Održan protest prosvetara u Valjevu – Traži se status službenog lica

„Tužan je ovo dan kada prosvetni radnik mora da obustavi nastavu kako bi ukazao na nepravilnosti zakona koji ne štiti prosvetnog radnika“, rekla je Vesna Andrić, predsednica Foruma osnovnih i srednjih škola Valjava, na početku današnjeg protesta prosvetara na Gradskom trgu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obustavila je danas rad, a poput Valjeva, protesti su održani u još više od 40 gradova Srbije. Štrajkački zahtev je otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju s obzirom na to, kako je rečeno, da je poslednji slučaj učeničkog nasilja nad nastavnicom u Trteniku “kap koja je prelila čašu”.

Protestu u našem gradu prisustvovao je veliki broj prosvetnih radnika. Vesna Andrić je istakla da je veliki broj prosvetara došao, „ali da na žalost neki od njih nisu bili u u stanju da obustave rad jer su sprečavani od direktora škola ili lokalnih samouprava“. Naglasila je da ono što traže prosvetari nije samo stvar za njihove sindikate, nego pitanje za sve segmente društva. Protest u Valjevu, primetila je, došli su, s druge strane, da podrže i predstavnici škola koje nisu u Uniji sindikata, a potom je svojevrsnom „prozivkom“ utvrđeno da su na Gradski trg došli predavači i sindikalci iz svih gradskih i seoskih osnovnih i srednjih škola koje su obustavile rad, izuzev jedne srednje, kao i prosvetari iz osnovne i srednje škole iz Lajkovca, a protestu su se pridružili i pojedini roditelji i prosvetni penzioneri.

Svi oni sa trga su se uputili u šetnju Karađorđevom ulicom do zgrade načelstva Kolubarskog okruga gde se nalazi i Školska uprava, kao ispostava Ministarstva prosvete.

Na protestu na toj lokaciji ponovljeno je da on nije nije politički, već da ima jasnu poruku „Stop nasilju“ i ne samo nasilju od učenika ka nastavniku, nego i učenika prema učeniku, zbog čega je ponovo zatražena promena prosvetnih zakona i pravilnika koji regulišu tu oblast.

„Ne govorim u ime sindikata, ne treba da se stavljamo pod bilo čije barjake i ne treba da se više delimo ko je čiji član. Današnji dan treba da se zabeleži da je prosveta konačno podigla glavu, ovo je esnafska stvar i molim vas nemojte nas više deliti“, poručila je ispred Školske uprave nastavnica iz OŠ „Sestre Ilić“ Milica Kaljević.

Predstavnici Foruma valjevskih osnovnih i srednjih škola rekli su da ne bi voleli da se više viđaju ovakvim povodom, ali da će u svojim zahtevima istrajati pa ako pomaka ne bude bilo, onda će ih na sledećem protest biti još više.

 

 

7 comments on “Održan protest prosvetara u Valjevu – Traži se status službenog lica

  1. Vlada

    Kakvo bre službeno lice, da li ste vi normalni? Primate platu i pola godine ne radite…Tišina.

    Reply
    1. Gospodin okruzen motikama

      Ne zna Vlada to,on je navikao na motiku i sve sto nije drzanje motike on smatra da nije rad.Ovaj njegov odgovor je naprimitivniji refleks glupih,a lenjih za ucenje.Iskulirao bih ovo kao i u 99% slucajeva,al onda bi stvarno bilo tacno da pametniji popusta,a tupavi vladaju svetom.

      Reply
  2. Јованја

    баш „спонтано“ па службено лице!
    Вапај и за професорима који нису политички запослени..за професорима који пишу ћирилицом..који негују Светосавље у школама..који не гурају деци маске за гушење и не пласирају хрватске уџбенике.., који се душом посвете ученику не партијским директорима, која апелују на родитеље да гасе порнографске канале, као што „пинк“, да не пласирају содомију и неморал трећег пола* онда ће деца бити на свом месту. Чини ми се да беше само пар професора србских у време пандемије који су истерани из школе ! Ваш министар и систем колоније ( јер држава и нисмо ) је претња за србску децу..као и све себичне маме и тате које раде за „плату“поробљивача узимајући из уста своје деце њинову слободу, земљу, будућност..није проблем само у неком тамо србском детету..врло добро те стране муве знају..које су повећале 10 пута веће цене хране у Србији мањег стандарда но у европи . Убаците у школе режимску власт нека „васпита“ децу ..да редовно иду да се пелцују ..да им се што више појача интернет../ако може 5 – Г, да јте им гмо храну који европска елита избацује..направите од њих нацију за испитивање енглеских боца. Ма сигурне школе само тако!

    Reply
    1. Мод

      “ србских “ … једначење сугласника по звучноести…. Нећете бити мањи патриота ако примените гласовну промену.

      Reply
  3. Ucitelj

    e moj genije, vi stvarno mislite da prosvetari leze na raspustima kao i djaci…

    Reply
  4. ива

    Шта ако службено лице нападне дете у школи…каква је ово политика …ту нешто смрди. Толике школе сте завршили, педагогију..а да не знате да санкционишете један случај било да је професор или дете…но одмах да направите од школе режимски затвор..јел вас то амери уче ? Школа србска то није до сада доживела, свашта се ту крије. Чуш штрајкују против свог хлеба..ко је ту млађи деца ил ви..срамота.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.