Patrijarh Porfirije: Večna dela Vladike Nikolaja

Vidovdanska akademija u čast trojubileja Svetog Vladike Nikolaja, 140 godina od njegovog rođenja, 65 od prestavljenja i 30 godina od prenosa moštiju u Manastir Lelić, održana je u valjevskom Centru za kulturu.

Na početku akademije, episkop valjevski Isihije poželeo je dobrodošlicu, ističući da je u našoj eparhiji cela godina ispunjena ovim trostrukim jubilejom Svetog Nikolaja ohridskog i žičkog, izražavajući nadu da će, kako je rekao, i Nikolajevske akademije poput Svetosavskih svečanosti postati sastavni deo našeg tkiva.

U svojoj besedi, patrijarh srpski Porfirije podsetio se studentskih dana na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, navodeći da su on i njegovi vršnjaci tada pre 40-tak godina prvi put došli u kontakt sa delima Svetog Nikolaja „koja su u Titovoj Jugoslaviji bila zabranjena“.

„Tada su u srpskom društvu bile iste optužbe protiv njegovih dela i njegovih knjiga koje su od početka takozvane diktature proleterijata važile protiv samog Vladike i zbog kojih mu je bio zabranjen povratak u otadžbinu. Bio je proglašen za izdajnika, ratnog zločinca, čak Hitlerovog poklonika, a čitavo trajanje Drugog svetskog rata bio je interniran i zatočenik zloglasnog logora Dahau. Takav je bio i tretman njegovih knjiga. Ali, za to vreme vladika Lavrentije, koga se sa ljubavlju sećamo, kupuje štampariju prvenstveno zbog Svetog Nikolaja da bi štampao njegova sabrana dela i svakako je najzaslužniji što su, ubrzo nakon pada berliinskog zida, ona postala munjevito popularna. Od tada, crkvi je bilo važno da njegova jevanđeoska reč dođe u narod“, podsetio je srpski patrijarh.

U to vreme, kako je rekao, dolazi i do podele na dve struje tadašnjih vlastodržaca.

„Da su komunisti preobučeni u nacionaliste i komunisti preoubučeni u mondijailiste čitali dela Svetog Vladike Nikolaja i kako on Svetog Savu prepoznaje kao pravog Evropljanina,  vrednog i neumronog delatnika koji spolja i iznutra Hristom preobražava najpre sebe a potom i ceo svoj narod, mogli su zaista doprineti narodu a ne samo sebi. Tako su oni koji su zabranjivali Nikolajeva dela to prestali i čak omogućili da budu publikovana, ali su u isto vreme sa svojim ideološkim blizancima iz Zagreba i Sarajeva izazivali ratove. Njihove kolege iz komiteta koji su postali mondijalisti i dalje su klevetali Nikolaja, a i danas napadaju vasceli Nikolajev rod. Sve to govorim da danas ne bismo pravili iste greške i da se obučavajući na delima Svetog Nikolaja upravljamo procesima oko nas“, rekao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je u svojoj besedi poručio da su život i delo Svetog Nikolaja merodavni i u 21.  veku i da mlade naraštaje možemo da upućujemo na njega.

„Zato što on gde god da je govorio, u Leliću, Žiči, na obalama Ohridskog jezera, na Svetoj gori i u Jerusalimu, u Kentberijskoj katedrali, Čikagu, bilo kom u našem selu ili palanci, samo je jednu meru imao – Hristos i njegovo jevanđelje i negova ljubav za ljudski rod. I o čemu da je govorio sve je počevši od sebe merio raspelim i vaskrsnim Hristom kao sistemom vrednosti“, zaključio je patrijarh sprski Porfirije.

Na Vidovdanskoj akademiji u kulturno-umetničkom programu učestvovali su glumci Nenad Jezdić i Viktor Savić. Nastupili su između ostalih i “Cane, Antoan i grupa Veronauksi”, grupa “Luča”, Pavlina Radovanović i grupa Nektarija, horovi “Emanuil” i “Hadži Ruvim” i folklorni ansambl valjevskog Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”. Pre akademije, u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu održana je doksologija u čast dolaska patrijarha srpskog Porfirija.

2 comments on “Patrijarh Porfirije: Večna dela Vladike Nikolaja

  1. Dzontra

    Blamantno je sve ovo od njihovog dolaska, specijalnog tretmana, obezbeđenja, luksuznih limunzina i džipova, pa do zatvaranja ulica. I sve to u „sekularnoj“ državi.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.