Neophodan sitemski pristup zameni vodovodnih cevi-Gubici u mreži i dalje veliki

Ove godine kao i prethodne nije bilo restrikcija u toku letnjih meseci. Izostali su i apeli Vodovoda za racionalniju potrošnju. Direktor Vodovoda Ivan Filipović za Vamediu kaže da apeli na žalost  nisu nikada dali rezultat. Gubici u mreži i dalje postoje.

„Restrikcija nije bilo ni prošle godine , ali je bilo apela za racionalnu potrošnju vode . Kada smo na kraju godine analizirali situaciju shvatili smo da ti apeli nisu urodili plodom. Mi smo i dalje imali 350l/s potrošnje , ali s obzirom da smo uključili i Carić sada je bilo drugačije.U pikovima potrošnje to ide i do 570l/s. Apeli nisu nikakav efekat imali, bilo je uzaludno i zato ovog leta nismo ni upućivali apele. Izvršili smo korekciju cene vode pa je i to imalo svoj efekat u vezi sa potrošnjom“, kaže Filipović.

Seoski vodovod Prskavac nije imao  nikakvih problema izuzev par kvarova koji su sanirani. „Kukalj rekao bih standardno, stalni problemisa vodosnabdevanjem. Seoski vodovod Žabari , tu smo napravili plan restrikcija gde smo vršili preraspodelu vode kako bi je svi imali tokom nedelje u par navrata. Žabare ćemo završiti do kraja ove godine kad je u pitanju cevovod i onda nam preostaje početkom sledeće godine izgradnja rezervoara kojim će problem vodosnabdevanja Žabara biti rešen“, kaže Filipović.

Procenat neprihodovane vode je oko 60% što ukazuje na velike gubitke u mreži.Višegodišnji problem sa gubicima u mreži sporo se rešava ,a razloga je gubitke i samo rešavanje je više. „To su cevi naravno, a značajan udeo u tome imaju i neispravna brojilla koja beleže manju potrošnju pa se ito uzimau obzir Vreme odziva na popravljanje kvarova takodje ima svoj udeo. Mi u letnjoj sezoniimamo i do 20 prijava kvarova. Istovremeno gradimo i nove vodovodne mreže i problem je da se odmah poprijavi i izadje nateren. Dvadeset kvarova dnevno nije mali broj pa odredjujemo prioritete , najpre gde je ozbiljniji kvar to je prioritet“, objašnjava direktor Vodovoda.

Po njegovim rečima tamo gde je u poslednjih deset godina izvrena rekonstrukcija mreže i zamena cevi kvarova više nema. Problem je ostatak grada . „Mreža je u gradu jako velika i mora se razmišljati o sistematskoj zameni cevi , pogotovo tih azbestno cementnih. Razgovaraćemo i sa gradom i sa gradonačenikom da nam to u narednoj godini bude prioritet, a da samu izgradnju vodovodne mrežeprepustimo nekom ko bi nam u tome pomogao. Gradjani se žale na radove na ulicama , ali mi kvar moramo da saniramo, a cevi su jako stare . Moramo adekvatnije da reagujemo na prijavu kvarova“.

Vodovod ima dovoljno kapaciteta da se bavi otklanjanjem kvarova , ali nema dovoljno kadrova da se bavi istovremeno rekonstrukcijom i izgradnjom mreže i dodatno otklanjanjem kvarova.

„To su najviše inženjeri gradjevinske struke kojima mi ne možemo da ponudimo uslove rada kakve mogu da dobiju i imaju u privatnom sektoru. Potom vodoinstalateri su takodje za taj obim radova neophodni , a nema ih na tržištu rada i oni su uglavnom u privatnom sektoru.To su kadrovi koji su nam potrebni u većem broju ako nameravamo da nastavimo sa istovremenim radom na više polja“, zaključuje direktor Vodovoda.

17 comments on “Neophodan sitemski pristup zameni vodovodnih cevi-Gubici u mreži i dalje veliki

 1. Čičko

  Covek koji vrati milion evra duga u prvoj godini svog mandata sigurno nije zasluzio tolike kritike u narodu. Sto se tice cene vode, bila je dzabe, realno je bilo povecanje.
  Vidi se da covek radi, samo napred!

  Reply
  1. topalovic

   on je kriv zato sto nije 100% crven, vec vaga izmedju crvenih i plavih, malo vise sada naginje na plavo, ali mu nije problem da es vrati crvenim jer mu je svakodnevno okruzenje crveno. sto se tice ove ideje da se radovi na mrezi daju drugoj firmi to ispratite do kraja, jer je jako zanimljivo koja ce to druga firma uzeti da radi poslove za vodovod, tu je opsti mali rat izmedju drugova crvenih, jer ne kopa samo jedan, sto bi rekli Maratonci: izgleda da jos neko kopa?!

