Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja 18. septembra u Pričeviću

Posle dve godine pauze narednog vikenda u Pričeviću biće organizovana 15. po redu Ovčarska izložba i 4. Festival jagnjećeg pečenja. Za takmičenje i izložbu se prijavilo do sada 28 učesnika, a za Festival jagnjećeg pečenja oko 40. Prijave još traju.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo da posle dve godine organizujemo ponovo i Ovčarsku izložbu i Festival. Za izložbu do sada imamo prijavljenih 28 učesnika koji će izložiti 210 grla sjeničke pramenke. Za sada još primamo prijave što se tiče takmičenja u pripremi jagnjećeg pečenja , a preko 40 je već prijavljeno i imamo više od 30 domaćinstava koji će izložiti svoje različite  proizvode“, rekao je Dragutin Kuzmanović direktor Agrorazvoja, preduzeća koje već tradicionlano organizuje pomenute dogadjaje.

U organizaciju je uključena i Poljoprivredna stručna služba pa su na terenu odabir grla za predstojeću izložbu uradili dr Radosav Vujić iz pomenute službe i zaposleni Agrorazvoja. „Obišli smo teren i izabrali grla za izložbu. Odabrali smo 210 grla , a u toj strukturi grla radi se o kolekcijama odraslih ovaca, mladjih ovaca, dviski dok se muška grla izlažu pojedinačno. Primetili smo, imajući u vidu dug sušni period ove godine  sa očekivanjem da poljoprivrednici nisu mogli da proizvedu dovoljno stočne hrane , da su nasuprot tome grla u odličnoj kondiciji .Pravoj izložbenoj kondiciji i svi koji dodju moći će da se uvere da naši poljoprivrednici uzgajaju kvalitetne ovce“, rekao je Vujić dodajući da se na ovoj  teritoriji  gaji izmedju 10 i 12 000 ovaca.

Povećanju stočnog fonda doprinele su subvencije grada koje se realizuju preko Agrorazvoja pa je kako se moglo čuti u samoj najavi izložbe naš kraj po kvalitetu grla već prepoznat.

Ovčarska izložba i pomenuti Fetival biće održani 18. septembra na već ustaljenom mestu kod škole u Pričeviću , a sam prostor s obzirom na boj učesnika i posetilaca odavno zavredjuje bolju uredjenost.

„Tamo postoji prostor koji se vodi na Grad Valjevo, u pitanju je 750 kvadrata prostora i tu nam je neophodna nadstrešnica i da se taj prostor izbetonira. Mi smo razgovarali sa gradonačelnikom i dobili smo uveravanja da će naredne godine u budžetu biti opredeljena sredstva za tu namenu. To je i preduslov da manifestacija traje dva dana jer u slučaju lošijih vremenskih prilika moramo imati prostor gde će grla prenoćiti i da sama manifestacija može da se održi nezavisno od vremena“, pojasnio je Kuzmanović.

Ovčarska izložba već godinama privlači veliku pažnju gradjana pa se naročito posle dvogodišnje pauze ove godine može očekivati izuzetna posećenost.

2 comments on “Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja 18. septembra u Pričeviću

  1. Ustanak

    Manifestacija za sve komunističke jagnjeće brigade ,koje su okupirale Valjevo i još hadrže pod okupacijom, biće i svi njeni komandanti

    Reply
  2. Dragan

    ovakve festivale volim a ne muzicke il neke kulturne. nego lepo da se pojede popije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.