Prvi korak za nekadašnju zgradu Radio Valjeva – Dogodine Gradska kuća

Gradsko veće donelo je odluku o poništenju ranije namene objekta stare zgrade Radio Valjeva u galerijski prostor i ponovo odredila namenu kao objekat Gradske kuće. Za narednu godinu i nastavak radova na pomenutom objektu grad je opredelio 36,3 miliona dinara.

Grad Valjevo je  6. aprila 2017. godine zaključio ugovor sa preduzećima Kompresor ing i Procesor elektronika o izvodjenju radova na adaptaciji i rekonstrukciji pomenute zgrade. Radovi koji su trebali da budu zavrešeni u avgustu, su potom obustavljeni zbog, kako je rečeno u gradskoj upravi , dodatnih intervencija. Namena objekta bila je odredjena kao Gradska kuća. Zbog obustave radova I pokretanja sudskog spora za nadoknadu štete izvodjačima sam objekat nekadašnjeg Radio Valjeva praktično je godinama stajao kao opomena I podsećanje na još jedan započet , a nezavršen projekat kakvih ima još u gradu.

Na atraktivnoj lokaciji u samom centru grada sa istorijskom pozadinom s obzirom  da je pomenuta zgrada  secesijsko zdanje prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice i građena je od 1903. do 1905. godine., gotovo svaom Valjevcu stanje u kome je objekat ostavljen bilo je realno zabrinjavajuće.

Umesto da se objekat sanira I zaštiti od daljeg propadanja Gradska Skupština je u februaru 2019. godine donela odluku o poveravanju zgrade Modernoj galeriji kako bi u njoj upravo Galerija formirala Muzej fantastike ispujavajući tako davnašnju želju slikaru Ljubi Popoviću.

Moderna Galerija nikada nije imala sredstva kako bi samostalno mogla da se bavi adaptacijom zgrade , a postojale su odredjene najave da bi se to moglo rešiti učešćem republike.Ipak do takve pomoći nije došlo, a sam direktor Galerije Vojislav Jovanović u jednom trenutku dao je izjavu da sam objekat ne odgovara zapravo željenoj nameni.

Od te 2017. godine do danas zgrada je propadala, a grad je morao da plati I nakndau štete ošetećenim izvodjačima radova u milionskom iznosu.

Gradsko veće sada je praktično uradilo prvi korak ka konačnom rešenju postojećeg problema.

“Doneli smo odluku da se ranija odluka o Muzeju fantastike poništava kako bismo mogli da pristupimo daljim koracima raspisivanju tendra za projektovanje I potom I izvodjačkog tendera. To je stara zgrada štedionice I ona će imati svoju namenu kao Gradska kuća. Nismo daleko od početka radova na njoj , ali tome mora prethoditi isptivanje statike I opšteg stanja u kom se zgrada nalazi. S obzirom da je zgrada pod zaštitom Zavoda projektovanje I smrenice za projektovanje biće date u isključivom dogovoru sa njima I zahtevima da objekat sačuva autentičnost. Opredelili smo million dinara za projektovanje, a za narednu godinu 36,3 miliona dinara za izvodjenje iako u ovvom trenutku niko ne može tačno reći koliko će radovi koštati dok se ne završi I proejktovanje I tenderi , ali to je računamo sasvim dovoljno za početak”, kaže za Vamediu član Gradskog veća Vladimir Mišković.

„Navedeni objekat je prazan, a imajući u vidu lokaciju, arhitektonski izgled i ambijentalnu celinu u kojoj je smešten navedeni objekat, isti se može koristiti za potrebe organa Grada – Gradsku kuću.

Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom, pored prostorija za potrebe organa Grada, formirao bi se multifunkcionalni prostor koji bi se koristio za protoklarne prijeme, sastanke na najvišem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne, naučne i druge sadržaje, književne večeri, tribine, promocije, predavanja, izložbe i slične namene.

U cilju stavljanja objekta u funkciju za navedene namene, neophodno je izvesti radove na njegovoj rekonstrukciji i adaptaciji“, navodi se u obrazloženju odluke Veća.

Konačnu odluku donosi Skupština grada ,a već opredeljeni novac odredjena je  garancija  da će postojeći objekat ponovo zablistati na Desankinom trgu i biti konačno spašen od daljeg propadanja.

3 comments on “Prvi korak za nekadašnju zgradu Radio Valjeva – Dogodine Gradska kuća

  1. Miloš Marjanović

    ovo kao ona krilatica dogodine u Prizrenu… prođoše godine i godine

    Reply
  2. сељак са планине

    ЗГРАДА ОБЕКАТ ЈЕ ВЛАСНИШТВО ЈЕ СТАРИХ ВАЉЕВСКИХ ТРГОВАЦА У ПОСТУПКУ РЕСТИТУЦИЈЕ ПРОДИЦА КОРАЋА, СПАСОЈЕВИЋА. ДЕСПОТОВИЋА И ДРУГИХ ДА ЈЕ МОРАЛА И ПРАВДЕ ГРАД ВАЉЕВО БИ ПРИЗНАО ТО ПРАВО.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.