Rešenje za nekadašnji objekat Valjevske banke

Grad Valjevo zatražio je od ministarstva finansija da u potpuno vlasništvo preda gradu objekat nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića. Objekat je izgoreo u požaru u januaru 2021. godine. Na sednici Skupštine čule su se različite ideje o nameni ovog objekta.

Poslednja rekonstrukcija i dogradnja hotela Grand  izvedena je tokom 1987. i 1988. godine, kada je uredjen I prostor Trga Živojina Mišića. Namera tadašnje gradske vlasti bila je da se korisnicima hotela , posetiocima gradu I samim gradjanima što dostupnijim učine šalteri tadašnje Valjevske banke. Tako je na samom Trgu u novoizgradjeni objekat I  useljeno nekoliko šaltera banke. Ipak Valjevska banka je ugašena,a hotel Grand prodat . U brojnim kupovinama , prevodjenjima I potom oduzimanjima zbog dugova našao se I pomenuti objekat koji je na kraju izdavan privatnom licu koje je u tom prostoru formiralo kafić.

Dalja sudbina objekta bila je takva da je grad ostao suvlasnik u jednom delu dok je resto upisano na ministarstvo finansija RS.Tačnije  0,12% je javna svojina grada. Sam  objekat je povrsine 140m2 i upisana  je javna svojina RS  sa udelom od 23/140 , pri čemu je  nosilac prava korišćenja ministarstvo finansija 117/140.

Praktično od pomenutog požara objekat je u lošem i zapuštenom stanju , a zahtev prema ministarstvu finansija grad objašnjava budućim načinom upotrebe samog objekta.

„Taj objekat najpre treba da bude ponovo sredjen jer u postojećem stanju ga nije moguće koristiti, a nalazi se na moguće naajlepšoj lokaciji u gradu. Naša ideja je da ukoliko dobijemo taj objekat u puno vlasništvo grada da tu bude foriran izložbeni prostor. Kada kažem izložbeni prostor ne mislim na galerijski prostor već prostor gde mogu prema svojim potrebama izlagati sve ustanove kulture pa i sam grad . Različite su potrebe u zavisnosti od trenutka do trenutka , ali tu bismo dobili jedan zaista iskorišćen prostor“, obrazložio je predlog Vladimir Mišković član Gradskog veća.

Na samoj sednici Skupštine na kojoj je doneta odluka da se ministarstvu uputi zahtev, ozbiljan predlog dao je i samostalni odbornik Dragan Popović. „Mislim da u gradu imamo i galeriju i da ustanove imaju dovoljno prostora , ali ono što nemamo jeste prostor za Turrističku organizaciju. Mi imamo onaj mali delić koji je suvenirnica ovde ispred Gradske uprave , ali koliko gradjana Valjeva najprre , a da ne govorimo o ljudima koji dolaze sa strane, zna gde su prosotrije naše TO? Zavučene, male u pasažu i nemoguće ih je pronaći. Moj predlog je da taj objekat, ukoliko ga dobijemo može biti iskorišćen za TO . Oni rade na promociji našeg grada i mislim da je ta lokacija Trga Živojina Mišića više nego dobra upravo za njih“, rekao je Popović.

Još jedan predlog o budućoj nameni iznela je odbornica SNS-a Ivana Petarić koja je dala predlog da u tom objektu bude Klub za mlade. „Mi smo do sada u par navrata razgovarali o toj potrebi mlaldih u Valjevu . Mnogi gradovi u Srbiji imaju takve Klubove , a mi nemamo . Možda je dobro rešenje da mladi u Valjevu dobiju svoj prostor tako što će Klub biti smešten u taj objekat“, rekla je Petarić.

O tome šta će konkretno biti smešteno u pomenutom objektu i ko će biti korisnik odlučiće jednom Skupština grada, ali tek nakon što iz ministarstva finansija bude stigao odgovor  na zahtev o ustupanju udela .

 

5 comments on “Rešenje za nekadašnji objekat Valjevske banke

 1. Grand

  Resenje je da zakupac plati sve troskove zakupa i dovede objekat u ispravno stanje. I da se Tuzilac pozabavi malverzacijama sa pomenutim objektom. Ko je omogucio neplacanje zakupa i paljenje bez posledoica. Strnjiku zapalis dodju odma a po Gradu kad palis nista.

  Reply
 2. Dragan

  Odlicna ideja petaricke. Neverovatno da tako mlada osoba zrelo razmislja. I ne cudi me sto je rukovodstvo stranke toliko hvali

  Reply
 3. Sima

  Jedino realno i ispravno bi bilo da ovaj prostor koristi Turistička organizacija! Idealno je mesto za turiste, koji obilaze Tešnjar i Trg Živojina Mišića, Muzej. Ovaj prostor nikako ne treba da bude galerijski prostor, jer za tu namenu koju spominje g. Mišković, može da koristi sadašnji prostor Turističke ispod opštine. Em je u staklu, em je tu pored opštine!
  A za kancelariju za mlade tek ne treba dati ovaj luksuzni prostor, koji je mnogo potrebniji za ukupnu promociju grada! Mladi imaju valjda prostor u Domu omladine, a na žalost se slabo koristi, iako je sasvim prikladan i na dobrom mestu za mlade!

  Reply
 4. Prostor

  Požar je samo. bio opomena nekome, taj prostor prostor je mali za omladinu i treba da bude u funkciji preko cele godine a ne samo leti,idealan prostor za omladinu je bivši dom JNA sa bastom,za sve omladinske manifestacihe i službe

  Reply
 5. Nušić

  Najviše smisla ima to da tu bude prostor Turističke organizacije Valjevo u kojem bi bio smešten Info centar i suvenirnica. Ovo je deo grada u koji turisti najviše dolaze. Ostali predlozi su manje-više besmisleni.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.