Izgradnja novih i sertifikati za već izgradjena dečija igrališta

Grad Valjevo trenutno radi na pribavljanju sertifikata za dečija igrališta. Po novoj uredbi svako dečije igralište mora imati odgovarajući sertifikat. Veliki problem odeljenje za infrastrukturu ima sa neodgovornim gradjanima koji uništavaju mobilijar na igralištima.

Bezbednost dece zahteva odredjene standarde  na svakom igraištu koji moraju biti ispunjeni i država je takvu obavezu definisala u obliku sertifikata.

„Svako igralište po novom mora imati sertifikat. Mi to radimo počev od prošle godine i nastavili smo i ove. Mi smo u prošloj godini izgradili 16 dečijih igrališta, a svako mora imati sertifikat. Ne postoji drugačiji način da igralište bude uopšte u upotrebi bez toga“, objašnjava Branko Vuković rukovodilac odeljenja za infrastrukturu.

Kad su u potanju ranije izgradjena igrališta za decu Vuković kaže da se i za njih rade sertifikati , ali i samo upodobljavanje igrališta prema novim standardima. „Te sprave se skidaju, stavlja nova tartan podloga i nakon provere sprava one se vraćaju. Lokacije na kojima ćemo to uraditi su : igralište na Divčbarama igralište Nivea kod Centra za kulturu,  moraju sva igrališta imati sertifikate“, kaže Vuković.

U  ovoj godini  igrališta su osvetljena  solarnim sijalicama .

„ To smo uradili jer neretko neodgovorni gradjani dolaze noću i lome sprave na igralištima. Iamo takve slučajeve na mnogo mesta . Mi nemamo mogućnost da to iskontrolišemo. Zato smo osvetlili igrališta i sem apela koji upućujemo da se to ne radi , ne možemo ništa drugo“, objašnjava Vuković i dodaje da se apel upućuje i komunalnoj inspekciji i policiji kako bi pojačali svoj nadzor na pomenutim igralištima.

Grad Valjevo i u ovoj godini nastavlja sa izgradnjom dečijih igrališta , pa će tako, po rečima Vukovića, nova igrališta dobiti MZ Sedlari, Mz Gorić , Naselje 27 novembar i igralište u parku Pećina.

„Grad je dobio sredstva i ove godine za izgradnju eko parkića i predvidjeno je da budu izgradjena tri igrališta: jedno u Popučkama , jedno u Brankovini izmedju škole i vrtića i u Karadjordjevoj ulici u prostoru rekonstruisanog dvorišta“, kaže Vuković.

 

1 comment on “Izgradnja novih i sertifikati za već izgradjena dečija igrališta

  1. Petar

    A što si Vukoviću stavio dva „ležeća policajca“ ispred svoje zgrade, zašto ih ne postavi na pravini, tamo gde cepaju gas i voze kao nenormalni….
    Lepo bi bilo da vamedia objavi fotografije da vidi narod šta baya radi…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.