Još uvek traju sudski postupci iza nekadašnje Direkcije za robne rezerve

Još 2016. godine ugašena je Direkcija za robne rezerve Grada Valjeva , a poslove koje u medjuvremenu obavljalo odeljenje za poljoprivredu pa I sama Direkcija preuzelo je preduzeće “Agrorazvoj valjevske doline”. Do dana današnjeg vode se sudski postupci kako bi se dugovanja držalaca stoke izmirila prema Gradu Valjevu.

Grad Valjevo svojevremeno je raspolagao robnim rezervama koje su se realizovale kroz Direkciju za robne rezerve . Ova Direkcija držala je meso u živoj stoci kod meštana valjevskih sela. Tih godina sa namerom da se podigne stočni fond Direkcija za robne rezerve počela je kupovinu umatičenih grla stoke  I njihovu dodelu poljoprivrednicima vodeći pritom umatičena grla kroz evidenciju robnih rezervi. Problem je oduvek bio što se umatičena grla po zakonu ne mogu klati pa samim tim pada u vodu mogućnost da takva grla budu tretirana kao robne rezerve.

Oni koji su preuzeli umatičena grla imali su obavezu koja je bila definisana ugovorom , da u zavisnosti od toga da li se radi o kravama ili ovcama godišnje gradu tj Direkciji vraćaju odredjeni broj grla. Da postoji celo zameštiteljstvo na koje niko godinama gotovo da nije obraćao pažnju pokazalo se smenama direktora ove Direkcije pa je u jednom trenutku ustanovljeno da brojni držaoci stoke nisu izmirivali svoje obaveze godinama, mnogi od njih, kako je tada ustanovila posebno formirana Komisija više nisu imali nijedno grlo u svojim stajama, a kamoli da su izmirivali svoje obaveze. Ovo stanje praktično je značilo da su brojni držaoci prodali ili na drugi način iskoristili dobijeno. U ugovorima koji su potpisivani , a na osnovu kojih su grla dodeljivana jasno je bilo navedeno da se u slučaju bolesti pa I uginuća grla mora najpre obavestiti Direkcija kako bi se sprovela procedura vezana za otpis. Imaoci koji su svoja grla otudjili ili na drugi način iskoristili tave situacije u najvećoj meri nisu ni prijavljivali jer je procedura nalagala da u sve budu uključeni I inspekcijski organi i veterinari koji su trebali da ustanove uzrok uginuća.  Kako je takvih prijava bilo jako malo, a potraživanja mnogo bilo je jasno da su  dobijena grla zloupotrebljena.

Potraživanja na dan 31.12.2015 godine kada je izvršen presek stanja kako bi se pristupilo osnivanju novog preduzeća  iznosila su  131 milion i praktično su činila imovinu Direkcije u ugovorenim obavezama koje ljudi kao držaoci vraćaju ili ne vraćaju.

Na novo preduzeće prenete su obaveze iz prethodnog perioda  stim da se iznosi duga koji su tada navedeni moraju korigovati jer je zakonski propis takav da je npr  životni vek teleta od 6 do 7 meseci ,svaka  krava ili ovca ima svoj životni vek i zato pada cena jer amortizacija raste.

Redovan popis koji Agrorazvoj radi pokazuje sada pravo stanje stvari. Istovremeno ovo preduzeće pokrenulo je brojne sudske postuke kako bi se od pomenutih držalaca koji nisu izmirili obaveze naplatila potraživanja. Verovali ili ne sudski postupci I dalje traju.

U periodu od 20.12.2021. godine do 25.02.2022. godine izvršen je redovan i potpun popis imovine, obaveza i potraživanja sa stanjem na dan 31.12.2021. godine. Popis je vršen sa stanjem na dan 31.12.2021. godine po lokacijama, a Komisija je popis stoke vršila na terenu odnosno na licu mesta kod držalaca kod kojih su po podacima iz evidencije „Agrorazvoj-valjevske doline“ doo, Valjevo aktivni ugovori, istekli ugovori i nepotpisani ugovori.

