Za letovanje bez problema

Pandemija korona virusa donela je mnoge promene u naše živote. Između ostalog, uskratila nam je puno toga, pre svega relaksirana putovanja bez ispunjavanja svakojakih uslova, testiranja, poštovanja mera koje su različite od države do države. Popuštanje mera navelo je mnoge da ove godine na vreme krenu da planiraju svoje godišnje odmore i odluče se da svoje slobodno vreme provedu na moru, a ne na destinacijma po našoj zemlji kao što je to najčešće bio slučaj protekle dve godine. Kraj jula, početak avgusta oduvek je bio glavni špic letnje sezone i mnogi će ovih dana krenuti na svoje odmore. Da dugo očekivani odmor ne bi preseo, naročito porodicama sa malom decom, upitali smo pedijatra za savet.

Dr Valentina Marković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo, daje neke osnovne preporuke kojih bi trebalo da se roditelji pridržavaju prilikom odlaska na letovanje sa decom.

“Naša preporuka je da sa sobom ponesu bar mininalnu putnu apoteku ako na odmor idu sa decom, pri tom mislim prvenstveno na predškolce, ali i stariju decu. Ono što je osnovna preporua je zaštitni faktor 50 koji moraju koristiti sve vreme. Preporuka je da na plaži budu do 10 sati i tek posle 17, pa čak i 18 sati s obzirom da su izuzetno visoke temperature i nije preporučljivo da sve vreme budu napolju. Dok su izloženi suncu deca moraju imati neku kapu, šeširić na glavi, lagane bluzice i pantalonice od tanjeg materijala, bez obzira što su namazani zaštitnim faktorom, jer je veliko zračenje. Preporuka je da ponesu neki antipiretik, lek koji snižava temperaturu. Bilo bi dobro i da par dana pred odlazak na more koriste neki probiotik zato što menjaju sredinu, hranu, vodu, pa su česte stomačne infekcije. Ako u mestu gde idu ima puno insekata, trebalo bi nabaviti sprejeve koji štite od ujeda, bolje nego da nose lekove koje će koristiti posle ujeda, kada se deca ospu” savetuje dr Marković.

Prema podacima Pedijatrije Doma zdravlja Valjevo, poslednjih nedelja primetan je veći broj dece pozitivne na korona virus nego što je bilo do skoro. Ipak, kako dr Valentina Marković navodi, klinička slika je vrlo blaga.

“Poslednjih dana imali smo decu koja su bila pozitivna sa najrazličitijim simptomima u odnosu na period pre. Imali smo pozitivnu decu koja nemaju nikakve simptome, a testirani su jer je neko u kući bio pozitivan na koronu. Neki su imali temperaturu, curenje nosa, grebanje u grlu, neki samo povraćanje, glavobolju, neki su se žalili na malaksalost. Veliki broj testiranih bio je i pozitivan, ali skrenula bih pažnju roditeljima da ne treba da brinu jer simptomi traju dva, tri dana i posle budu dobro. Trebalo bi da budu u kući sedam dana, preporučujemo mirovanje dok traje bolest i kontrolu zakazujemo za šest, sedam dana. U slučaju da je dete lošeg opšteg stanja, ako ima visoku temperaturu, kašalj, otežano disanje, preporuka je da dođu i pre, a ne da prepuštamo roditeljima da procenjuju”, poručuje dr Valentina Marković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.