Polet je gubitaš ! Normalno?

JKP Polet u prethodnoj godini ostvarilo je gubitak u visini od 4,1 milion dinara. S druge strane ovo preduzeće nije imalo nijednu investiciju, a kako se navodi u izveštaju poslovanja u prethodnoj godini zarade i socijalne pomoći isplaćivane su u punom kapacitetu. Korak dalje, zaposleni potrošili na seminare pet puta više od predvidjenog.

Svako ko se bar jednom u prošloj godini našao na recimo staroj zelenoj pijaci mogao je da se uveri u nekoliko činjenica. Tezge nagriza korozija, betonska i delom asfaltna podna podloga je prepuna rupa dok s obzirom da pijaca nije natkivena zajedničkim krovom izmedju tezgi sami zakupci razapeli su najlone raznih boja . U vreme kiša nije nemoguće da se kupcima upravo za vrat sa tih najlona sliva voda. U letnjem periodu mlečna hala na istoj pijaci gotovo da je najneprijatnije mesto u gradu s obzirom da klimatizacije niti ventilacije nema.

Pijace u drugim delovima grada ka kojima gravitiraju pojedina naselja nisu u mnogo boljem stanju dok i letimičnim pogledom nije teško zaključiti da za zelenu pijacu na tzv Novoj pijaci gotovo da ne postoji interesovanje. Krov na robnoj pijaci sve jeste, izuzev za ponos.

Činjenično stanje jasno ukazuje da su investicije u pijace itekako potrebne, ali njih u prošloj godini nije bilo. Iako se u predmetnom izveštaju o poslovanju navodi da su pijaci ozbiljna konkurencija veike trgovine i marketi koji takodje imaju svoje delove sa voćem i povrćem nigde se ne navodi da nisu samo niže cene takve robe u marketima problem, već umnogome komfor i prodavaca i kupaca.

Ova činjenica nije očito bila tema na seminarima koje su posećivali zaposleni. Naime u izveštaju se navodi da je od predvidjenih 10 000 dinara za putovanja u zemlji potrošeno pet puta više i to za putovanja na seminare. Seminari bi logično trebalo da unaprede poslovanje i bave se temama koje idu u tom pravcu.

Valjevski Polet godinama unazad gubitnik je kome izgleda pomoći nema, a na čijem teretu su brojni zaposleni za kojima očito ne postoji potreba. Jedno od rešenja koje je bilo predvidjeno da ima svoju realizaciju u prošloj godini jesu otpremnine za viškove zaposlenih. Ipak oni koji su najavili da će otići uz odgovarajuće otremnine nisu to učinili  pa smanjenja nije bilo. U ovom preduzeću u 2021. godini radilo je 25 stalno zaposlenih radnika i dva zaposlena po osnovu ugovora. Najniža zarada neto isplaćena u ovom preduzeću iznosila je 47 065 dinara dok je najviša zarada neto iznosila 64 856 dinara.

Pored dve jubilarne nagrade u prethodnoj godini zaposlenima su isplaćene socijalne pomoći u iznosu od 1 254 000 dinara. Razlog za isplatu pomoći kako se navodi je ublažavanje nepovoljnog materijalnog položaja izazvanog dugogodišnjem ograničenjem zarada i stalnim povećanjem troškova života.

Dakle, neko je u preduzeću procenio da su prosečne zarade od 50 000 dinara socijalna kategorija te da istima treba dati pomoć kako bi se izborili sa stalnim rastom troškova života ?

Da li bi bilo logičnije da su unapredjenjem ponude , uredjenjem tezgi i pijaca povećali broj zakupaca i na osnovu toga ostvarili veće prihode na osnovu kojih bi iz konačnog suficita na kraju godine jedan deo mogli uložiti u upravo zaposlene? Jeste , inače, ali ne i u Poletu.

Stecište bivših direktora, kako je drugi naziv za Polet, rekao bi neko , zapravo ne bi trebalo da bude opterećenje jer se radi o visoko obrazovanom kadru koji bi opet logično trebalo da unaprede poslovanje pa i dodatni seminari trebalo bi da do te mere poslovanje dovedu do savršenstva da se pitanje gubitaka ne bi trebalo ni postavljati. Ipak , na osnovu bilansa stanja  je jasno i srednjoškolcu ekonomske struke da nešto nije u redu.

Polet je u prošloj godini zahvaljujući subvenciji grada koja je iznosila oko 4 miliona očito zabeležio samo manji gubitak, a u ovoj godini Polet je dobio verovali ili ne iz budžeta grada čak 7 miliona dinara, ali ne za investicije u ruine od pijaca i tezgi već za tekuću likvidnost što znači za tekuće troškove struje , vode, poreza, putovanja na seminare na posao i sa posla… ili da skratimo? Da se potpuni sunovrat ne bi dogodio.

