Roditelji otkazuju ekskurzije – Dnevnica valjevskih nastavnika u proseku 6 evra po detetu po danu

Ove školske godine brojni valjevski djaci neće otići na ekskurzije. Najskuplje su maturske čija se cena kreće i do 50 000 dinara. Nastavničke dnevnice u  Valjevu u proseku su 6 evra po detetu po danu. Roditelji smatraju da su cene previsoke za njihov životni standard. U pojedinim valjevskim školama neke ekskurzije su otkazane na nivou celih generacija .

Nepobitna činjenica je da su ekskurzije oduvek bile prilika za predah od škole , dobro druženje i naravno posetu zanimljivim destinacijama. Postojala su i odredjena pravila o broju dana ekskurzije u zavisnosti od nivoa razreda koji se pohadja. Najzanimljivije su uvek bile višednevne ekskurzije.

Pravila postoje i danas , ali autobusi nisu više puni kao nekad . Razlog tome jesu paprene cene ekskurzija koje roditelji u većini ne mogu da plate.

„Oni kažu to je na rate , ali to na rate ne menja činjenicu da treba izdvojiti 200 pa i 300 evra, za maturske ekskurzije da i ne govorimo.  Iako je na rate to je i dalje skupo“, kaže majka učenika treće godine jedne valjevske srednje škole.

O destinaciji pa i ceni ne odlučuje samo škola već i Savet roditelja koji treba da da saglasnost na predložene cene.Ali, ipak se došlo u situaciju da roditelji misle jedno , a  Savet roditelja drugo. Postavlja se pitanje kako je to moguće?

Predstavnici roditelja trebalo bi da najpre roditeljima objasne cene i predloge , a potom prenesu stav. Ipak to nije tako.

„Ja sam bila u Savetu roditelja i ne bih nikad više. Hvala Bogu pa mi je dete završilo školu . To se dobije ili saopšti koliko , šta, gde i onda se samo kao glasa. Ja sam jednom samo postavila potpitanje nisam dobro prošla. Najveći broj ljudi koji tamo sedi misli da će detetu naneti štetu, da će biti neke odmazde nad detetom i ćute i glasaju. Jer kako da objasnim drugačije da recimo Savet glasa da dnevnica nastavniku bude 7 000 po detetu , a taj roditelj zaradjuje 40 000 mesečno i isto treba da plati ekskurziju“, objašnjava D.I.

Po pravilu najmanje 60 odsto učenika istog razreda mora da se prijavi za ekskurziju da bi ona bila realizovana. Izbor agencije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.

“Ekskurzije su jezivo opterećene porezima i doprinosima za dnevnice profesora, sa skoro 100 odsto, a sve to plaćaju deca i roditelji‘‘, naveo je u izjavi za Novu S Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA , navodeći da je u pitanju jedna od stavki, koja značajno utiče na cenu ekskurzije i rekreativne nastave, a o kojoj se, kako kaže, ne govori mnogo u javnosti.

Problem je, po mišljenju Senićića , i što se dnevnice ne isplaćuju u školama, preko putnih naloga, već agencije sa učiteljima i nastavnicima sklapaju ugovore o povremenim i privremenim poslovima, na koje, kako kaže, državi moraju da plate sve poreze i doprinose.Seničić ovu situaciju opisuje na primeru učiteljske dnevnice od 10.000 dinara, na koju agencije moraju da plate skoro identičan iznos na ime poreza i doprinosa.

Ovim povodom kontaktirali smo valjevske srednje škole pa tako u Poljoprivrednoj školi saznajemo da ekskurzije nisu ni organzovali protklih godina ni za jedan razred. Ekonomska škola tek sada raspisuje tender za ekskurzije jer ih realizuju tek na proleće što je po njihovim rečima veliki problem . “Zato tražimo klauzulu da neće biti povećanja cene preko odredjenog procenta.  Naše istraživanje tržišta pokazalo je da bi cena ekskurzije za učenike četvrte godine mogla biti 38 000 dinara , severna Italija, 5 dana. Našim učenicima 4. godine ovo je prva ekskurzija jer u prvoj godini nisu išli potom je bila korona dve godine I tek sada planiraju ekskurziju”, rekao je direktor Dragan Timotić. Visina nastavničke dnevnice je 5 evra po detetu po danu, inače o tome saglasnost daje Savet roditelja.

