“Moje parče neba” Jelene Grbić molitveni prozor njene duše

Valjevskoj javnosti predstavljena je knjiga poezije naše sugradjanke  Jelene Grbić „Moje parče neba“. “Od skora te poznajem , ali te oduvek znam”, stihovi su samo jedne od pesama inspirisanih verskom tematikom koje Grbićeva nesebično poklanja čitaocima.

“Ništa se ne dešava slučajno I zato ću reći da se namerno udružila jedna grupa nas koji smo osmilili ovu promociju . Jer u pitanju je jedna hrabra knjiga koju je pisala jedna hrabra devojka I koja govori o tome koliko je važno neodustajati u svojim željama ma koliko one teške I daleke bile”, rekla je u uvodniku večeri Snežana Jakovljević Čkojić pesnikinja.

Jelena Grbić , autorka boluje od multiple skleroze i svoje pesme nije u mogućnosti da sama interpretira. Čkojićeva kaže da ona zapravo govori kroz svoje pesme. „Jelena saopštava sebe kroz svoju poeziju i ona je sama uradila ilustracije za svoju knjigu . Ovo je pre svega duhovna poezija , ali prožeta jednom inspiracijom , kako duhovnom tako svakodnevnim osećajima i životom. Njena bolset je nije omela da itekako grabi ka životu i zato je ona i primer kako se treba boriti i kako kroz stvaralaštvo, kroz poeziju, likovnu umetnost čovek itekako može da nadje svoj put,   svoju sreću, a pogotovo kada naidje na ljude koji razumeju i vole njeno stvaralaštvo“, kaže Čkojićeva .

Ana Novaković, master istoričar umetnosti dajući kritiku knjige  pojasnila je da se “Moje parče neba” zapravo sastoji iz tri segmenta kroz koje pesnikinja donosi 87 pesama.

“Ona se kroz stihove I obraća I zahvaljuje Bogu, Bogorodici I ljudima oko nje . Pruža nam autentičan pogled na sve kutke svoje duše jer ona piše dušom , a duša katkad pati , a katkad se raduje. Pojedine pak pesme otvaraju prostor za dublju I veću teološku raspravu“, rekla je  Novaković.

Izdavač knjige je Društvo Hilandar Valjevo , a na samoj promociji za pesnikinju je iznenadjenje priredio Ivan Jegorović direktor Dečijih letovališta Grada Beograda koji joj je uručio vaučer za besplatan boravak u odmaralištu na Divčibarama .

 

1 comment on ““Moje parče neba” Jelene Grbić molitveni prozor njene duše

  1. Drug

    Podrska za Jelenu i sve aktere, koji su pomogli. Snezo, ti si veliki covek, pesnicka dusa, hodajuca inspiracija i pravi drug, puno te postujem.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.