Rešenje za grobno mesto slavnog slikara

Šest godina od smrti slikara Ljube Popovića prostor Vidikovca u Brdjanima koji praktično ne pripada nikome I kojim ne upravlja niko , uskoro bi trebalo da dobije svog staraoca. Kao što kompleksom u Brankovini upravlja Muzej, ovim prostorom , sve je izvesnije upravljaće Moderna galerija.

Od 12. avgusta 2016. godine , tačnije od datuma kada je ahranjen Ljuba Popović , rešenje za pomenuti prostor na kome se nalazi njegov grob nije nadjeno.Kako se prvih godina moglo čuti na tom mestu trebalo je da bude Aleja velikana , a potom Memorijalno groblje sa posebno uredjenim parkovskim površinama. Svoj glas protiv bilo kakvog groblja I Aleje podigli su tada meštani Brdjana u neposrednoj blizini grobnog mesta slikara pa se od svega na kraju odustalo.

Nakon informacije o slikarevoj smrti grad Valjevo formirao je odbor za sahranu u kome je bio veliki broj vidjenijih Valjevaca I Ljubinih prijatelja . Prvo rešenje bil je želja samog slikara , porta valjevske crkve , ali se crkva nije saložila sa ovim predlogom uz tvrdnju da se u portama mogu sahranjivati samo crkveni velikodostojnici I veliki ktitori. Na kraju rešenje je pronadjeno u samoj blizini njegove kuće u Brdjanima.

Ljuba Popović je sahranjen,a sam prostor nikada nije rešen. Umesto parka na pomenutom prostoru često su se vidjale mini deponije, a neretko je prostor bio devastiran pečenjem prasića, o čemu je Vamedia svojevremeno izveštavala.

Kako grob ne bi zarastao u korov JKP Vidrak je preuzeo na sebe obavezu održavanja prostora “To nije ni groblje  ni park nitije ta parcela u nadležnosti Vidraka, to je jednostavno deo zemljišta kojim grad raspolaže bez staraoca. Mi smo bez posebne odluke , kako prostor ne bi zarastao u šiblje odlučili da postavimo kante I da ih praznimo I da kosimo pomenutu površinu”, kažu u JKP Vidrak.

U Gradskoj upravi potvrdjuju da će ovaj problem sa starateljem brzo biti rešen. “Namera je da odredimo upravljača tim prostorom i da na taj način rešimo taj problem sa održavanjem , kao što je to slučaj sa kompleksom u Brankovini o kome se stara Muzej”, kažu u Upravi.

Pomenuti prostor po svemu sudeći pripašće na staranje Modernoj galeriji .

“Naime, po idejnom rešenju Nebojše Anića sem nadgrobne ploče  iznad Ljubinog groba treba da budu postavljeni stubovi koji će imati izgled onih sa njegovih slika, a ispred njih je planiran slavoluk kao ulazak u hram. Sve će biti od kamena peščara. Nadam se da će Skupština grada ubrzo doneti odgovarajuću odluku da aktiviramo sve projekte koje imamo i mislim da ćemo onda biti na dobrom putu da prostor Vidikovca izgleda divno i dostojno Ljube i njegovog dela”, potvrdjuje Vojislav Jovanovvić direktor Moderne galerije.

Odluka o staratelju treblo bi ubrzo da bude I doneta pa bi to mogao biti I kraj sage o prostoru na kom je sahranjen čuveni slikar I posebno njegovom održavanju.

Na licu mesta Vamedia je zabeležila da je trava pokošena I da su kante ispražnjene , a smeće koje ostaje iza onih koji se okupljanju na ovoj lokaciji, uklonjeno.

8 comments on “Rešenje za grobno mesto slavnog slikara

 1. Ivana

  Dok vam je celavi bio ziv nisu smeli da prismrde u Brdjane.
  Nema sedenja u Skveru Brdjanci, mora da se radi najbolje je da se skupite opet i da im se …. pravno i pravicno.
  A gospodja i porodica nek voze to na groblje Novo, dole je Aleja.
  Druga laz je njegova kuca nije ni blizu tog mesta kuca njegovih je do Cire novinara kod tunela!
  Brdjanci ce morati da se okupljaju, a to po Valjevo nece biti dobro jer ce iskoristiti sad pravo na referendum i ocepiti se u opstinu!

  Reply
 2. Ivan Valjevski

  Još jedan primer bruke i sramote gradske vlasti. Konkretno vlasti od 2016. god. do danas. Takođe, bruka i sramota odgovornih u Modernoj galeriji. Na kraju i Ljubine porodice koji kada su videli da gradsku vlast i odgovornih u Moderno galeriji „baš briga“ za uređenje groba, trebali su sami, ko i uostalim u drugim sličajevima, da reše oko uređenja grobnog mesta.

  Reply
 3. Poštovani

  Referendum oko grobnog mesta?
  Velikan je poživeo da svima valja, nakon smrti zakopaše ga na nasip. Poćuta video aleju a pamtićemo njegovu izjsvu: „Tu će dolaziti turisti i ekskurzije „, a bome i ideju s kontra strane Opservatoriju u Magdalenića šancu.
  Zamolimo porodicu da se vise ne sramote i pokojnika presele u Aleju na Novom groblju. Svakako će Brđani iskoristiti svako kršenje Zakona a ovde ga je bilo. Ekshumacija će kad tad biti obavljena. Niste svesni da Brđanska inicijativa nije šala. Oni sunpo starom zakonu o referendumu imali dovoljno da proglase Opštinu Brđani, a po novom im za to ne treba 50% biračkog već većina izašlih.
  Osilili se opštinari jer Brđanci ćute, travu neće da kosi Vidrak. Nemoj da zaboravimo, fabrika vode je na njohovoj MZ budućoj opštini, stave 1 vodomer na glavnu cev i biće najbogatija opština u Kolubarskom okrugu.

  Reply
 4. Dejan

  Živanovići kako fazani u travi na krivini, lovi li odbornik?
  Ajde odcepite se već jednom, da može Gradac, Kolubara II, V puk i Novo naselje vašim stopama. Imamo mi problema više od vašeg groba.

  Reply
 5. Luk od slavoluka

  U XXI veku coveka sahranise u gradu van groblja?! I sta na to kaze dir.galerije? Stubovi i slavoluk kao ulazak u hram?! Jos pride pokojnik je
  hteo da ga sahrane u crkvenoj porti,valjda po ugledu na bracu Vuka i Dositeja. Ceo grad nam je u lucima i slavolucima koji nemaju nikakvu funkciju.Ima ih duz Knez Miloseve,kod gimnazije,ima ih i u oznakama ustanova kulture. Obicnom svetu ne znace nista ali braci,e njima vec ti „slavoluci“ znace. Bas onako transparentno, hramovno, masonski.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.