Medicinska škola već je realizovala matursku ekskurziju , Grčka 5 dana po ceni od 280  evra. Nastavnička dnevica bila je 30 evra po detetu odnosno 6 evra po danu po detetu.

Najskuplja ekskurzija I u Gimnaziji je maturska. Sedam dana, Italija , 48 000 dinara. Nastavnička dnevnica  je 65 evra dnevno, odnosno 300 dinara po detetu.

“Nijednu odluku ne donosi škola samostalno, za sve je neophodno da se dobije saglasnost Saveta roditelja. Oni odlučuju o dnevnicama, a mi se starmo da tenderi budu sprovedeni po zakonu”, napominje Predrag Jeftić direktor škole.

Tehničku školu iako smo pozivali u više navrata nismo mogli da dobijemo jer je direktor bio odsutan ove nedelje , a pomoćnici se nisu javljali.

Zanimljivo je da na pitanje ko plaća boravak za nastavnike , njihov smeštaj , obroke I njihov prevoz , škole uglavnom ističu da bi ministarstvo to trebalo da reši.

Predstavnici YUTE daju konkretan odgovor: “Škole traže gratis za nastavnike I to je broj do 10 ili 12 gratis mesta. Agencija koja organizuje eksksurzije recimo 30 mesečno ne može dati 300 besplatnih aranžmana zato se to ponovo preliva na decu I roditelje koji to plaćaju.”

Roditeljima su ekskurzije postale glavobolja jer još pamte divno vreme svog školovanja I druženje na ekskurzijama. Računica pokazuje da nastavnik sa dnevnicom od 6 evra po detetu po danu ukoliko vodi 20-oro dece za pet dana zaradi 600 evra.

Iako direktori škola ističu da dnevnice nastavnika nisu velike jer se radi o pažnji nad decom I čuvanju dece , sagovornici Vamedie , četvrta I treća godina , kažu da na ekskurzijama I dalje ima opijanja, izlaska u kafiće bez nadzora, ponekad I nešto opijata. Javna je tajna da je opijanja I poziva Hitne pomoći bilo na ekeksurziji osmaka jedne valjevske škole. Dakle? Pažnja je popustila?

Visoke cene osnovni su razlog odustajanja od ekskurzija, pa su pojedine ekskurzije u valjevskim školama , često treće godine, otkazane, a u agencijama tvrde da će zbog rasta cene goriva ekskurzije biti još skuplje .

 

18 comments on “Roditelji otkazuju ekskurzije – Dnevnica valjevskih nastavnika u proseku 6 evra po detetu po danu

 1. Valjevac

  Legalizacija korupcije i kriminala. Školski dinar je veći kriminal od ekskurzija. Besplatno školovanje ekonomskog tigra mora biti koruptivno jel drugačije neznaju.

  Reply
  1. Smilja

   Aj ne preteruj, toga je bilo i 2004, 2005… Nema veze s’Tigrom. To tvoje „koruptivno“ bilo i ranije… Pa koj se na’vats – na’vata se…

   Reply
 2. Ja

  Pošto se iz teksta vidi da su samo nastavnici problem, neka idu deca sama, ili neka se odabere reditelj pratilac, preuzme svu odgovornost i nema problema.

  Reply
  1. Ti

   Ti!! ako je ekskurziza deo programa školovanna, zato ste plaćeni a ne da čerupate dnevnice roditelji.a koji su na minimalcu. Pola godine imate odor zimsk letnji uskršnji … plus 52 nedelje godišnje neradite to je 104 dana …… Etiku ste izbacili iz škola.

   Reply
 3. Ekipa

  Pošto neki tvrde ovde da nastavnici nisu problem , možda da prošetaju do neke valjevske agencije pa provere koliko košta da sami odvedu dete ili ga pošalju sa agencijom. U pola cene . To je bruka do čega smo došli da roditelj koji je naa minimalcu ne može da pošalje dete na ekskurziju.

  Reply
 4. Koča

  Kakve odgovornosti? Pa deca se iznapijala prošle godine haos bio i ko je odgovarao ? Niko, sve zataškavano. Trebalo je bar da vrate pare koje su uzeli za dnevnice . EEEE baš će.

  Reply
 5. Miki

  Meni ovo mnogo smešno . Rodjo , koju odgovornost? Pa sta kao ranije nisu vodili nastavnici decu ? Nego sad im zinulo za pare , daj opleti po deci.

