U Poćuti ovca ojagnjila šestoro

U domaćinstvu Živka Simića u Poćuti , ovca je ojagnjila 6-oro jagnjadi. Ovakav dogadjaj skoro nije vidjen u valjevskom kraju.

Prepuni su torovi u staji Simića u Poćuti gde porodica Simić gaji čak 60 ovaca . Pored maline, nekoliko krava, Simići su se prvenstveno opredelili za uzgoj sjeničke pramenke.

„Imamo 60 ovaca. Uvek smo imali sjeničku pramenku , a poslednje tri godine povećali smo stado. Hranu mi delom proizvodimo, a delom kupujemo.  Radimo sinhronizaciju estrusa ovaca , one koje su u boljem fizičkom stanju i tako pomeramo i period jagnjenja. Jednom veštački i drugi put se prirodno jagnje. Ova ovca je tako začela šestoro jagnjadi. Jaganjce uglavnom prodajemo i menjamo , ostavljamo u stadu da zamene starije ovce“, počinje priču Živko Simić.

Pored ovaca u torovima je i 66 jaganjaca, a ovca koja je postala rekorder ojagnjivši šestoro posebno je izdvojena. „Njeni jaganjci su manji jer ih je bilo šestoro pa smo je odvojili. Na žalost jedno je bilo jako malo pa je uginulo , ali preostalih petoro su dobro i zdravo. Ojagnjila je pet ovnića i jednu ovčicu samo“, kaže Živko.

Slučaj da ovca ojagnji čak i petoro jagnjadi čest je kod romanovski sorte dok pramenka u praksi jagnji najviše četvoro. Do sada su od poslednje sinhronizacije estrusa 36 ovaca, tri ovce ojagnjile   po četiri  jagnjeta i pet ovaca  po tri jagnjeta. O ovcama se brinu svi pa čak i deca koja su inače studenti, sin na rudarsko-geološkom fakultetu dok je ćerka na farmaciji.

„Ona je počela da se jagnji u njivi. Mi nismo bili kod kuće. Deca su bila tu. Sin Siniša je primetio da je počela da se jagnji. Oni su prišli da joj pomognu i kad je ojagnjila dvoje primetio je da se još nešto dešava pa je zavukao ruku i napipao još jagnjadi. Uz njihovu pomoć ojagnjila je svih šestoro. Prvo mleko, kolostrum  tada mora da se da, da se malo izmuze . Ono je gusto i zdravo, zato je važno prvo da se uzme. Kupujemo mleko u prahu za jaganjce, ne može od krava  već mora da bude posebno vitaminsko mleko“, objašnjava Živko dolazak na svet šestoro jagnjadi i dodaje da se u domaćinstvu očekuje još jaganjaca.

jedina ovčica medju šestorkama

Supruga Slavica trenutno vodi i evidenciju o rodjenim jaganjcima. „Imali smo obično na primer 11 ovaca da 24 jagnjeta  , to je najčešće. Svi moramo da radimo oko njih, deca kad su tu i oni s nama rade. Puno je to posla jer ih hranimo dosta i flašicama pa to bi trajalo kad bi samo jedno radilo. Ja sam samo čula da se nekad dešavalo da ovca ojagnji šestoro, ali kod nas je ovo prvi put. Na žalost neki jaganjci ne prežive budu slabi i mali, prirodna selekcija što bi se reklo. Bilo nam je baš žao kad je jedno od ovih šestoro uginulo, tako su maleni“, priča Slavica dok pokazuje svoje stado.

Buka u torovima i prepuna kuća Simića nije česta situacija u Poćuti. I u ovom selu  kao i u drugim selima valjevskog kraja sve je manje mladih ljudi.  Simići nas ispraćaju nasmejani , ali i sa konstatacijom: „Odoše deca, a i naši se školuju. Oni vole selo, al dal će ovde da ostanu to je pitanje. Zakasnilo se mnogo sa ulaganjem u selo“.

 

 

 

2 comments on “U Poćuti ovca ojagnjila šestoro

  1. Valjevac

    Eee jeste ti to vest dana pored sloma pravnog poretka gde MUP ne poštuje odluku Ustavnog suda.

    Reply
  2. Show

    Kako je ovca? Da li je dobro? Hoce li dobiti 3000 eur od drzave zbog ovog podviga u moru problema koje imamo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.