   Reply
   1. Srle

    Socijalista da nije bilo poslednjih 30ak godina imali bismo i vecu drzavu i jace firme to je jasno svima. Oni su unistili cega god se dohvate i dobro je da Valjevo malo prodise bez tih likova.

    Reply
  2. Анонимни

   Директоре, нису проблем губици воде у водоводној мрежи, већ нелегелани прикључци на ту исту мрежу!!!

   Reply
  3. Анонимни

   Narode, realno je da morate da plaćate velike račune i da morate da dajete svoj novac za velike plate onih za koje ste glasali. Političari se ne bave politikom zbog toga da vama bude dobro, već da njima bude dobro. Da se ovaj Filipović i njemu slični ne bave politikom, ne bi imali čime da se bave, jer niti imaju znanje, niti imaju iskustvo, pa je ovako njima više nego dobro!!! Plaćajte i tek ćete da plaćate.

   Reply
 2. Valjevac

  Sa platom od 120000,00 mesecno ili 1.440.000.00 bez poreza, godisnje Ovaj covek moze da prica i da zabavlja gradjane sa fazonima

  Reply
  1. Istina

   Hocete da pobijete cinjenice? Cime? Zar nije vratio dugove tudje i pomerio sa mrtve tacke firmu koju su drugi unazadili? Ko je napravio taj dug za struju, nego ovi ore njega socijalisti? Koliko smo izgubili na kamati para u tih 10 godina duga?

   Reply
   1. Ahahahahahahhahahahahahahhahah

    Ma jeste, nesvrseni harmonikas je genije…. da sebi poveca platu, duplo i to je sve.

    Reply
   2. Zdravljak

    Činjenica je da u Vlasti su nesposobni i nestručni jel da su znali nebi služili nesposobnima. OdKle Bre da vrati Filipović On zaradio. Pa skuplja je voda od struje. Ovo sa cenov vode je PLJAČKA.

    Reply
 3. Sima

  Dobar je Filipovic, vredan je i radi. Napadaju ga neradnici i oni koji su ostali upamceni po upropascivanju Vodovoda.

  Reply
 4. Миле

  Чуо сам да је неки директор рекао да је у периоду од 2013-2015 написано да је број прикључака исти у пословању Водовода? Занима ме бави ли се ко тиме и о чему се ради? Градоначелниче Гојковићу, ако је ово тачно, треба да се то и испита и да се неко санкционише! Ако је исти број за 3 године, а радило се и хвалило новим корисницима то само може да значи криминал и то се не опрашта!

  Reply
   1. Миле

    Од када то? Ко је луд да то похваљује, ако је тачно, а пошто се ради о пословању предузећа, то је једноставно проверити, за пар минута, буквално?

    Reply
 5. Istina

  Брука као и све у овом граду и држави!
  Губици преко 60%, па да ли је неко свестан шта то значи, колики је то износ? Па за то неко треба да робија, а грађанима поскупљујете воду…
  Да ли се пре асфалтирања улица по граду прво промене азбестне цеви, као рецимо Поп Лукина…?
  И најважније питање, ако неко зна одговор, да ли се и ко користи воду са акумулације „Ровни“?
  Када ће водовод коначно почети да шаље рачуне електронским путем са QR кодом, па зар су они најнеписменија институција у граду?

  Reply
 6. video nadzor

  Veci problem je javasluk u preduzecu! Upravna zgrada se nagela pa uz velelepnu ulicu Vuka Karadzica imamo i Zgradu nalik Tornju u Pisi! Sve socijalista sto je ostalo, opstalo je u Vodovodu u upravnoj zgradi. Tu im je centrala stranke, tu se donose odluke bitne po rad partije, svaki dan ih gledam kako po 10 puta dnevno izadju na kafu,dorucak,rucak,a u pauzi od tih radnji zasednu u kancelarijsku salu i piju i puse dok ne popadaju,bukvalno. Koleginica mi sapuce da u jednoj od kancelarija nema dovoljno stolica te ujutru igraju muzicku stolicu, pa ko izgubi stoji ceo dan, ili dok neka ne izadje na trac partiju do susedne kancelarije. Kancer firme, sve su to Djokini asovi!

  Reply
 7. Dragan

  svaka cast direktoru. za sve se rodio. i da vodi firmu i dobro se ozenio i svira armuniku. i otac mu je veoma sposoban rukovodioc

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.