Skupština odlučila: Manji računi za oktobar zbog pomeranja početka grejne sezone

Na predlog šefa odborničke grupe SNS-a Radojice Rstića , Skupština grada usvojila je zaključak kojim se JKP Toplana preporučuje da račune za oktobar svim krajnjim korisnicima umanji . Korisnici Toplane zbog odlaganja sezone grejanja imaće umanjene oktobarske račune u proseku za 5 000 dinara.

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović najpre je Skupštini predložio zaključak da se korisnicima Toplane zbog odlaganja početka grejne sezone godišnji rčun umanji za 10%. „Gradjani su uslugu platili, a nisu imali grejanje zbog nezakonite odluke da se početak grejne sezone odloži. Zato predlžemo da se godišnji računi umanje za 10%“, rekao je Pavlović.

S durge strane šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić za govornicom je odbornicima saopštio da je donošenje takve odluke o umanjenju za 10% pravno nemoguć.

„To je pravno nemoguće iz mnogo razloga , a izmedju ostalog odluke se ne mogu donositi sa retroaktivnim važenjem. Grejna sezona se obračunava u Toplani počev od 1.jula do 13 juna , znači već je počeo obračun. Postoje drugi načini“, rekao je Rstić.

Djordje Pavlović je potom za govornicom tvrdio da je pravno moguće ukoliko postoji potreba gradjana i izemdju ostalog rekao: „Pravni ostov postoji, kada gradjanima treba da platite uslugu pravni osnov po Vama ne postoji, kada se radi o naplati usluge u projektu „Nevidljiva deca“ onda ima pravnog osnova“.

„Sad je jasno zašto Vi Pavloviću niste postisali ovaj Predlog već ste za to angažovali dr Živkovića. Poštovani odbornici , ovo je zamka . Da smo prihvatili njihov predlog odmah bi održali konferenciju i rekli kako smo usvojili nezakonitu odluku. Moguće je da oni za to ne bi ni glasali. Kao što je bio slučaj sa Pavlovićevim predlogom za počasnog gradjanina koji sam kasnije nije podržao. Ovde se radi o predlogu Vlade Srbije da se sezona pomeri zbog uštede energenata. Vlade Srbije u kojoj sede ministri SPS-a , a u kojoj je sad kao ministar i dojučerašni predsednik GO SPS-a u Valjevu. Zato je ovaj predlog licemeran i u pitanju je zamka“, rekao je Rstić i pozvao odbornike da glasaju protiv predloga.

Nakon glasanja za skupštinskom govornicom šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić izneo je predlog za koji je rekao da je pravno moguć:

„Svima je jasno zašto je sezona pomerena i da nismo bili odgovorni neki bi to iskoristili i rekli da smo neodgovorni. Grejna sezona počinje danas i grad Valjevo i Toplana obezbedili su energente i ne postoji nijedan razlog da sezona bude ugrožena. Zbog odlaganja sezone predlažem da Skupština donese zaključak u kom se Toplani preporučuje da svim krajnjim kupcima Toplane fiksni deo računa bude umanjen i to za stambene jedinice  da se obračuna po ceni od 30,2 din po m2, a za poslovni prostor po ceni od 34,92 din po m2.   To je umanjenje od nekih 74 dinara po metru kvadratnom . Za stan površine od 65 kvadrata to znači da će ralun za oktobaar biiti manji za 5 000 dinara“, rekao je Rstić.

Skupština grada potom je glasanjem prihvatila predog zaključka pa će računi za oktobar korisnicima Toplane biti umanjeni .

8 comments on “Skupština odlučila: Manji računi za oktobar zbog pomeranja početka grejne sezone

 1. Pjerili

  POŠTOVANI,
  NA OSNOVU USVOJENOG ZAKLJUČKA NA SKUPŠTINI VALjEVA, DA SE UMANJE RAČUNI ZA GREJNI MESEC OKTOBAR-2022 g, JER NIJE TOPLANA GREJALA STANOVE KORISNIKA USLUGE. KONKRETNO; TREBA OBRAČUNATI SAMO FIKSNI DEO PO CENI OD 30,42 DIN/M2 ZA OKTOBAR-2022g, JER NIJE KORIŠĆENA USLUGA GREJANjA ZBOG ŠTEDNjE ENERGENTA. AKO SE PRIMENOM DONETOG ZAKLjUČAK OBRAČUNAVAJU SAMO FIKSNI TROŠKOVI JER NIJE BILO USLUGE GREJANjA SLEDI DA: USLUGU GREJANjA ZA GREJNU SEZONU OD ŠEST (6) MSECI TREBA OBRAČUNAVATI PO CENI OD 104,02 DIN/M2 KOJU ČINI CENA TOPLOTNE ENERGIJE OD 73,6 DIN./M2 I FIKSNI DEO KOJI SE OBRAČUNAVA PO 30,42 DIN/M2. AKO SE DOSLEDNO PRIMENUJE ZAKLjUČAK SKUPŠTINE; FIKSNI DEO TREBA OBRAČUNAVATI I KADA NEMA USLUGE GREJANjA OD 15-APRILA DO 15-OKTOBRA PO CENI OD 30,42 DIN./M2. OVAKAV NAČIN OBRAČUNA USLUGE GREJANjA JE REALAN,’’ZAKONSKI OSNOVAN’’ REČE PREDLAGAČ, I TREBA GA PRIMENjIVATI ZA NAPLATU USLUGE GREJANjA U NAREDNOM PERIODU.

  Reply
  1. Rosa

   Radoica ga je pocistio i vratio Pavlovica na fabricka podesavanja i sve je u pravu.

   Reply
 2. Doni

  Radojica priča o poštenju i zakonu!? Dok je on u naprednoj stranci u Valjevu tu neće biti ništa dobro.

  Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  Када сам својевремено тражио од Уставног суда да се укине Закон о ТВ такси за грађане који немају телевизор, Уставни суд је одбио иницијативу а у образлоењу написао да је у питању *правни принцип општости*. Питао сам проф.сер Косту Чавошког редовног професора Правног факултета у Београду,пта значи тај принцип,упитао ме за детаље иницијативе.Када сам му предочио шта сам написао одговорио је да правни принцип општости у овон случају подразумева да држави требају паре па је небитно шта ће узети за правни основ
  Тако да је испало да тетка Ната из Брђана која није имала телевизор морала је плаћати ТВ таксу.
  Није битно што од 15 октобра кад је требало да полне грејна сезона до краја октобра 3/4 дана није грејано.

  Reply
  1. Ivan

   Радоица се припрема за изборе у месним заједницама 06.11.2022. па сад тако покушава да купи још нешто гласова, не заборавите да је он шеф одборничке групе која је на власти и која је незаконито одложила грејање…Та изборе је убацио своје људе од поверења и „дуговања“ морања
   То што су данас усвојили је исто ПРЕПОРУКА, а она нема обавезујући карактер.

   Reply
 4. Neda

  Kad pojedini zaposleni primaju stimulacije iz meseca u mesec, par njih, i izlaze sa platom na 1000 eura, racun za oktobar ne treba fakturisati nikako, ima se znaci

  Reply
 5. Пензионерка

  Рачуни увећани за 200 динара због плаћања пробног периода !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.