Istraživanje Batuta potvrdilo: Pijemo najčistiju vodu

Da Valjevci piju čistu vodu pokazao je još jednom Godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje “Batut”. Analizirani uzorci iz javnog vodovoda pokazali su da nije bilo mikrobiološki I fizičko-hemijski neispravnih uzoraka.

davInstitut Batut u svom godišnjem izveštaju za 2021. godinu navodi da je od ukupno 2246 kontrolisanih javnih vodovoda i vodnih objekata 156 ili 6,9% su vodovodi gradskih naselja, 751 ili 33,4% su javni vodovodi seoskih naselja i 1339 ili 59,6% su vodni objekti.

Pored tabela u kojima se navode podaci izvršenih analiza daju se I zaključci pa se izmedju ostalog I navodi kada je u pitanju Kolubarska oblast da  nije bilo mikrobiološki i fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. Ovakav zaključak ima pored Kolubarske oblasti još jedino Pčinjski okrug.

Batut je već I ranijih godina u izveštajima navodio činjenicu da je voda koju pijemo čista, a ovim izveštajem je ta konstatacija još jednom potvrdjena.

Pored interne kontrole JKP Vodovod Valjevo ima I eksternu kontrolu kvaliteta vode  od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo prema odluci Direktora  JKP „Vodovod Valjevo“  i HACCP tima JKP „Vodovod Valjevo“.

Velika rekonstrukcija Fabrike vode na Pećini radjena je u periodu 2009/2010 godina, a 2011. godine u saradnji sa Vladom Češke realizovan je projekat rekonstrukcije Crpne stanice Gradac.

Valjevski Vodovod 2016. godine uradio je mikrobiološku laboratoriju, a tokom ove godine uradjena je zamena frekventnog regulatora na izvorištu Paklje I rekonstrukcija neutralizacije. Na starom postrojenju uradjena je zamena zatvarača, a već postoje rešenja o Zonama zaštite za sva tri izvorišta .

Valjevski Vodovod mogao se čak 2014. godine, u vreme poplava, pohvaliti činjenicom da je na Pećini uspešno prečišćena voda velike zamućenosti.  Najveca zabeležena mutnoća iznosila je  5000NTUv(nefilometrijske jedinice), odnosno količina suspendovanih materija u jedinici zapremine. U vodi za piće dozvojen je 1NTU.

Sledeći veći iskorak , kažu u Vodovodu bio bi osposobljavanje pogona za dobijanje hlora iz soli tj dobijanje natrijum hipohlorita elektrolizom. Vodovod već koristi tri ovakva uredjaja I to jedan u Kamenici I dva na Divčibarama.

Ovakav način proizvodnje hlora ne samo da je dodatna komponenta kvalitetu vode već je I sa aspekta ekologije potpuno postizanje svih priznatih ekoloških standarda.

Pozitivni višegodišnji  rezultati Batutovog istraživanja činjenica je na koju smo gotovo naviknuti, a koliko je ta činjenica značajna u poredjenju sa drugim delovima Srbie svedoči podatak koji se navodi u  izveštaju Instituta Batut , u delu zaključnih razmatranja da je od ukupnog broja ispitanih uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost 15.407 ili 16,5% je bilo neispravno, a najveći procenat javnih vodovoda i vodnih objekata sa fizičko-hemijskom neispravnošću uzoraka vode je bio u Srednjebanatskoj oblasti (80,7%). Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost 5022 ili 5,3% je bilo neispravno.

5 comments on “Istraživanje Batuta potvrdilo: Pijemo najčistiju vodu

  1. Bobili

    Cenzurisano Sto se tice ispitivanja i rezultata kapa dole, znao sam ja ovo i ranije, ali dobro je kad stignu i potvrdnje tvrdnjama.

    Reply
  2. Dragan

    ovo je zasluga direktora koji isto kao i otac uspesno vodi firmu. dokaz da funkcije trebaju da se nasledjuju

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.