Problem sa naponom struje 42 domaćinstva u Radjevom selu: Ni sijalice ne mogu da rade

Već 15 godina traju problemi 42 domaćinstva u Radjevom selu sa naponom struje. Do sada su se obraćali svima pa je na njihove probleme reagovao i predsednik Srbije Alekandar Vučić, ali poboljšanja situacije nema.

Problem sa naponom i opšte kvalitetom električne.energije traje već više od 15 godina u Radjevom selu. Situacija se po rečima meštana, poslednjih 5 godina kako se deo Rađevog sela od Suve česme ka Cariću naseljavao pogoršavao. Postojeća trafo stanica je postala nedovoljna da zadovolji potrebe domaćinstava. Meštani tvrde da od tri faze, na jednoj fazi se dešavaju učestali padovi napona na čak 110V (bez obzira na vremenske uslove) dok su druge dve faze boljeg kvaliteta i zavise dosta od vremenskih uslova.

“Problem predstavlja nizak napon koji nije dovoljan da pokrene led sijalicu, a o klimama, grejalicama i kotlovima na pelet da tek ne govorimo. Svi konstatuju loše stanje , ali boljitka nema.  Prvo smo se obratili ED Valjevo. Ekipa je izašla na teren i odradila potrebna meranja i ustanovila da su naši navodi tačni. Kada smo se obraćali preko MZ pre 8 godina, odgovor nismo dobili”, pričaju meštani Radjevog sela.

Po njihovim rečima, najugroženija su domaćinstva koja se nalaze na kraku prema gradu od trafo stanice što je praktično samo 3.5km od centra grada.

Meštani su se u pokušaju da reše svoj problem sa naponom struje obratili I kancelariji predsednika Srbije , Aleksandra Vučića.

„U roku od 3 dana, primio sam poziv od ED za dodatne informacije. Par meseci potom došlo je do smene tadašnjeg direktora ED Valjevo. Nakon toga u oktobru 2021. Emailom smo se obratili  generalnom sekretarijatu predsednika, ubrzo dobili  smo odgovor, zatim  je direktorka ED Nada Vasiljević pozvala na sastanak na kome  je upoznata sa problemima. Sad već bivša direktorka razumela je situaciju i napravila konkretne korake Tada je obećano da je potrebno najmanje 6 meseci da se problem reši. Obzirom da problem nije rešen, 13.aprila i 27.maja poslat je email sadašnjem direktoru ED Valjevo, sa upitom dokle se stiglo sa rešavanjem problema. Odgovora nema”, navode meštani I dodaju da su se prethodnih dana ponovo obratili generalnom sekretarijatu predsednika i sada čekaju odgovor.

Nakon reakcije kancelarije predsednika Srbije ED je izvršila proveru stanja I konstatujući postojeći problem u odgovoru jednom od meštana izmedju ostalog se navodi da j trajno rešenje za gradjane izgradnja nove stubne trafo stanice sa ugradnjom energetskog transformatora potrebne snage.

U istom mejlu se navodi da su ovi radovi predvidjeni planom investicija, a da je preduslov za realizaciju rešavanje imovinsko pravnih odnosa, odnosno pribavljanje saglasnosti za postavljanje stubova:

“Planom investicija za 2022. godinu je definisana dinamika izvođenja radova na rekonstrukciji i izgradnji EEO:

– izgradnja nove STS 10/0,4 kV Rađevo Selo 8″ na postojećem stubu br. 29 na k.p. 734/1 Ko Rađevo Selo (ili u blizini) na DV 10 kV za STS 10/0,4 kV Rađevo selo 3″.

– uklapanje nove STS 10/0,4 kV Rađevo Selo 8″ u postojeću MNN iz TS 10/0,4kV Rađeno selo 3″ sa formiranjem četiri izvoda ( 1. izvod 10 domaćinstava; 2. izvod 9 domaćinstava. 3. izvod 9

domaćinstava i 4 izvod 4 domaćinstva). – rekonstrukcija 4. i 5. deonice zamenom postojećeg Al/Fe užeta, niskonaponskim samonosećim izolovanim kablovskim snopom

Uslov za realizaciju Plana je pribavljanje saglasnosti vlasnika parcele za novu STS i saglasnosti vlasnika za stubna mesta ( postojeća i nova) za rekonstrukciju deonica 4 i 5.

Potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose za novu CTC (pribavljanje prava službenosti) i za sva stubna mesta da bi se pristupilo izradi idejnog rešenja i idejnog projekta u procesu dobijanja Rešenja o odobrenju izvođenja radova za STS 10/0,4 kV Radjevo selo 8″ ca uklapanjem u postojeću srednjenaponski i niskonaponsku mrežu (u skladu sa članom 145 Zakona o planiranju i izgradnji.”

“Mi smo  15.avgusta ove godine izmerili napon od 110V. Sijalice nisu mogle da se upale. S obzirom da nam predstoji zima u velikom smo problemu koji zahteva hitno rešavanje. Kako ćemo se grejati , ako kotlove ne možemo da pokrenemo? Pa mi ni sijalicu ne možemo da upalimo. Pokušajte da zamislite kakav je to život , kao da smo u 17. veku”, pitaju meštani Radjevog sela.

 

6 comments on “Problem sa naponom struje 42 domaćinstva u Radjevom selu: Ni sijalice ne mogu da rade

 1. Dragan

  Pa i ime mu kaze da je to selo i nemogu ocekivati da imaju uslove kao da su u gradu. Ipak se znaju prioriteti. Samo polako i sve ce se resiti

  Reply
  1. Jelena

   Dragane ako nemate ništa pametno da napišete onda se ne oglašavajte… Ili da vam napišem jasnije GLUPI STE…

   Reply
 2. Denis

  Jeste tako sa strujom led sijalica ne sija na jednoj fazi a tu mi kotlarnica sve ovo se desilo padom sistema u decembru kada smo imali najstabilniju mrežu ….he he.Direktori se menjaju kao napon u R.Selu …može biti dobra izreka

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.