećen. Sve pohvale!

  Reply
 7. Dragan

  ovaj put ce imati veliki benefit za nase gradjane jer ce moci da se uzmu dobre pare za njive preko kojih bude prolazio i to sve zahvaljujuci mudroj politici presednika vucica

  Reply
 8. Maša

  Svaka čast za ovaj projekat. Ovo će svima nama puno značiti, a ono što je najbitnije, jeste da ćemo time privući mnogo investitora. Još jednom, sve pohvale i nadam se da će se uskoro ovaj plan realizovati.

  Reply
 9. Taki

  Važna je ovo vest za Valjevo. Da bi privreda bolje funkcionisala, i putevi moraju biti bolji. I ne samo to, ako će ovo značiti izmeštanje makar dela teretnog saobraćaja iz užeg i šireg centra grada, hajde onda da taj projekat bude dobar, pa.da se ubrzo krene i u njegovu realizaciju.

  Reply
 10. Marijana

  Sjajna vest, izmestanje teretnog saobracaja, rasterecenje saobracaja, je nesto sto je svakako bilo potrebno Valjevu. Mislim da ovaj projekat jeste medju prioritetima za nas grad, i ovim tempom i zalaganjem gradske uprave, bice sigurno brzo realizovan. Bitno je da je inicijativa pokrenuta.

  Reply
 11. Miki

  Izgradnjom ove deonice bicemo jos brze na autoputu. To je jako bitno pri dovodjenju investitora jer svi oni gledaju i blizinu autoputa i kvalitet puteva do svojih fabrika.

  Reply
 12. SERGEJ

  Ova vlast ispunjava još jedno obecanje, a vi iz opozicije puknite od muke, bravo za moje Valjevo, bravo za lokalnu vlast.

  Reply
 13. sin anarhije

  Valjevo inace svi obilaze u sirokom luku , plate 20 hiljada ispod republike , infrastruktura itd , deca odlaze a vi botovi iz sns sekte izljubite jedni druge za novu , kao posleratni komunisti …

  Reply
 14. Baki

  E botovi koliko ste jadni,jeste li svesni?
  Objasnite mi kuda će vozila iz smera Bajina Bašta,Osečina odnosno Loznica,Šabac,proći da bi došli do brze saobraćajnice u Popučkama i uključili se?
  Ako ste iz Valjeva što čisto sumnjam,proći će kroz ceo grad tj. Dušanovom,Vojvode Mišića i Vladike Nikolaja i gde je tu rasterećenje,nezagadjenost i ne znam šta još.
  Tim nazovi investitorima ako treba put neka plaćaju i neka ga prave,jedan su dobili za dzabe i još mnogo toga,plac,struju,vodu,subvencije i ovde su jedini investitori gradjani Valjeva koji sve to plaćaju preko poreza,taksi i ostalih nameta.

  Reply
 15. Aca

  Vest je nepotpuna, jer nije jasno sta osim industrijske zone ovaj put povezuje sa brzom saobracajnicom.Nije navedena ni du zina puta kako bi se znala cena po kilometru puta.Nije naveden ni nacin finansiranja odnosno ko to sve placa?

  Reply
 16. Lole

  prvo su trazili i ,,nasli“strateske parnere prosle godine, a danas raspisuju tender za isto? polovina obilaznice je prikazana na sajtu i prica o putevima u privrednoj zoni sto se povezuju sa istom je takodje polovicna.Logika mi nije jasna samo prica da je sve gotovo? gde su kompletni projekti?
  stvarno deluje kao da su u pitanju mutne radnje

  Reply
 17. Stari Valjevac

  Jeste li primetili a u gradu o renovira neko iz opstine kupi stan ….. Automobil ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.