Hansgrohe u Valjevu najavljuje proizvodnju od 4 miliona baterija godišnje

Kompanija  Hansgrohe d.o.o. predala je  Zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja projekta Izgradnja pogona za proizvodnju slavina u Valjevu – Livnica u okviru proizvodnog kompleksa . Hansgrohe najavljuje proizvodnju od 4 miliona baterija godišnje.

foto: Hansgrohe

Hansgrohe je renomirani svetski proizvođač slavina, tuševa i svih tipova baterija sa sedištem matične kompanije u Nemačkoj. Za potrebe proširenja proizvodnih kapaciteta, u Valjevu, Hansgrohe planira izgradnju i puštanje u rad postrojenja za proizvodnju slavina sa ciljnom proizvodnjom od 4 miliona tela godišnje.Kako se navodi u Zahtevu podnetom ministarstvu , projekat će biti podeljen na četiri faze i to:

Faza 1: Mašinska obrada; Brušenje i poliranje; Sklapanje; Logistika. Pored toga, formiraće se i odeljenja podrške, kao što su laboratorija za kontrolu kvaliteta i odeljenje zaduženo za održavanje, kao i objekat administrativne zgrade;

Faza 2: – Livnica u okviru proizvodnog kompleksa;

Faza 3: Instalacija linije površinske obrade metala (galvanizacije);

Faza 4: Proširenje postrojenja.

Imajući u vidu faze projekta, nadležnost za izgradnju je podeljena između organa lokalne samouprave i republike, i to: lokalna samouprava je nadležna za Fazu 1, dok je za ostale faze (2, 3 i 4) odgovorno ministarstvo nadležno za poslove građevine. U skladu sa navedenim, Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu – Izgradnja pogona za proizvodnju slavina u Valjevu – Faza 1 podnet je Gradskoj upravi grada Valjeva, Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo saobraćaj i zaštitu životne sredine. Gradska uprava grada Valjeva, na osnovu podnetog zahteva donela je rešenje br. 501- 45/22-07 od 23.03.2022. godine ,da za projekat Izgradnja pogona za proizvodnju slavina u Valjevu (I faza), planiran na katastarskoj parceli broj 18722 KO Valjevo nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Predmet ovog Zahteva za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu je izgradnja Faze 2: Livnica u okviru proizvodnog kompleksa (Projekat), s obzirom da se Projekat nalazi na Listi I – Projekti za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu :Postrojenje za topljenje uključujući i izradu legura od obojenih metala, kao i izradu korisnih nusproizvoda (rafinacija, livenje, itd.), sa kapacitetom topljenja od preko 4 t dnevno za olovo i kadmijum ili 20 t dnevno za sve ostale metale.

Napominje se da procene količine materijala ne obuhvataju već korišćeni materijal u drugom proizvodnom ciklusu (na primer pretapanje ulivnog sistema ili otpadnog metala), što znači da će većina slavina proizvedenih u Valjevu biti od čistog, „devičanskog“ mesinga.

Planirano postrojenje za proizvodnju slavina nalaziće se na teritoriji grada Valjeva u okviru privredne zone u Valjevu, u istočnom delu grada. Ukupna površina predmetne katastarske parcele broj 18722 K.O. Valjevo iznosi 130.700,00 m2 . Na predmetnoj parceli je predviđena izgradnja proizvodnog objekta za proizvodnju slavina sa pratećim skladišnim prostorom i kancelarijama. Projekat će biti izgrađen u 4 faze od kojih je prva najznačajnija u smislu planirane površine: ▪ Faza 1: Površine 16.700 m², ▪ Faza 2: Livnica površine 4.309,50 m², ▪ Faza 3: Galvanizacija površine 6.500 m², ▪ Faza 4: Finalno proširenje: + 30.000 m².

Ukupan procenjeni konačni građevinski prostor pod objektima je oko 57.000 m². Ukupna površina Livnice u okviru proizvodnog kompleksa iznosi 4.309,50 m². U prvoj fazi izgradnje obuhvaćena je: ▪ proizvodnja (mašinska obrada, brušenje i poliranje), ▪ montaža, ▪ logistika, ▪ administracija i ▪ pripadajuća infrastruktura. Projektom definisan planirani kapacitet u okviru Faze 1 iznosi četiri miliona tela, i to 3 miliona mesinganih tela i oko 1 milion komponenata od cinka (tela ili ručica) godišnje. Ciljni kapacitet sklapanja iznosi oko 1 milion jedinica godišnje sa fleksibilnim proizvodnim asortimanom (slavine, termostatski mešač).

Na predmetnoj parceli će 96.574,40 m2 (73,89 % od ukupne površine parcele) biti pokriveno zelenilom, navodi se izmedju otalog u Zahtevu podnetom ministarstvu zaštite životne sredine.

Ukupna investicija u Srbiji  komapanije Hansgrohe vredna  je 85 miliona evra. Ugovor sa ovom kompanijom potpisan je u oktobru prošle godine u ministratsvu privrede Srbije , kome je prisustvovao I predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ugovore su potpisali državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i direktor kompanije “Hangsrohe” za Srbiju Filip Burkle,dok je predsednik Srbije najavio da će u novoj  fabrici raditi 1.000 zaposlenih.

24 comments on “Hansgrohe u Valjevu najavljuje proizvodnju od 4 miliona baterija godišnje

  1. Olgica

   To su gluposti i vi znate da to nije istina. Mozda je ovde jeftinija radna snaga, nego tamo kod njih, ali plate za ovo podrucje nece biti male, vec iznad. I hocete li reci izvini kad to pocne? Necete, jer niste rekli ni izvini za one brze saobracajnice za koje ste pisali, vi i slicni vama, da nece ni doci niti da se rade, kao da je narod corav i ne vidi kad prolazi tamo. To je vas manir.