  Reply
 6. Tetka Rada

  Upoznaj svoj kraj da bi ga vise voleo. Mame neka naprave sendviče, kiflice, mini pizze lepinje sa kajmakom i paradajizom, domaći sokici uz kolač od jabuka sa dobrim društvom i lepim raspoloženjem pa da vidite kako će lepo klinci da se provedu . Bitno je da imaju uspomene, da se druže, da pevaju, da se i zaljubljuju. Decibfali druženje i kontakt sa vršnjacima posebno pole 2-3 godine kolone i stresova. Ostavite preskupe ekskurzije po strani, vreme prolazi a deca brzo odrastaju.

  Reply
  1. Zile

   gospodjo ja kad sam isao na eskurziju trebale su mi samo pare za drogu i prostitutke. kakav sendvicic kakvo druzenje? vodite decu u hamburg da vide sta je zivot i da se secaju eskurzije a ne idu u lepenjski vir

   Reply
 7. hemičarke su najlepše

  odavno sam pričao u krugu prijatelja kako su prosvetni radnici halapljvi a to se ogleda i kroz ovaj tekst. opšte je poznato da nam nameću udžbenike koje moramo kupovati ali da su toliko bezobrazni i da nam konstanto poturaju nekakve pčelice, laviće, mislilše i ostale radne sveske za vežbanje a na kraju godine kada prelistate te vežbanke vidite da deca nisu uradila ni trećinu od zadatih zadataka i onda se pitate koja je smisao kupovina tih radnih listova ako ih deca nisu uzela da popune. pa % i % i %. i nema to veze ko je na vlasti, to se dešava generacijama unazad i često su baš ti profesori jedni od aktivnijih bukača na društvenim mrežama današnje vlasti….

  Reply
  1. Istina

   Нису они халапљиви колико су то здравствени радници…Брука, а без образовања и науке нема једног друштав…
   То је показано већ 30 година и ми нестајемо. Исто толико година просветни радници штрајкују и наша омладинанема адекватно образовање и зато смо ту где јесмо…

   Reply
 8. Kole

  Da li je istina da pored valjevskih agencija poslove ekskurzija najvise dobijaju novosadske?

  Reply
 9. Мика

  Треба да знате да наставници намећу деци куповину књига а за себе задржавају рабат који је неких 20%. Својевремено сам као председник Савета родитеља организовао куповину преко Савета и сав рабат пребацио деци која нису имала новац за књиге и одласке на екскурзије. Наравно велика обавеза а и напади и оптужбе од стране наставника јер сам им како кажу узео хлеб. Дневнице су биле минималне тј максималне до износа који се неопорезује што им наравно није одговарало па су ме и због тога нападали. Многи наставници сами предлажу представнике Савета родитеља а све из разлога да би остваривали своје финасијске циљеве и гласали како они кажу.

  Reply
 10. ekonomista

  Ima tu realnog rešenja. Hajde da vratimo organizaciju ekskurzija koja je nekada bila. To u praksi znači da su cene ekskurzija u nivou istih takvih putovanja koje organizuju agencije za svoje obične putnike, a način otplate mora biti isti.
  Nastavnici treba da budu kao i svi ostali zaposleni u javnim preduzećima. Znači, dnevnica se obračunava u skladu sa postojećim zakonom, a visina dnevnice je u zavisnosti od zemlje u koju se putuje. Smeštaj nastavnika i troškove dnevnica plaća ŠKOLA……
  U skladu sa ovim, Savet roditelja i Direktor škole određuju gde se putuje, a da to bude u skladu sa planom i programom koji je Ministarstvo donelo……
  Tako je to funcionisalo pre 50 godina i to dobro….

  Reply
 11. Јоца

  А о притиску деце да иду на екскурзију да не говорим. Разредна врши притисак на дете да иде, јер зна да родитељи могу да плате, али дете не жели, јер њена екипа из разреда не иде. На часовима је смара до изнемоглости, јер ако нема довољан број ни разредна не може ићи. Толико о просвети.

  Reply
 12. sin anarhije

  ogledalo sistema , neka deci daju deke i bake posto oni masovno glasaju za ovu posast , a zbog toga njihova deca rade za 40 000 a ne zbog lanjskog snega …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.