Prodavci peleta u Valjevu ne mare za odluke Vlade: 47 000 dinara tona

Vlada Srbije produžila je važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta sa 90, na 180 dana. Iako bi cena peleta trebalo da iznosi 38 000 dinara za tonu , u Valjevu se pelet prodaje po ceni od 47 000 dinara bez obzira na odluku Vlade.

Vlada Srbije  u trenutku kada je cena peleta dostigla 38 000 dinara najpre  donela odluku da cena  bude ograničena sve do prvog novembra. Novom odlukom Vlade Srbije produženo je  ograničenja cene peleta na  180 dana.

Takva odluka trebala bi da znači da se I u Valjevu pelet može kupiti po ceni od 38 000 zatonu , ali to nije slučaj. Pelet se u Valjevu prodaje po novoj ceni od 47 000 dinara .”To Vam je cena za 1050 kg, to je 70 džaakova na paleti , 47 000 dinara. Pa ako hoćete gospodjo vi kupite , ako ne , vasa stvar”, rekao je novvinaru Vamedie jedna od valjevskih prodavaca .

Na pitanje da li zna da je produženje ograničenja cene peleta na snazi te I da bi pelet trebao da košta 38 000, ljubazni prodavac nam je rekao. “Pa kupite ako ima po toj ceni, ko Vam brani. Kakva bre Vlada?”

Osim što se pelet sada prodaje u Valjevu po novoj ceni, novina je da ga uopšte I ima jer od trenutka ograničenja cene pelet se u Valjevu mogao kupiti samo preko veze što jasno svedoči da su prodavci čekali novu cenu .

Zanimljivo je I da se u Valjevu cena ogrevnog drveta u septembru  I početkom oktobra kretala I do 10 000 dinara za kubik. U medjuvremenu cena drveta je pala pa se sada sa prevozom ogrevno drvo može kupiti za 7000 dinara.  Ako se zna da je drvo osnovna sirovina za pelet, nejasno je kako nakon pada cene sirovine cena peleta I dalje raste .

Valjevci koji pelet nisu kupili početkom ili sredinom godine sada su primorani na nove cene pa je potrebno u zavisnosti od izolovanosti objekta za površinu od 100 kvadrata sa standardnom visinom,skoro 200 000 dinara.

S druge strane država I grad Valjevo  preporučuju prelazak na biomasu kada su u pitanju energenti  Zainteresovanost gradjana za prelazak na pelet u jednom trenutku je bila ogromna pa je država donela odluku o subvencionisanju te promene. Nakon novih cena I gotovo nemogućnosti da se otplati grejna sezona , mnogi Valjevci ne samo da ostaju pri starom načinu grejanja već postoji sve veća zanteresovanost  da se vrate na stare varijante.

Shodno odgovoru koji smo dobili od jednog od prodavaca, ekologija, zdraviji vazduh će morati da sačekaju neke druge generacije.

 

5 comments on “Prodavci peleta u Valjevu ne mare za odluke Vlade: 47 000 dinara tona

  1. Zeks

    Verovatno ima topola i vrba po 7000din sa prevozom
    Ovakvim pisanijem samo svadjate kupce sa prodavcima jer misle da je istina sto su pročitali a kad nazovu nestala ta od 7000 imaju samo ova po 9 i 10000

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.