U fokusu prvog rebalansa dva nova vrtića i smanjenje aerozagadjenja

Gradsko veće usvojilo je prvi rebalans budžeta. Ovim rebalansom omogućena je rekonstrukcija stare Šeste škole u koju će biti smeštena dva obdaništa. „Nadam se da ćemo do kraja godine rešiti problem upisa dece u vrtiće“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ukupna planirana javna sredstva predvidjena prvim rebalansom budžeta grada iznosiće 4,3 milijarde dinara. Rebalansom za koji su članovi Veća dali zeleno svetlo , predvidjeno je povećanje prihoda za 264 miliona dinara, onosno za 6,64%.

Najveća nova pozicija u budžetu jeste rekosntrukcija stare Šeste škole za šta je grad rebalansom obezbedio 173 miliona dinara.

„Valjevo je jedini grad u Srbiji u kom se u ovom trenutku grade čak tri fabrike koje će zaposliti 2300 ljudi. Nema grada u Srbiji koji je u sličnoj situaciji. Najveći iznos koji smo opredelili rebalasnom jeste 173 miliona za rekonstrukciju stare Šeste škole i njegovu prenamenu u dva vrtića. Očekujemo da ovim novim prostorom za smeštaj dece možemo da pokrijemo čak 90 % , a moguće i više od broja dece koja zbog nedostataka prostora svake godine ostaju neupisana u vrtiće. Ovo je za nas izuzetno značajn projekat i nadam se da ćemo do kraja godine pitanje upisa dece u vrtiće rešiti i da ćemo vrlo brzo imati 400 novih mesta“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Pored ostalih izmena medju značajnijima je i povećanje na poziciji energetske efikasnosti u iznosu od 20 miliona dinara. Naime, resorno ministarstvo opredelilo je već za ovu namenu 30 miliona dinara i uz učešće grada u sada već identičnom iznosu , kako se moglo čuti na sednici Veća stvoreni su uslovi za subvencionisanje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za značajo veći broj korisnika.

Gradonačelnik Gojković danas je najavio još jedan projekat vezan za smanjenje aeroagadjenja , a to je zamena kotlova u individualnim ložištima za šta su predvidjena sredstva u iznosu od 36 miliona dinara.

„Vrlo nam je značajna pozicija Zaštita životne sredine, tu posebno mislim na mere koje preduzimamo kako bismo smanjili aerozagadjenje . Za tu namenu sada imamo na raspolaganju 60 miliona. Istovremeno ove godine očekuje nas još jedan projekat zamena kotlova u individualnim ložoštima, za šta smo od ministarstva dobili 28,5 miliona dinara , a naše učešće biće dodatnih 7,5 miliona dinara. To je još jedan razlog zbog kog nam je važno da Skupština usvoji odluku o rebalnsu“, rekao je Gojković.

7 comments on “U fokusu prvog rebalansa dva nova vrtića i smanjenje aerozagadjenja

 1. Miki

  Bravo! To su sve jako bitne stvari za nas grad i nema coveka koji moze na takve stvari da kaze nesto lose.

  Reply
 2. Sestra

  Za vrtic kapa dole. Niko ti godinama nije nista radio da promeni ovo je odlicna vest.

  Reply
 3. Milutin

  Da je svaki na vlasti radio kao ova vlast Valjevo bi bilo danas daleko u boljem polozaju. Ali ok, nikad nije kasno, samo naored, uradite to sto ste zamislili!

  Reply
 4. Dragan

  Vise nerada i javasluka i većih lazi od postojanja grada nije bilo.Katastrofa dva obdanista u jednoj školi,gde će te naći tih kao 2300 radnik ako se ikad otvore te fabrike.Bruka i sramota.cenzutisano je vrhunac poltronstva ove vlasti.Živela srbija

  Reply
 5. Petrija

  Divnoooo! Da je zgrada skole valjala ne bi zapoceli novu pre vise od 20 godina! Pa ta rekonstrukcija ce biti skuplja od gradnje novog. Pored Bubamare livada da se postojeci prosiri… al ti nije interesantno. Vise ce se para oprati ovako.

  Reply
 6. sin anarhije

  BANDA !!! Pogledajte ko vodi grad pa sve vam jasno , ne znaju ni da se obriju kao sto je decenijama radio normalan svet , a rec rebalans traze na vikipediji … decija igralista po gradu nemaju KLACKALICE , samo da se krstis levom i to je to , ali je neka dzudza uzela pare za novi dzip da bude u KUUUUULU ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.