Popis će pokazati koliko nas ima

Od 1. oktobra na vrata gradjana Srbije pokucaće popisivači. Za razliku od ranijih godina ovaj popis obavljaće se uz korišćenje elektronske aplikacije , a prvi put popis će pokazati I tačan broj stambenih jedinica u Srbiji.

Koliko nas zaista ima u gradovima , opštinama pa i u celoj Srbiji pokazaće popis koji počinje1. oktobra. Ovaj posao obaviće čak 341 popisivač.

” Od 23. septembra popisivači će sa instrukturima krenuti u obilazak terena, a već 1. oktobra zvanično će startovati popis stanovništva, domaćinstava i stanova”, kaže Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Po prvim procenama zarad popisivaa kretaće se oko 60 000 dinara uz prateću nadoknadu troškova putovanja ukoliko je to neophodno, ali I pratećih poreza.

U KO postoji 219 naseljenih mesta , a predstojeći popis pokazaće I koliko stambenih jedinica ima u njima kao I osobenosti objekata.

“Jedna od novina je ta da smo uspeli da po prvi put povežemo popisne podatke o stambenom fondu i geoprostorne podatke. To znači da će za svaki kućni broj biti poznata geografska dužina i širina, na osnovu čega će biti poznato na kojoj lokaciji u Srbiji se nalazi svaki objekat. To se može veoma efikasno iskoristiti i da po prvi put u našem agregiranom načinu saopštavanja podataka imamo celine manje od naselja. Dakle, imaćemo mnogo lakši uvid u informacije na nižim teritorijalnim nivoima koje do sada nismo imali”, kaže Josipović.

Dobijeni podaci nećemoći da budu zloupotrebjeni niti korišćeni u druge svrhe izuzev statističke obrade , a prve rezultate popisa imaćemo već u novembru .

“Nijedan individualan podatak neće se objaviti na bilo kom mestu, a sa druge strane svi podaci koje budu dali popisivaču ne predstavljaju obavezu gradjana prema drugim institucijama. Na osnovu tih podataka se recimo  ne kreira obaveza Poreskoj upravi. Nijedna druga institucija te podatke neće koristiti zarad nekih njihovih dopunskih aktivnosti. Naši podaci su statistički i koriste se samo u statističke svrhe”, napominje Josipović naglašavajući da se dobijeni podaci nikako neće stavljatina teret gradjanima nakon popisa.

Grad Valjevo svoj status grada dobilo je upravo zahvaljujući popisu koji je pokazao da imamo više od 100 000 stanovnika , što je zakonski preduslov . Za proteklu deceniju I više od kada je poslednji popis radjen izvesno dešavale su se migracije stanovništva , a na žalost epidemija korona virusa doprinela je tome da razlika izmedju brroja umrlih i broja rodjenih bude izraženija više nego ikad. Da li nas I dalje ima koliko nas je bilo ili više ili manje , znaće se pouzdano kada popis bude završen i podaci sa  terena budu obradjeni,  a do tada sve ostaje na nivou pretpostavke.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.