Svetski dan muzike na valjevski način – Koncert orkestra „Feniks“

U utorak, 21. juna povodom svetskog Dana muzike, kamerni gudački orkestar „Feniks“ će pod dirigentskom palicom tvorca i mentora orkestra,  mr Snežane Stevanović,  u koncertnoj sali MŠ „Živorad Grbić“  u 19 časova, održati celovečernji koncert.

Program koncerta posvećen je najlepšim kompozitorskim ostvarenjima celog sveta iz domena klasike,tanga, filmske muzike ali i nacionalnog melosa, te će Valjevci  uživati u delima Hendla, Bramsa, Šostakoviča, Pjacole i u ponekom iznenađenju. Solisti na koncertu su učenice prvog razreda srednje muzičke škole, Anđelka Dragić (gitara) i  Marija Malidzan (klavir),  kao i prof. Slavica Rajevac (klavir), a gost koncerta gudački orkestar OMŠ „Živorad Grbić“.

Kamerni gudački orkestar „FENIKS“ je nastao 2010. godine u okviru realizacije umetničko scenskog projekta „4 godišnja doba“ u partnerstvu  UG „Dobri ljudi“, MŠ „Živorad Grbić“  i Centra za kulturu,  i  od samog nastanka (2010. godine) je jedno od najsnažnijih i vrlo omiljenih simbola valjevske muzičke škole. Kroz više od decenije  postojanja u sastavu orkestra je učestvovalo  preko 30 učenika, najuspešnijih gudača škole, a trenutno u njemu svira 16 trenutno najkvalitetnijih učenika gudačkog odseka,  potvrđenih sjajnim rezultatima i na koncertnom i na takmičarskom podijumu. Feniks je na svim koncertima škole, valjevskoj publici poklanjao muziku posle koje je tražen bis, a ujedno je prvi ansambl škole koji je predstavljao školu i na podijumima u inostranstvu (Slovenija, Nemačka), i u međunarodnim projektima visokog kvaliteta za koje je i nagrađivan prestižnim nagradama (Opera Didona i Enej – zajednički projekat sa Gimnazijom Širen iz Pfafenhofena realizovan 2018. godine).  I ova godina je u valjevskoj muzičkoj školi, svakako bila godina orkestra Feniks, jer je na međunarodnom takmičenju „Zlatne stepenice“, održanom ove godine u organizaciji MŠ „Živorad Grbić“, u konkurenciji od preko  150 učesnika svih nivoa muzičkog obrazovanja,  sa celog područja nekadašnje Jugoslavije, izabran za apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade prof. Dejan Mihailović.

Koncert orkestra „Feniks“ za svetski Dan muzike jeste želja valjevske muzičke škole da ustanovi još jednu lepu koncertnu tradiciju u svom godišnjem koncertnom repertoaru, ali prvenstveno u kulutrnom životu Valjeva,   i potreba da se valjevskoj javnosti predstavi talenat, profesionalizam i kvalitet ansambla „Feniks“ koji je po rečima vodećih akademskih profesora u zemlji,  orkestar koji zaslužuje tretman i poziciju gradskog a ne školskog orkestra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.