HK Kušik: Nestaju polako sindikalne privilegije

HK Krušik Saopštenjem za javnost reagovala je na nedavno saopštenje sindikalnih organizacija fabrike. Saopštenje rukovodstva fabrike prenosimo u celosti:

“Reakcija na saopštenje sindikalnih organizacija

Povodom poslednjeg medijskog oglašavanja sindikata Sloga i reprezentativnih sindikata, rukovodsto je prinuđeno da se i ovog puta obrati radi objektivnog informisanja zaposlenih i javnosti.

Ironija o kojoj govore predstavnici sindikata, zapravo se odnosi na prethodni period u kom su oni bili neprikosnoveni i uživali mnoge privilegije, a kojima je dolaskom novog rukovodstva došao kraj. Period ogromnih dugova, niskog nivoa ugovaranja, sindikalnog i drugog zapošljavanja, kao i raznih nezasluženih privilegija je nešto što pripada prošlosti Krušika. Razumemo mi dobro sindikalnu gorčinu. Sa manje privilegija i ličnih koristi moraju mnogo više da rade i ubeđuju nezadovoljne članove da čine pravu stvar.

Kako objasniti nezadovoljnom radniku da u fabrici postoje četiri radna mesta „referent za sindikalna pitanja“, za svakog sindikalnog lidera po jedno, a da niko ne zna šta rade i čime se bave. Samo znamo da na godišnjem nivou fabrika mora da izdvoji oko 40.000 eura za njihove bruto plate.

Dva, od četiri reprezentativna sindikata imaju ispod 15% članova, a jedan od ta dva čak ispod 10%. Sindikalni džepovi se prazne. Nema Krušikovih neiscrpnih donacija, nema dotacija i stimulacija, nema nezasluženih povlastica…

Predsednik sindikata Sloga, više od dve godine ostvarivao je pravo na stimaluaciju od 30%, a time i zaradu veću od dobrog dela vrhunskih inženjera i rukovodilaca. Samo on zna čime je to zaslužio i kako će da ubedi poštenog radnika da se iskreno bori za njegova prava. Njegov najbliži saradnik je zaposlio pet članova svoje familije u poslednjih pet godina. Usput, tu su komšije, prijatelji… Samo on zna na koji način.

On i njemu slični, zaslužni su što u fabrici niskokvalifikovanu radnu snagu čini preko 50% zaposlenih, ali to više nije problem sindikalnih lidera. Sada je to problem novog „nesposobnog” fabričkog rukovodstva koje treba da sačuva što više radnika kroz nove poslove i razne oblike obuka i prekvalifikacija, da im obezbedi plate koje na mesečnom nivou prelaze dva miliona dolara i konačno, da očuva stabilnost fabrike.

Čak je i predsednik sindikata Sloga prošao prvi ciklus obuke organizovane u fabrici radi prevođenja u majstorski kadar, i nadamo se, shvatio da se pošten i odgovoran rad najviše isplati u Krušiku. Kreativnost sindikalnih lidera ide mnogo dalje. Nekolicinu zaposlenih koji su se oglušili o radnu disciplinu (fiktivna bolovanja, nebriga za magacinsko poslovanje i sl.) učlanjuju u sindikate, a potom im obećavaju veće grupe, nezaslužene stimulacije, razna odsustva… Nažalost, to čine u sprezi sa delom rukovodilaca koji i dalje ne shvataju svoje mesto u novom sistemu vrednosti. Razumemo mi i njih.

U nedostatku autoriteta jedina nada za opstanak je oslonac na sindikalne lidere. Na sve ovo, dodatne sindikalne muke. Do sada su mogli da dolaze i odlaze iz fabrike kad hoće, da rade koliko hoće, da nikom ne polažu račune gde i kada idu, kod koga i kakvu korist fabrika ima od toga.

Ponovićemo, to je prošlost Krušika. Privilegije polako nestaju, a gorčina polako raste. U fabrici posle dužeg vremena, zaposleni koji nije pripadnik sindikata može biti nagrađen ili unapređen. Odogovoran i posvećen rad, a ne sindikalna pripadnost, postaje ključno merilo vrednosti zaposlenog.

