iRevolucija traži postavljanje aplikacije na gradski sajt

Organizacija iRevolucija je GU Valjeva predala Građansku inicijativu za informisanje građana o vrednostima aerozagađenja i prisutnosti alergenih polena u realnom vremenu. Ova organizacija  traži od lokalne samouprave integraciju ove aplikacije na sajt grada Valjeva, ali i svih institucija koje mogu doprineti da se informacije distribuiraju u realnom vremenu.

U dostavljenom zahtevu gradu iRevolucija navodi:

„Članom 18. Zakona o zaštiti vazduha propisano je da Vlada Republike Srbije, kao i sve jedinice lokalne samouprave, redovno obaveštavaju građane o prekoračenju koncentracija zagađujućih materija opasnih po zdravlje, putem radija, televizije, dnevnih novina, interneta. ili drugim pogodnim sredstvima. Ovom prilikom Vam se obraćamo za usvajanje Građanske inicijative za javno informisanje u realnom vremenu, koju organizacija iRevolucija realizuje sa saradničkom organizacijom Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i Ekstremna ekologija (Kseco)

Na zvaničnom sajtu Grada Valjeva (valjevo.rs) nalaze se podaci o vrednostima zagađenosti vazduha sa istaknutim podacima lokalne monitoring mreže koji nisu blagovremeni i istovremeno nepotpuni. Najnovije informacije su iz aprila 2022. S tim u vezi, primetno je da se podaci distribuiraju sa zakašnjenjem i da se informisanje šire javnosti od strane lokalne samouprave vrši isključivo preko sajta grada Valjeva.

S obzirom da se građani Valjeva nalaze u periodu godine kada postoji visoka koncentracija alergenog polena u vazduhu, a da je njihovo praćenje obustavljeno 2019. godine, ova činjenica dodatno izaziva zabrinutost za kvalitetan monitoring vazduha i distribuciju podataka koji utiču na zdravlje svih građana..

Nacionalna organizacija za životnu sredinu (NEA) u saradnji sa Ekstreme Ecologi (kEco) koristi savremenih informacionih tehnologija, razvio je aplikaciju koja prikazuje koncentracije pet zagađujućih materija (PM2,5 PM10 – suspendovane čestice prečnika 2,5 10 mikrona, 502- sumpor dioksid, NO2- azot dioksid 103 prizemni ozon) u realnom vremenu , rangirajući i klasifikujući ih na različite načine. Podaci o merenju dostupni su sa više od 400 lokacija u Srbiji i 8 lokacija u Valjevu, kako iz državnih tako i sa stanica u vlasništvu građana. Kvalitet vazduha je prvenstveno rangiran prema Evropskom indeksu kvaliteta vazduha koji koristi Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) i široko je prihvaćen u zemljama članicama EU.

Aplikacija kEco Vazduh (https://keco.info/keco/vazduh) u realnom vremenu izračunava srednje satne srednje dvadesetčetvoročasovne vrednosti koncentracija zagađujućih materija i upoređuje ih sa propisanim graničnim vrednostima datim u zakonskim aktima Republike Srbije, odnosno sa preporučenim vrednostima granita Svetske zdravstvene organizacije.“

Predajom građanske inicijative, iRevolucija traži od lokalne samouprave da aplikaciju integriše na sajt grada Valjeva primarno i istovremeno inicijativu proširi na sajtove zdravstvenih ustanova, sajtove osnovnih i srednjih škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.