Direktori kompanije Vali tužili predsednika sindikata Sloga

List Danas preneo je informaciju da su direktori italijanske kompanije Valy, koja radi kao deo fabrike čarapa Golden lejdi u Valjevu i Loznici, tužili  predsednika sindikata UGS Sloga Željka Veselinovića tražeći za njega godinu dana zatvora zbog toga što je javno podržao, uglavnom, radnice koje su prošle godine u ovoj kompaniji proglašene tehnološkim viškom.

Privatna krivična tužba podneta je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a Željko Veselinović kaže za Danas da su tužbe protiv njega podneli generalni direktor kompanije i njegov zamenik i da je to za njega lično smešno, ali i presedan jer ovo vidi kao neku vrsta pritiska na sindikat u firmi, ali i sve zaposlene, od kojih su neki tužili Vali zbog neisplaćenih prekovremenih sati rada.

“Prošle godine kompanija je u Valjevu i Loznici 150 zaposlenih proglasila tehnološkim viškom i to im saopštila bez prethodne najave u menzi. To su bile uglavnom radnice iz široke lepeze socijalno ugroženih kategorija, od samohranih majki, ali i očeva do žrtava porodičnog nasilja, udovica”, ističe Veselinović, a prenosi Danas.

Danas piše da su posle toga žene  u Loznici organizovale mini protest na kom je nekoliko radnica ispričalo svoju priču, a on je kao predsednik najvećeg sindikata u firmi rekao kako je Valy nezakonito otpustio radnike, te da će se to na sudu i dokazati.

“Sigurno da trenutno ima 100 tužbi radnika, kako bivših tako i sadašnjih koji traže da im se plate tri godine unazad prekovremeni sati. Sindikat im je pomogao u tome i sudu su podnete tužbe jer mnoge od njih su imale više od 32 sata prekovremenog, koliko je zakonom dozvoljeno”, kaže z Danas , Veselinović.

Predsednik Sloge kaže da Vali sada traži radnike, da pokušavaju da ih nađu, ali da zbog svoje reputacije ne mogu te je i to, veruje, razlog zbog kog su se gotovo godinu dana od otpuštanja radnica setili da ga tuže.

“Kompanija je sada indeksirana loše, traže radnike, ali im se niko ne javlja jer su poznati kao loš poslodavac. Mislim da su iz hira podneli tužbu za koju mislim da je presedan i da je pritisak na sve zaposlene”, naglašava  sagovornik lista Danas.

Veselinović kaže da bi veliki udarac za kompaniju bilo to kada bi sve tužbe prošle na sudu, onda bi kompanija morala da plati unazad tri godine ne samo onima koji su ih tužili već svim radnicima.

Fabrika Vali iz Valjeva i Loznice je u stopostotnom vlasništvu italijanske kompanije Golden lejdi i prema podacima APR-a 2020. godinu su (još nisu objavljeni podaci za prošlu) završili sa 2.055 zaposlenih. Prema finansijskom izveštaju, kompanija je 2020. završila sa neto dobitkom većim od 200 miliona dinara, dok je plus godinu dana pre toga bio 166 miliona dinara, prenosi Danas.

2 comments on “Direktori kompanije Vali tužili predsednika sindikata Sloga

  1. Valjevac

    Nabolje da ode Vali i svi na biro i onda se u kolo uhvatite. Ako ima bolje idite. Politikanti socijalistički u libero kapitalizmu izgedate smešno.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.