   Reply
   1. Istina

    Umrećete sa sendvičima i ništa više…
    Plate su najmanje u Evropi, a najskuplje i hrana i piće i obuća i odeća, a ZA DEČIJU GARDEROBU I DA NE SPOMINJEMO.
    Zaduženi smo dodatnih 30milijardi dolara za 10 godina. Pa nađite nekoga da vam objasni koliko vrede svi tobože putevi, pruge koje su ovde popravljene i ako voz do granice sa Crnom Gorom putuje 20 sati…

    Reply
   2. sin anarhije

    O cemu vi pricate i da li se uopste pomerate sa pinka i hepija , gde zivite vi …. u Gorenju i carapani plate oko 45 , javna preduzeca ne prelaze 40 sem direktora , pivara i slicne firme pred kolapsom , masa oglasa za posao u privatnom sektoru jer je jos gore … strasno kakvih plitkih ljudi ima …

    Reply
  2. Pitam se pitam

   Od nasih para se sad otvaraju fabrike, rade putevi, izgradjuju bolnice, a za vreme ovih vasih ranije su se iste te pare trpale u dzep. I kako da ne glasam Vucica?

   Reply
 1. Miki

  Mozemo pricati sta hocemo, ali velike su to stvari za Valjevo i samo onaj ko mrzi ovaj grad, narod i drzavu recice nesto protiv s ega ovoga.

  Reply
  1. Istina

   Ти си бот и не знаш да одеш даље од Дивчибара, а можда ни то.
   Немаш појма како се живи живот у нормалним државама.
   Брука, остаћеш заувек на сендвичима…

   Reply
 2. M. G.

  To i jos 300 u onoj drugoj i jos 1000 u Gorenje, to ce da resi ceo grad. Velika razvojna sansa za grad i da konacno nesto uradimo.

  Reply
  1. Istina

   И ти си борт који живи на сендвичима… Не знаш ти шта је радна снага, ни субвенције по радном месту, ни какве су цене у другим земљама у окружењу…
   Умрећеш у смраду, јаду и прљавштини, за то се бориш!

   Reply
 3. Sonja

  Ja imam nesto utisak da mi nismo ni svesni koliko su ovo dobre i istorijske stvari za nas grad. Uvek ima onih koji kritikuju, ali nikada mi nece biti jasno oni kojima smeta izgradnja i nove fabrike.

  Reply
  1. Istina

   Nađi nekoga da ti objasni. Niko nije protiv fabrika i novih radnih mesta, ali čoveče na principima Evropskog tržišta, a ne na principima robovlasništva…

   Reply
    1. Istina

     Vaš um to ne može da shvati…
     Ali, ako imate jednu državu u kojoj je oko 80% zaposlenih prijavljeno sa platom oko minimalca, sa kojm se jedva podmire dažbine (vrate pare državi), što znači da sutra odlaskom u penziju (sa 18-32.000) automatski postaju zavisni kada će im neko sa vlasti dati milostinju od 5000 dinara (nažalost isto kao i onima sa penzijom od (100.000), kada u državi oko 20% zaposlenih sa velikim primanjima pravi prosek neto plate u Srbiji od oko 72.000 dinara, kada imamo najskuplju hranu, odeću, obuću, dečije stvari, kada imamo najjeftiniju radnu snagu u Evropi… Kako se to zove nego robovanje u svojoj rođenoj zemlji.
     Da li Vam je malo jasnije ili ste u onih 20% što sam gore naveo, pa Vas nije briga za većinu naroda u Srbiji koji ne živi život nego preživljava zato što se nekolicina tajkuna u Srbiji sve više bogati???

     Reply
  2. sin anarhije

   Ti si sigurno podmladak sekte na vlasti ciji je domaci da pise gluposti na portalima koji nisu pod vasom vlascu vec deluju slobodno ,,, izrazi koje koristite pokazuju da kao i vecina u sekti nema previse inteligencije …

   Reply
 4. Barbaduje

  …i da konačno zagadimo i ono malo što nismo do sada (jer Studija će naravno pokazati da nema loših uticaja na ž. sredinu)

  Reply
 5. Radojka

  Kad nema kiše i grad je dobar.Imalo je Valjevo u Krušiku super armature.Pojela maca.

  Reply
  1. мр Предраг М.Вулетић

   Имало је и ливницу и врхунску површинску заштиту -микловање, хрпмирање … Додуше, проблеми тзв.*лункера код ливења никад нису решени па је било доста шкарта.А онда је дошло бомбардовање од НАТО-а ,па пљачкашке приватизације.Натежа јеврејска клетва није случајно:Дабогда имао па немао.

   Reply
 6. Мод

  Пишите хвалоспеве да се фабрика отвара, само што није, и тако одржите тренутно запослење на државним јаслама или се изборите за обећано у поменутој фирми.

  Reply
 7. Nušić

  Mi Hansgroheu poklanjamo15,5 miliona evra da bi otvorio svoju fabriku u Valjevu. Naša mala i siromašna zemlja poklanja 15,5 miliona evra bogatom investitoru da bi došao ovde da zaradi novac. Gde je tu naša računica kao zemlje i naroda?

  Reply
 8. Антибот

  Ја мислим да је битнија вест од ове, да у старој и државним новцем реновираној до бола, згради БИГЗА у Бг, Брнабићкина девојчица отвара приватну клинику ортачки са Абазовићевим братом. Када ће овај народ прогледати ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.