Radnicima Poleta tri meseca kasni plata

Na jučerašnjoj sednici Skupštine iznet je podatak da radnici JKP Polet već tri meseca ne primaju platu. Direktorka ovog preduzeća Biljana Pavlović navela je da je uzrok lošeg poslovanja višedecenijsko poslovanje sa gubitkom te I da preduzeće ne može da posluje samostalno bez gradskih subvencija. Grad je za dve godine za subvencije dao 9 miliona.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović izneo je za skupštinskom govornicom podatak da zapsoelni u Poletu ne primaju platu već tri meseca. Ovu informaciju potvrdila je potom direktor preduzeća Biljana Pavlović. “Tačno je da plate kasne tri meseca pa I moja plata kasni. Šta je uzrok tome? Pa, višedecenijsko poslovanje sa gubitkom , kontinuirani pad tražnje za izdavanjem pijačnih kapaciteta nasuprot tendenciji otvaranja novih marketa. , ekspanzijom e-trgovine itd . Sve je to nešto što ne ide na ruku Poletu. Ja sam isticala da se ne možemo sami izboriti bez pomoći osnivača”, izjavila je Pavlović.

Grad Valjevo u prošloj godini za tekućuu likvidnost izdvojio je Poletu 4 miliona dinara. Ali ni subvencija grada nije pomogla JKP Polet da prošlu godinu završi bez gubitka. I pored subvencije gubitak Poleta iznosio je  4,1 milion dinara I ostao je  nepokriven sve dok preduzeće ne ostvari dobit. Ta dobit nije vidjena deceniju unazad.

Ove godine za tekuću likvidnost Poleta grad je izdvojo 5 miliona dinara, ali kako je saopšteno Polet već sada iskazuje u šestomesečnom izveštaju gubitak, a kako I sama direktorka kaže zaposlenima plata kasni tri meseca. U periodu 01.01.-30.06.2022. godine ostvareni poslovni prihodi iznose 18.903.000 dinara. U odnosu na planiranih 19.175.000 dinara   ostvareno je 272.000 dinara  manje  odnosno  1,42%. U periodu 01.01.-30.06.2022. godine ostvareni poslovni rashodi iznose  21.599.000 dinara. U odnosu na planiranih 26.456.000 dinara    ostvareno  je  4.857.000 dinara  manje  odnosno  18,36%. U polugodišnjem izveštaju Poleta se čak navodi da je od predvidjenih 3 miliona od subvencije za pola godine potrošeno 3,8 miliona, dakle 800 000 više od planiranog .

I vrapci na grani u Valjevu znaju da JKP Polet ne ostvaruje dobit već je preduzeće koje najaveći deo sredstava troši na zarade zaposlenih. Ni ostvarene uštede u 2021. Godini I prvoj polovini ove godien  nisu pomogle ovom preduzeću da konačno dospe na “zelenu granu”.

Bez investicija u pijačni prostor, sredstva koja je dao grad, odnosno gradjani Valjeva, utrošeni su praktično kako bi preduzeće očito iole poslovalo, a sam gubitak ne bi rastao. Ali to se ne dešava. Suprotno je . I pored subvencije preduzeće beleži minuse u poslovanju.

Najveće rashode čine upravo zarade zapsolenih pa kako se može videti u polugodišnjem izveštaju najznačajnije učešće od 72,83% u ostvarenim poslovnim rashodima imaju troškovi zarada, naknada zarada i ostali  lični rashodi koji iznose 15.730.000 dinara.

Skupština grada na kraju prošle godine  takodje nije imala rešenje za ovo preduzeće pa se izuzev sporadične kritike nijedna značajnija odluka kojom bi se problem večitog gubitaša rešio nije donela.  Identično je bilo i na jučeašnjoj sednici. Konkretnih ozbiljnijih predloga šta sa Poletom nije bilo.

Da je Polet stecište za bivše direktorske kadrove takodje je poznata činjenica i ona neće nestati očito sve dok isti kadrovi ne odu u penziju. Namera da se ponudi socijalni program gotovo je propala jer niko socijalni program i ne želi. Dok mnogi drže prst na čelu zapitani šta sa Poletom i viškom kadrova rešenje je sa druge strane vrlo prosto-nova sistematizacija radnih mesta pri čemu bi bili iskazani viškovi . Zašto se ovakavom rešenju ne pristupa pitanje je za grad i Skupštinu grada koji donose ključne odluke vezane za poslovanje preduzeća.

Ukoliko ovakvo stanje stvari potraje, vest da je Polet opet gubitaš i neće biti vest ili možda već odavno i nije .

Pitanje iznad svega jeste da li je uopšte neophodno da neprestano finansiramo javno preduzeće koje nije održivo? U poslednjih desetak godina govorilo se o tome da Polet bude pripojen Vidraku , ali takva ideja nikada nije realizovana. Jedno je jasno da iako se delatnost pripoji nekom drugom javnom preduzeću brojni zaposleni bili bi realan višak. Govorilo se i o montažnim pijacama u dnevnim režimima rada, ali ni to nije uradjeno.

Od konstatacije da je Polet gubitaš, ozbiljnija je čijenica da pijace nisu u sjajnom stanju da već godinama nema investicija , a korisnici pijace su gradjani Valjeva. Dakle, da li gradjani plaćaju subvencije Poletu da bi preduzeće tek bilo na papiru , a u realnosti nemaju uslugu kakvu treba da imaju ?

Na sednici Skupštine izrečene su i neke loše reči na račun direktorke Pavlović od strane opozicionog SPS-a, ali predlog rešenja nije niko rekao tek smanjenje broja zaposlenih, sistematizacija radnih mesta nije bila tema.

U slučaju Poleta ne može se na žalost reći ni : Ako ne šteti, znači da koristi.  Ne može, jer -Šteti.

 

12 comments on “Radnicima Poleta tri meseca kasni plata

 1. Poletarac

  Prodajte Ljubinkov svinjac,ili ga vratite da dovtši do kraja započetu propast

  Reply
 2. Istina

  Па та пијаца је једно ругло у граду.
  Штрокавост и извор заразе је једино нашта асоцира зелена пијаца…
  Може ли неко да нареди продавцима да истакну цене својих производа, а не да нас заврћу како они хоће, највише се односи на препродавце…?

  Reply
 3. Južni vetar

  Najveći gubitak je napravljen za vreme direktora Ljubinka Andrića koji nije odgovarao,da jeste sada bi situacija bila potpuno drugačija

  Reply
 4. Sikiriki

  Ovde je sve sps kadar i skup bivsih direktora iz njihovih redova. Podrska za novu direktorku da to sve dovede u red i sredi stanje.

  Reply
 5. Dragan

  da je ostao ljubinko andric druga bi se pesma pevala. al vi necete njega jel je cetnik

  Reply
 6. Obaveštena

  Odakle ovom Trifunoviću sve informacije? Da ne radi možda za neku obaveštajnu agenciju?
  Gledam ga na Skupštini se javlja po svakoj tački dnevnog reda, bolje zna o čemu se radi nego svi odbornici pozicije (mnogo mi je tu nešto sumnivo).

  Reply
 7. sin anarhije

  Zatvoriti te pijace i sve odmah u Gorenje , da rade a ne da prodaju maglu , ili nazad u rodna sela …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.