Dani gljiva Divčibare 2022.

Istrajnošću Gljivarskog društva Valjevo na čelu sa Dragić Tomićem, turističko-obrazovna manifestacija „Dani gljiva“, ove godine je uspešno organizovana nakon dve godine pauze, kao posledica epidemioloških mera tokom pandemije korone.

Nedaleko od centra Divčibara, još jednom u nizu kao izvrstan domaćin u svom prelepom ambijentu pokazao se hotel „Heba“. Sam dogadjaj ima možda i najdužu tradiciju u Srbiji, kada su u pitanju manifestacije na temu gljiva. Termin prvi vikend oktobra ostao je nepromenjen još od 1996. godine, kada su valjevski entuzijasti i ljubitelji gljiva prvi put organizovali manifestaciju za koju nisu ni slutili da će doživeti jubilej od preko dveipo decenije.

Pomenuti događaj koji okuplja veliki broj posetilaca, mahom iz različitih delova Srbije (Beograd, Novi Sad, itd.), pa čak i van granica naše zemlje i ove godine je ugostio ljubitelje prirode, ekologe, sladokusce pa i one najmlađe gljivarčiće – učenike osnovnih škola, željne znanja na temu ovih čudnovatih stanovnika naših šuma.

Kao i prethodnih godina, cilj manifestacije je da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukativna predavanja ukaže na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači, da bi se maksimalno izbegle fatalne posledice koje nažalost nisu retka pojava. Sa druge strane, manifestacija ima promotivni karakter, gde Divčibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista u delu godine kada je mrtva sezona – tokom oktobra.

Varljiv oktobarski vikend nije sprečio ljubitelje gljiva da prisustvuju manifestaciji, dok je šarenolik program doprineo da plato ispred samog hotela bude popunjen gljivarskim kotlićima i posetiocima različite uzrasne dobi.

Nakon svečanog otvaranja i recitala koji su pripremili osnovci valjevskih škola, gosti su imali priliku da razgledaju izložbenu postavku jestivih i otrovnih gljiva, te da saznaju nešto više o njima od stručnih determinatora. Kao i prethodnih godina organizovana je izložba dečijih likovnih radova na temu gljiva, od kojih su najbolji nagrađeni.

Posetioci su imali priliku da saznaju nešto više o carstvu gljiva, lekovitom bilju i šumskim plodovima, kao i njihovoj nameni u medicini, preko edukativne literature koja je izložena na prodajnom štandu. Proizvodi domaće radinosti, kao i izložba hortikulture i ove godine su bili neizostavni deo manifestacije.

Takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva, presecanje trupaca ručnom testerom – kladarkom, gađanje mete sekirom, izmamilo je veliki broj posetilaca da se oprobaju u pomenutim veštinama. Stručni žiri izabrao je najukusnije gulaše od pečuraka od kojih su tri najbolja kotlića nagrađena.

Aktivnim angažmanom članova Gljivarskog društva, kao i velikog broja volontera, manifestacija je  održana uz minimum finansijkih sredstava, što je dokaz da za prave vrednosti nije potrebna pomoć državnih fondova, već sama želje entuzijasta i ljubitelja gljiva da promovišu ovo šumsko blago.

Želja organizatora je da sami Divčibarci, manifestaciju prepoznaju kao veliku šansu za afirmaciju turističkih posebnosti ovih krajeva i privlačenje većeg broja turista kako bi Divčibare dobilo zasluženo mesto na turističkoj mapi Srbije, kao kraj bogatom izmeću ostalog i gljivama.

Manojlović Aleksandar

 

1 comment on “Dani gljiva Divčibare 2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.