„Agrorazvoj-valjevske doline“ doo Valjevo na kraju 2021. godine je imalo ugovore sa 23 držaocem junica od čega su 21 sporna potraživanja za koje imaju sudske presude u korist Agrorazvoja. Veliki broj spornih držalaca je iz razloga jer su poslednje junice nabavljane 2012. godine i ugovori su istekli, a držaoci nisu izmirili svoje ugovorne obaveze. Broj držalaca teladi u tovu je 21 od čega su sporna potraživanja kod 15 držalaca koji su u sudskim i izvršnim postupcima. Broj držalaca neumatičenih jagnjadi je 143 od čega su sporna 68 koji su u sudskim i izvršnim postupcima. Držalaca umatičenih jagnjadi je 115 od čega su 7 spornih i protiv njih su pokrenuti sudski i izvršni postupci.

  1. Držaoci junica 23 – 78 teladi –ukupno kilograma 11.568
  2. Držaoci junica – sporna potraživanja 21 – 75 teladi – ukupno kilograma 137
  3. Držaoci teladi u tovu 21 – 280 teladi – ukupno kilograma 42.501
  4. Držaoci teladi u tovu – sporna potraživanja 15 -172 teladi – ukupno kilograma 25.218
  5. Držaoci jagnjadi neumatičena jagnjad 143 -2.732 jagnjadi – ukupno kilograma 81.190
  6. Držaoci jagnjadi – neumatičena jagnjad Sporna potraživanja 68 -1.667 jagnjadi – ukupno kilograma 51.081
  7. Držaoci jagnjadi umatičena jagnjad 115 -2.108 jagnjadi – ukupno kilograma 69.231
  8. Držaoci jagnjadi – umatičena jagnjad Sporna potraživanja 7 -71 jagnje – ukupno kilograma 2.646

Ukupna potraživanja „Agrorazvojvaljevske doline“ doo Valjevo na kraju 2021. godine iznosila su 81.957.972,25 dinara, najveći deo potraživanja odnosi se na potraživanja po osnovu ugovora sa držaocima „Stočnog fonda“ grada Valjeva i iznosi 77.820.429,00 dinara, što čini 94,95 % od ukupnih potraživanja. Na osnovu pokrenutih sudskih sporova protiv držalaca koji nisu uredno izmirili svoje ugovorne obaveze, izvršena je ispravka vrednosti potraživanja za sva potraživanja koja su sporna tj. u proceduri naplate sudskim putem i putem izvršitelja. Tako da potraživanja od 77.820.429,00 dinara imaju ispravku vrednosti (sporna potraživanja) od 28.924.029,00 dinara. Ovde je bitno naglasiti da se od ovih potraživanja nije odustalo i ona nisu otpisana, njihova naplata će se nastaviti svim raspoloživim pravnim sredstvima u 2022. godini. Preostali deo potraživanja u iznosu od 4.137.543,25 dinara se odnosi na ostala potraživanja i date avanse a skoro u celokupnom iznosu se odnose na potraživanja od držlaca za sudske takse i takse za izvršni postupak i angažovanja izvršitelja a koje su držaoci dužni da uplate na račun Agrorazvoja. Iznos potraživanja po ovom osnovu je 3.939.220,43 dinara.

Dok su držaoci grla sada na sudu , odgovornost lica koja su bila zadužena za dodelu I praćenje nikada nije bila posebna tema . U javnosti se svojevremeno spekulisalo da su prijateljske I partijske veze toga vremena kumovale stanju duga .

9 comments on “Još uvek traju sudski postupci iza nekadašnje Direkcije za robne rezerve

  1. Valjevac

    u Direkciji nikada nije bilo treznih . Ovo je priča kako rade naši Tužioci a i Oni su danas non-stop po kafićima i kafanama. Stid i Sram ko god dodje na funkciju izgubi.

    Reply
    1. Мод

      Slažem se sa Vama. Tužioci i advokati po kafićima, i naravno tu se završava sva priča.

      Reply
  2. Seljak ponosan

    Ko je vodio agrorazvoj do 2020 i kako su i na osnovu kojih kriterijuma po Valjevskoj Loznici deljenji jagnjici i kome i po okolnim selima?

    Reply
  3. Uros

    Agrorazvoj radi dobro i nema se tu zamerki. Budzet koji odvaja grad je sve veci i nesto sam nacula da je desetosteuko i vise povecan sada u odnosu na prvi budzet i to je pozitivan primer.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.