Grad Valjevo ispituje : Zašto se I koliki broj sadnica stabala osušio?

Po nalogu Ministarstva zaštite životne sredine, nadležne službe Gradske uprave Valjevo ispituju okolnosti koje su nastale nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada Valjeva. Za sada je utvrđeno da je određeni broj sadnica i ankera polomljen i uništen i da je neophodno pristupiti sanaciji, odnosno ponovnom ankerisanju sadnica.

Planirano je da se do kraja 2022. godine urade agrotehničke mere odnosno prihrana, suzbijanje korova i navodnjavanje svih posađenih sadnica na svim pošumljenim lokacijama – park Pećina, Naselje Oslobodioci Valjeva i Ulica Mirka Obradovića.

Iako je primećen određeni broj osušenih sadnica, trenutno se ne može utvrditi njihov tačan broj, jer je nastupio period mirovanja vegetacije. Plan je da se na proleće 2023. godine, kada počne vegetacija, utvrdi tačan broj suvih stabala i preduzmu odgovarajuće mere.

Na sednici Skupštine raspava se izmedju ostalog vodila I zbog osušenih sadnica stabala na teritoriji grada. Nakon toga ministarstvu se obratio I Valjevski poket otpora tražeći da ministarstvo ekologije utvrdi ko je odgovoran za sušenje sadnica , s obzirom da je upravo pomenuto ministarstvo za ovu namenu gradu opredelilo 4 miliona dinara.

Direktor Agrorazvoja Dragutin Kuzmanović na pomenutoj sednici Skupštine za govornicom je rekao da je nabavljeno značajno više od 250 sadnica koje se pominju te I da se polovina sa sigurnošću primila . Kuzmanović je takodje rekao I da posadjene sadnice nisu u nadležnosti Agrorazvoja jer se ovo preduzeće stara o šumama koje su vlasništvo grada, a ne o gradskim parkovima i javnim površinama.

 

 

 

4 comments on “Grad Valjevo ispituje : Zašto se I koliki broj sadnica stabala osušio?

  1. Građanin

    Pratite malo fb,pre tri meseca je neko slikao i napisao o tim sadnicama ali se ćutalo . Zašto?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.