Fokus fabričkog rukovodstva je na jačanju poslovne stabilnosti, izmirivanju obaveza prema dobavljačima i zaposlenima, prepoznavanju i unapredjenju poštenih, odgovornih i posvećenih radnika. Rukovodstvo fabrike je u više navrata izlazilo u susret sindikalnim liderima u pokušaju da se očuva stabilnost fabrike i u okvirima mogućeg, da se zajednički borimo za rast zarada, bolje uslove rada i bezbednost zaposlenih. Svesni smo da treba brže i više raditi na unapređenju položaja zaposlenih, te da aktuelno stanje izaziva nezadovoljstvo jednog broja, ali isto tako, molimo zaposlene da shvate da bez stabilne fabrike nema stabilnih niti sigurnih radnih mesta. Još jednom pozivamo sindikalne lidere da zajedničkim naporima pomognemo fabrici na putu njene stabilizacije i da obezbedimo ravnotežu između interesa radnika i interesa fabrike. Način na koji rešavamo probleme šteti ugledu i fabrike i rukovodstva i sindikata.

RUKOVODSTVO HK KRUŠIK”

40 comments on “HK Kušik: Nestaju polako sindikalne privilegije

 1. Čovek

  Smanjili ste prošle godine mučenim radnicima 30% primanja a sad im povećavati za upola manje. Sram da vas bude. Rukovodstvo Krušika je uništilo fabriku svoj9m nesposobnoscu. Jeli sindikat kriv što niste zaposlenim overavali zdravstvene knjižice, što ste radnicima ukinuli uslove otežanog rada a nedavno ste imali na toj poziciji povređene radnike koji su radili bez naknade za mesto sa otežanim uslovima. Je li sindikat kriv što nemate kvalitetnog inžinjera u fabrici i da kad odu stariji možete staviti katanac. Ne gospodo krivi ste vi gde u kancelariji imate dupla radna mesta koji primaju duplo veća primanja od zaposlenih na mestima kojima ste ukinuli otežane uslove rada. Vas treba smeniti gospodo draga i nedpodobna.

  Reply
 2. Анонимни

  DNO , DNA, od rukovodstva, a sta drugo i ocekivati. Kada nemamo odgovore i argumente, na svoje NEZNANJE, BAHATOST, NEVASPITANOST, SIKANIRANJE radnika, onda krecemo u LICNU osvetu, ZAVADI PA VLADAJ. Nisu ni sindikati cvecke. Sve ovo sto ste naveli u saopstenjo 50 % nema veze sa stvarnoscu. Ko je otkupio Krusikove DUGOVE-GIM! po kojim cenama i dlaje
  Koliko vam je kadra i inzenjera otislo? Uglavnom delite stimulaije i nagradjujete poltrone?

  Reply
 3. Djiki

  Ja sam cuo da ova gospodja direktorka nije sposobna da radi petarde u koceljevi a sad bi da bude direktor firme gde se prave rakete.🤣🤣🤣

  Reply
  1. Obavesteni

   Djiki, bila je ona u Krusiku odgovorna za proizvodnju protivgradni raketa zajedno sa batom. Gde su sad Kruiskove protivgradne?

   Reply
  2. Putnik

   Za sve muke radnika Krusika su krivi i sindikalno rukovodstvo i bivsi direktor Vlada Lukic koji nam je uz pomoc sindikata zabiberio i zakuvao svu bedu u kojoj se nalazimo. A sve to su sindikati potpisali zajedno sa kolektivnim ugovorom. Tako da ste gospodo draga svi krivi za ovo stanje. Najvise sindikat koji je sticeci svoje rodjake i prijatelje koje je zaposlio, potpisivao sve sto im se poturi pod nos ne misleci da cw takvim potezom ostetiti sve radnike sem sebe, naravno…

   Reply
 4. Baki

  A ja sam mislio da je u Krušiku važnija članska karta SNS-a od sindikalne!
  Jel moguće da to niko nespominje?

  Reply
 5. Torrente

  Nema dovoljno pismenog u Krusiku u upravnoj zgradi, u prepunim kancelarijama zaposljenih preko veze, da napise ovakvo saopstenje. Ovo mora da je pisano u Beogradu.

  Reply
  1. Sladjana

   Torrente, saopstenja i pise Veljko Predsednik Nadzornog odbor iz BGD-oni samo aminuju kao i sve ostalo, sto ovaj gospodin naredi ili pozeli. Spremni su da ispune svaku njegovu zelju za jos jedan mesec direktorovanja?

   Reply
  2. Putnik

   Prijatelju, sefovske pozicije dobijaju radnici sa osnovnom skolom i kupljenom diplomom tamo neke skole… ne znaju ni alat da nameste ni da ga koriste, koji deo za sta sluzi i kako se montira, kako komad treba da izglada jer nikad nisu zasli u halu proizvodnje. I nisu svi partijski primljeni, jos uvek je Krusik „porodnicna“ firma. Radnici koji su pred penzijom zaposljavaju svoju decu i rodjake vise nego partija. Partijski su odavno presli u bolje firme.