Nova direktorka unekoliko je popravila zatečeno višegodišnje stanje , smanjila neke dugove i jjasno podržala predlog da se kroz otpremnine smanji broj zaposlenih. Na ovaj način više je nego jasno da 27 zaposlenih u Poletu tom preduzeću nisu potrebni te da bi broj od 20 radnika, kako se govorilo,  bio prihvatljiviji. Jedino što je nerazumljivo jeste zašto su se sami zaposleni pitali hoće li uzeti otpremnine ako je poslodavac , grad pa i javnost jasno zauzela stav da su tehnološki viškovi očiti i pojedina radna mesta nisu ni potrebna?

Ali , logika je 20 godina unazad napustila poslovanje Poleta, milioni i milioni dugova koji su pokriveni iz gradskog budžeta , socijalne pomoći koje su uplatili oni sa minimalca od  32 000 dinara , realno postavljaju pitanje : Da li bi gašenje ovog preduzeća , a otvaranje sektora u nekom drugom JKP koji bi izdavao pod zakup tezge bilo finalno rešenje?

Ukupni prihodi Poleta u prošloj godini iznosili su 36,5 miliona dinara, a rashodi 41 milion. I možemo opet ispočetka kao i svake godine kada se usvaja izveštaj o poslovanju da kontatujemo – Polet je gubitaš.

 

 

10 comments on “Polet je gubitaš ! Normalno?

  1. Milutin

    Polet je gubitas, jer ima brdo sps kadra tu koje je zbrinjavano i to ceo grad zna. A o tome sta i kako njihovi kadrovi rade najbolje zna cenjeni odbornik Vitorovic.

    Reply
    1. Naprdno

      To onaj sto je sinu kupio diplomu da bi postao direktor Agrorazvoja, a u Polet bi da udomi zenu? Jel taj?

      Reply
  2. Mića

    To samo u SNS-u ima. Da te neko postavi na neko mesto a ti da u privatnoj režiji pljuješ tu stranku i te ljude.

    Reply
  3. Мод

    Prljavo, neuredno, nehigijenski, a tu se prodaje hrana. Gde su inspekcijske službe ?

    Reply
  4. Brat Ilija

    Polet je gubitaš jer se ne mešaju u svoj posao zaposleni.
    eFiskal kase im nisu trebale, Polet izdaje tezge APR registrovanim trgovcima i P gazdinstvima, sve plaćanje je moglo da ide u eFakture i da se keš izbaci iz džepova naplatača(inkasanata), a obaveze plaćaju transferima u banci. No morali su da nekom tutnu namešten tender za kase!
    Polet mora da proda u staro gvožđe tezge raspale. Taj novac iskoristi za nadkrivanje i reparaciju ostalih tezgi. Objedini buvlju pijacu, staru zelena spoji sa novom, osvetli, obezbedi parking i proda viškove lokala Srpskoj pravoslavnoj crkvi ma staroj zelenoj. Time pokrije manjak. Obeznedi likvidnost i reorganizuje zaposlene.
    Čim nestane rada sa kešom kod inkasanata pojaviće se lova na tekućem računu.

    Reply
    1. B/B

      Potpuno ste u pravu .Nova(stara) posto ima 30 god.kako je napravljena pijaca propada,a i ova steara propada,pa objefiniti u jednu pijacu,sve srediti,puno je lokala u novoj i svi lokali sa dtare mogu u novoj pijaci raditi isto,halu za mlecne proizvode napraviti ,parking takidje se moze obezbediti i..Ovako nekoliko pijaca,a ni jedna nije u funkciji kako treba..Resenje se uvek moze naci,samo da li ce ofgovarati svima to,mislim ovima u gradskoj vlasti .Pijacna uprava treba da pistoji,pijaca takidje,ali mordenizovati i objefiniti u jednu da be postpjala pijaca uopste i poslovala kako treba…Neko hoce da propadne izgleda i posle da postane privatno vlasnistvo..Sva drustvena preduzeca propadose…Strasno i zalosno

      Reply
  5. Анонимни

    Brat Ilija stajedes kad si tako pametan ispade da su inkasanti krivi za gubitak PoletA .a niko ne pominje 4 bivsa direktora kadrovi sns-a od kojih jedan napravi 15 miliona gubitka uvecavajuci fakture za razne izmisljene radove u firmi kojekave svinjce kapitalne investicije i zaposli 25 radnika konrolora koji su polet kostali 3.5 miliona !!! I nikom nista sahranio polet .Lupas gluposti!

    Reply
  6. sin anarhije

    Sva valjjevska javna preduzeca su teski gubitasi i to znaju i vrapci na grani , jer su nesposobni retardi na vlasti zadnjih 30 godina doveli do toga da je grad postao najvece selo u Evropi , a gunj zavladao tamo gde mu mesto nije …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.