Danas je Petrovdan

      1 коментар на Danas je Petrovdan

SPC i vernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu . Sinoć u Valjevu paljene lile.

Sveti apostol Petar I pre nego što je postao apostol Božiji zvao se Simon. On je brat svetog apostola Andreja Prvozvanog iz grada Vitsaide. Po zanimanju je bio ribar, po prirodi prostodušan i bogobojažljiv, držao se zapovesti Gospodnje.  Kao vrhovni među apostolima bio je  prvi učitelj i propovednik. Propovedao je Jevanđelje po Palestini, Maloj Aziji i Italiji, lečio bolesne I vaskrsavao mrtve. Car Neron ga je osudio na smrt, i bio je  raspet na krst, ali naopako, jer su  smatrali da nije dostojan iste smrti kao Gospod.

Sveti apostol Pavle pre apostolstva zvao se Savle.  Propovedao je Jevanđelje širom sveta, Život mu je stalno visio o koncu. Bio je posečen u Rimu, u vreme cara Nerona, baš kada i apostol Petar.

U našem narodu postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika,  pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina pa se tako u Vljevu sinoć na sve strane videla vatra .

Lila je u prodaji ove godine bilo više nego inače , a cena se kretala od 200 do 250 dinara u zavisnosti koliko je kore trešnje nanizano na lilku.

1 comment on “Danas je Petrovdan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.