   Reply
 6. Wikiliks

  Prosto neverovatno, S V E Sindikalne vođe u Srbiji , u svim firmama , ustanovama i u Prosveti, su teške jajare
  i lopuže, i režimski plaćenici!!! Nako, jajarski, pokupili su sebi sve privilegije, a pred zaposlenima glume
  “brigu“ o svom članstvu i ostalim zaposlenima!
  Zato, ništa me ne čudi sve ovo što se dešavalo i što se dešava u Krušiku. Sve funjara do funjare.
  Nema druge, moraće ponovo da se digne Radnička revolucija, i da se ovi ološi uklone iz javnosti.

  Reply
  1. Petar

   Alo narode, pa sindikati su potpisali aneks kolektivnog ugovora kojim su radnicima skinute plate i dodaci, komentar sindikata je bio da su to uradili pod pritiskom…..to im je dužnosti i glavna obaveza ZAŠTITA PRAVA RADNIKA I POBOLJŠANJE USLOVA RADA….
   Onaj цензурисано iz Sloge je pravio spiskove u dogovoru sa cenzurisano Jecom ( ona što je bila umislila da je direktor i tako se i ponašala ), tad mu je bilo lepo, smeh i cikotanje po drugom spratu upravne zgrade, nema više toga, a nema ni nje tamo, terao je narod na štrajk, izvoli sam batice – napravi šator ispred uprave pa traži sve ono za šta ti radnici i plaćaju članarinu, nemoj da potpisuješ ručkove i baljezganja razna, a mi ćemo da ti donesemo i vode i hleba, jer si ti prihvatio na sebe obavezu da se boriš za radnika, čim si postao sindikalni vođa!!! Jecu ( uzoran i veoma cenjen član sindikata ) su sklonili u energetiku, umesto da je vrate tamo odakle je njen Vlada i odveo u upravnu zgradu.
   Sindikalne vođe uredno primaju dodatak i bleje po kancelarijama, umesto da se bore za prava radnika.
   Ko sve radi u razvoju dobro je da bilo šta od proivoda i poleti, ali to je problem koji je nasleđen, kvaliet i znanje su otišli, a došli ovi sa diplomama koji i ne znaju kalo izgleda tehn.postupak…

   Reply
 7. Milica

  A to sto ste 60 % poslova krusika prosledili privatnicima i tako nas ostavili bez posla, i sto ste proizvode prodavali po duplo nizim cenama nego sto nas iizadje proizvodnja istih, tj. poslovalj ste tako da firma bude na gubogku to nista? Ko je odgovoran za dugovanja fabrike? Za postavljanje nestrucnog kadra? Sto vam radnici rade za 9 grupom na mestima kojima treba najmanje 15 grupa da bude? A istom tom predsedniku sindikata ste vi dali 19 grupu, covek koji ima 3 godine srednje skole!

  Reply
 8. Drug Tito

  Auuu!
  Nama se Čupa prodaje da je postenjačina.
  Sram vas bilo sindikalni otpadu.
  Četiri sekretarice???
  Sedite u upravnoj zgradi u 500 kvadrata, lažete narod, primate plate i prodajete maglu o pošt
  enju.
  FUJ!

  Reply
 9. Mica

  Blago nama sa ovakvim sindikalcima.
  Pogledajte samo Čupu, Biberčića, a posebno Živkovića.
  Kad se te intelektualne gromade pojave kod Joke da brane radnička prava.
  Čak imaju i sekretarice.

  Reply
 10. Marija

  Nema vajde od vas sindikalaca.
  Lazete vise nego sto ste teski.
  Trosite radnicke pare a nikakva korist.
  Beda i jad!

  Reply
 11. Rukovodstvo

  Jedan referent za sindikalna pitanja i ne dolazi na posao. Nema vremena, zida zgradu na Divčibarama.

  Reply
  1. Uplaseni radnik

   Da nam Joka dugo pozivi na ovoj funkciji i ja se necu bojati. Ona je zena koja ima autoritet, autenticnost, stav, drzanje, pozitivnu arogantnost. Ljudi ogresili ste se o zenu. Nju bi hvalila bilo koja svetska firma a mi koji je imamo trzimo dlaku u jajetu. Ko je u Krusiku sposoban za njenu funkciju. Otisli su inzenjeri. Ali ti inzenjeri nisu bitni. Onaj ko je bitan povecana mu je plata i ostao je. Tako da ne pricajte mnogo vec ljubite kapiju Krusika kad izlazite

   Reply
 12. obavešten

  Auuu 4 sindikalca koja se u firmi bave sindikatima koštaju fabriku 40.000e godišnje, dobro ste pročitali, 40.000e godišnje, toliko fabriku košta Jovanka na mesečnom nivou, samo za platu, da joj ne računamo tu što ne može nista da napravi i proizvede u ugovorenom roku te plaća penale. Sve u svemu tamo je totalni dilaterizam na delu pa joj inženjeri odlaze svakim danom i to oni koji su joj mogli biti od velike koristi. Sada joj ostaju oni sa diplomom iz tehničke škole koje sa istreseš naopačke neće nista izaći iz njih sem možda kockica za jamb.

