Skupština izglasala drugi rebalans budžeta

Po uobičajenom principu, pohvale i kritike, protekla je rasprava o Drugom rebalansu budžeta. Rebalansom budžeta predvidjeno povećanje budeta za 115,6 miliona dinara.

Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 115.625.400 0 dinara, odnosno za 2,70%. U okviru tog iznosa tekući namenski transferi, užem smislu, od Republike u korist nivoa gradova uvećani su za 41.532.000, dinara. Sredstva iz ostalih izvora povećana su za 7.257.198,00 dinar odnosno za 8,87%.

U toku skupštinnske rasprave o drugom rebalansu budžeta odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović kritikovao je mala izdvajanja na poziciji zaštite životne sredine rekavši da je opredeljenih 850 000 dinara samo mrvica od onog što su realne potrebe. “Ovde treba pogledati I pojedine stavke koje se u program vezanom za eko fond neprestano prepisuju , a mi praaktično nemamo informacije o realizaciji. Ovde se pominje I Plan kvaliteta vazduha I akcioni planovi , ali kako novvog Plana nema pitanje je šta se sa ovom pozicijom I dogodilo”, rekao je Trifunović.

Samostalni odbornik Dragan Popović skrenuo je pažnju Skupštini na same izveštaje rekvši da same cifre bez objašnjenja ništa ne govore. „Treba pogledati rashode. Mi imamo situaciju da gradonačenik ide na službena dešavanja svojim kolima, a direktori i službenici koriste službene automobile. Hajde da pogledamo gde su vozila za dane vikenda. Nema nijednog. A to košta i to gradjaani plaćaju“, rekao je Popović.

Zamenik predsednice Skupštine Viktor MIćić posebno je govorio o programu energetske efiksanosti I činjenici da se program trenutno realizuje te I podsetio da je ministarstvo opredelilo za ovu namenu 30 miliona dinara, a grad dodao isti iznos pa je ukupan budžet za ovu namenu sada 60 miliona.

“Malo je ovo para za poljoprivredu. Dobro je da je dodato 10miliona, ali je još to malo. Pa mi više dajemo za sport nego za poljoprivredu. Mi ovde finansiramo deset direktora u Poletu. Gde je direktorka danas? Na godišnjem odmoru. Pa dovedite je jer zašto dajemo pare z gubitaša koji ima 2 pravnika, 2 čistača, 4 naplatača , a sve ostalo su bivši direktori takoreći administracija. Direktorka treba da podnese prijave I da se hapse  oni koji treba , a treba. Pa može li čovek koji je uhvaćen u kradji I dalje da bude na istom radnom mestu?”, rekao je odbornik Dragomir Vitorović koga je u više navrata opomenula da treba da govori u tački dnevnog reda predsednica Skupštine.

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović je za govornicom posebno skrenuo pažnju na izdvajanja za plate zaposlenih. „Imamo činjenicu da je 45% ovog povećanja budžeta opredeljeno za zarade. Ja verujem da je odeljenje budžeta zakasnilo sa uskladjivanjem ali ovo bode oči narodu. Takodje vidimo da se od mnogih stvari odustaje . I da se uporedo neutrošena preneta sredstava povećavanju pa sada iznose 450 miliona ,  a ja vam dobor stojim da će u januaru 2023. godine to biti i 800 miliona. Zašto je to tako? Iz tri razloga : korupcija jer dok namestite tendere za braću i kumove prodje godina, nesposobnost  jer ako niste u stanju jednu ulicu da uradite o čemu mi pričamo i snobovska isključivost odnosno mislite da sve znate , a nije tako“,rekao je Pavlović, a  zbog ovih reči predsedica Skupštine Snežana Rakić izrekla je opomenu.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić podsetio je na brojne projekte koji su trenutno u toku ponovivši da sve ide u prilog tvrdnji da je budžet realno planiran te i da se ni od jednog projekta neće odustati. „Sve ovo dokazuje da ispunjavamo zahteve gradjana koji su nam dali poverenje na izborima. Sredstva su povećana što ostavlja prostor da sve planirano bude i uradjeno“, rekao je izmedju ostalog Rstić.

Skupština je nakon rasprave izglasala drugi rebalans budžeta.

Odbornik Vitorović povisio ton na predsednicu Skupštine

U okviru tačke dnevnog reda vezane za izmenu plana komunalne izgradnje  za skupštinsom govornico odbornik Vitorović vratio se na temu poljoprivrede na šta ga opomenula predsednica Rakić. „Kad god se govori o poljoprivredi Vama to ne odgovara!“, rekao je odbornik Vitorović predsednici Skupštine. „Molim Vas dtržite se dnevnog reda „, apelovala je predsednica Rakić. „Govorim u tački ! Ti ne znaš da čitaš!“, povikao je odbornik Vitorović za govornicom . Odbornik Pavlović je potom ,   za govornicom rekao: „Molim Vas da zbog dostojanastva ove Skupštine usvojimo neka pravila i norme. Nedopustivo je da se predsednici Skupštine neko obraća sa Ti. Predsednice ne možete imati dvostruke aršine, opominjati odbornike opozicije , a ne izreći opomenu odborniku vladajuće koalicije koji viče za govornicom, obraća Vam se sa TI“.

Dodatne opomene za VItorovića nije bilo ali je zato Pavloviću izrečena i druga opomena u toku diskusije vezane za plan komunalne gradnje koji je Skupština takodje usvojila.

1 comment on “Skupština izglasala drugi rebalans budžeta

  1. Dule

    Bilo kako bilo, na zasedanju se uvek dosta toga kaže, ali valja gledati u srž. Rebalans ima svoju svrhu i treba da pomogne gradu da efikasnije bude u službi građana. Važno je da realizacija budžeta bude dobra i odgovorna.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.