Valjevski pokret otpora: Ministarstvo da utvrdi odgovornost za osušene sadnice stabala

Valjevski pokret otpora u zahtevu ministarstvu ekologije zatražio je utvrdjivanje činjeničnog stanja zbog osušenih sadnica stabala čiju je sadnju finansiralo ministarstvo sa 4 miliona dinara. Tim povodom Valjevski pokret otpora izdao je sledeće Saopštenje za javnost:

„Dana 31. 10. 2022. godine udruženje Valjevski pokret otpora podnelo je zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine, sa ciljem da isto utvrdi činjenično stanje u pogledu utrošenih budžetskih sredstava u iznosu od 4.000.000,00 dinara, koja su Gradu Valjevu dodeljena na Javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini, sa Projektom pošumljavanja Grada Valjeva u 2021. godini. Gradska uprava Grada Valjeva je sprovela postupak javne nabavke 400 sadnica i ugovor, vrednosti 3.155.520,00 dinara (sa PDV), dodelila ponuđaču Rasadnik Green In d.o.o. Rumenka.

Naime, dana 13. 12. 2021. godine izvršena je primopredaja radova i tom prilikom je zapisnički konstatovano da je sadnja obavljena prema pravilima struke i odgovarajućem kvalitetu,  kao i da je posađeno ukupno 400 sadnica na 3 lokacije na teritoriji Grada Valjeva, i to:  u Ulici Mirka Obradovića (111 sadnica klena), u Naselju Oslobodioci Valjeva (35 sadnica klena), u Parku “Pećina“ (254 sadnica različitih vrsta). Zapisnik o primopredaji potpisali su Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline“ d.o.o. Valjevo, Živko Kasalica, predstavnik Rasadnik Green In d.o.o. Rumenka i Olga Janković, predstavnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Valjeva.

Međutim, kao što je je našim sugrađanima poznato više od 150 sadnica u međuvremenu se osušilo ili se iste nisu primile usled očigledno nestručnog i neodgovornog postupanja odgovornih lica u Gradskoj upravi Grada Valjeva, preduzeću “Agrorazvoj – valjevske doline“ d.o.o. Valjevo i nadležnim javnim gradskim preduzećima što je imalo za posledicu da je nastala materijalna šteta velikog obima, kao i to da su budžetska sredstva dodeljena od strane Ministarstva zaštite životne sredine Gradu Valjevu nenamenski potrošena.

Kako se radi o sredstvima dobijenim iz budžeta Republike Srbije, a preko Ministarstva zaštite životne sredine, tom ministarstvu smo uputili zahtev da, u roku od 15 dana, utvrdi činjenično stanje na terenu (tačan broj osušenih sadnica i sadnica koje se nisu primile), utvrdi uzrok i visinu nastale materijalne štete i pokrene postupke za naknadu štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi Grada Valjeva, preduzeću “Agrorazvoj – valjevske doline “ d.o.o. Valjevo i nadležnim gradskim javnim preduzećima.

Istovremeno, obaveštavamo naše sugrađane da će udruženje Valjevski pokret otpora, ukoliko Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne postupi po našem zahtevu, inicirati postupke predviđene zakonom protiv svih odgovornih lica u ovom slučaju.

VALjEVSKI POKRET OTPORA“

                                                                           

9 comments on “Valjevski pokret otpora: Ministarstvo da utvrdi odgovornost za osušene sadnice stabala

 1. Janko

  Aaa, bistro bistro! Ne da se ispita šta je uzrok sušenja nego da ministarstvo ispita ko je odgovoran. Evo sad će

  Reply
  1. Слободан Ружић

   Да су мало више уринирали, то јест зап…авали не би се осушиле. То би било системско решење.

   Reply
 2. Ica smekerica

  A iz rubrike „nebitne vesti“ izdvajamo saopstenje nebitnog propalig Djilasovog pulena.

  Reply
  1. Teta Nada

   Sada je Dilas,sa naprednjacima .Više niko od naprednjaka ne spominje Djilasa i pare.zato šmekerica može dase skrati ugovor na pp poslove ako ne slušaš BG..

   Reply
 3. Zaklela se zemlja raju da se sve tajne odaju

  Zasto ovi iz LAZNOG OTPORA ne daju zajedno saopštenje kao i ostale opozicione stranke? Da nisu provaljeni??? Ja bih rekao da se Valjevska opozicija ogradila iz ovog „PROJEKTA“ uzimanja glasova opoziciji. Polako , isplivace sve na videlo, nisu dzaba sve opozicione stranke na jednoj , a LAZNI OTPOR na drugoj.

  Reply
  1. Valjevac

   Kakva je ta vasa opozicija moram priznati da su pametni sto su se od vas takvih ogradili.

   Reply
 4. Poreskii obveznik

  svaka čast, treba da se utvrdi, nisu male pare,a bitovima treba uzeti duple pare za porez a smanjiti sendviče

  Reply
 5. Otporaš za uvek

  Ajmo otporaši ovo je prava strana,gde god ima dosta botova znači da su pravi i opasni po ove sataniste.OTPOR DO POBEDE

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.