  Reply
 13. Zil

  Nisam član ni jednog sindikata i kada će se taj trud isplatiti? Kakve moja plata od 43000 ima veze sa sindikatom? Kakve veze moj neisplaćen put za predhodne 3god. ima sa Lazićem? Jel Lazić uplaćuje socijalno i penziono? U vreme Đuke Ljiljka bilo je proizvodnih radnika sa sa većom platom od direktora a u vreme g. Davidovića i g. Andrić plata direktora je 10 puta veća od radničke. SRAM VAS BILO

  Reply
 14. Marko Mandić

  Nemojte tako. Jovanka je divna zena, željna promena. Ovi predhodnici su ostavili velike dugove. Mladi inzenjeri idu jer su zeljni novca ( oće sve sas i odma) Ali Jovanka zena zeli dobro. Direktor razvoja je ekstra, covek gospodin i veliki prijatelj. Kazu broji komade pa on zeli samo da bude u toku sta i kako.

  Reply
 15. Bliski izvor

  Kako vas nije sram. Krusik i jovanka izdrzavaju pola Valjeva. Plate uredne. Ko nije zadovoljan neka nadje novi i bolji posao. Nije ona zena kriva sto su maldi inzenjeri ne sposobni i gledaju samo svoju korist. Da prime platu. Ne zavisi firma od jedne zene. Kad bi svi bili kao Joka bili bi gigant. Pa ona se ne stidi da ode u pogon i resava sve sto mladji ne znaju. Skoro je bila kod nas u pogonu. Joka je sjajna. Ne budite ljubonorni

  Reply
  1. upravna zgrada

   Šta je rešila brate Mili? Pa ona ne zna da otvori vrata na pola pogona, ne ume rezicu da pomeri u prvom smeru.

   Reply
  2. Zil

   O čemu ti pričaš… Koji pogon obilazi? Ili si hteo reći obilazi u širem luku. Pre ćeš videti NLO nego direktora u pogonu. SRAM VAS BILO DIREKTORKO

   Reply
 16. Zare

  Ti sindikati da su valjali ne bi potpisali kapitulaciju pred bivšim rukovodstvom i dozvolili da se plate drastično smanje NK radnicima,a povećaju Razvojnim moljcima, a sada se kao oni brinu o obespravljenom radniku!!!Ako nisu mogli da izbore povećanje plata,onda bar nisu ni pod kakvim pritiscimA trebali da pristanu na ukidanje svih radničkih bonusa i stimulacija!!!

  Reply
 17. Boban

  Prvo neka kažu kolika je plata gen.direktora,kolike su radničke plate po grupama,da li se uplaćuje socijalno i penziono,koliki je dug fabrike,koliko se duguje dobavljačima a što se tiče privilegija sindikalaca isključivi krivac je gen.ditektor i zato treba da odgovaraju a ne sindikalcima,zašto se to daje neka pita brata on to najbolje zna

  Reply
  1. Putnik

   Jovanka je to navela jednom na sastanku sa radnicima, sva dugovanja je navela do dinara! Ko je slusao, cuo je… a ko je cuo zaledila mu se krv u zilama i pita se od cega uopste primamo platu. Mi smo na ledjima drzave a to sto imamo platu manju od minimalca je zato sto imamo „cekanje“, pa odmore, pa lazna bolovanja, i svasta nesto sto smanjuje platu. A zaboravljamo da imamo i odbitke prvo za sindikate koji ne rade nista, pa sindikalne prodaje, pa pozajmice… i onda se pitamo gde je plata? Koliko pojedinci „ne rade“ dobro nas i placaju. Nemojte gledati samo povrsinu, zagrebite malo dublje problem a onda podjite od sebe, koliko efektivno svi mi radimo u Krusiku?

   Reply
   1. Nemoguće

    Nije normalno da samo radnici ne rade a da rade direktori za platu od 3500 evra.

    Reply
   2. nedeljkorasulic81@gmail.com

    Jeli pametni…. Jel ti fino u upravnoj zgradi? Nećete još dugooo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.