Korak bliže zatvorenom bazenu na Senjaku

Sa selektorom vaterpolo reprezentacije Dejanom Savićem gradonačelnik Valjeva razgovarao o izgradnji zatvorenog bazena na Senjaku. „ U toku je izrada urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem za zatvoreni bazen“, najavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„U našem gradu decenijama postoji i neguje se vaterpolo, a sa poslednjim uspesima vaterpolo reprezentacije ovaj sport je u Valjevu doživeo pravi bum. Mi danas u Valjevu iamo dva vaterpolo kluba koji igraju najkvalitetnje Evropske i domaće lige. Takodje imamo fenomen da grad koji nema pravi zatvoreni bazen imamo toliko dece koja treniraju vaterpolo i plivanje i što je još važnije ta deca postižu vrhunske rezultate. Od ovog susreta očekujem veliku i konkretnu pomoć za unapredjenje infrastrukture za vodene sportove u Valjevu . Kao grad smo samo na 100 km od Beograda i izgradnjom zatvorenog bazena bili bismo interesantni klubovima ne samo za njihove utakmice i pripreme već i za organizaciju ozbiljnih i velikih takmičenja“, rekao je gradonačelnik Gojković.

On je novinarima saopštio i da je u toku izrada projekta za zatvoreni bazen.

„Započeli smo izradu urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem za zatvoreni bazen na Senjaku delu grada koji je blizu centra i koji sa svojim karateristikama i termalnom vodom koja tamo postoji bi mogao da bude pravo otkriće za vodene sportove. Koliko bi izgradnja koštala značemo kada projekat bude gotov. To nije samo zatvoreni bazen već ceo jedan sportski kompleks. Da se sredi streljana, teren sa veštačkom travom , izgradi atletska staza, prateći elementi bazena kako bi to bio ozbiljan sportski kompleks“, rekao je Gojković .

Selektor Vaterpolo reprezentacije Srbije izrazio je zadovoljstvo što je u Valjevu i poručio da će ispred Vaterpolo saveza Srbije podržati ideju za izgradnju novog bazena, jer Valjevo to definitivno zaslužuje. „Valjevo kao jedan mali grad će imati dva velika tima u Super ligi, možda i najvećeg sporta u Srbiji. Svi znaju da je vaterpolo i Vaterpolo savez nacionalni brend i zbog toga smo ovde da podržimo tu ideju, odnosno da pokušamo i da ostvarimo jedan vid saradnje, gde bi kroz podršku došli do određenih priprema pre svega mlađih kategorija. Kao što znamo, 2013. godine je Vaterpolo savez imao ideju da se vaterpolo igra u svakom gradu u Srbiji, što rekreativno, što zvanično. Mislim da kada se pogledaju svi ovi uslovi, zašto se ovde ne bi odigrala jedna zvanična evropska ili svetska utakmica između reprezentacije Srbije protiv bilo kog velikog tima. Sama ta podrška je i popularizacija ovog sporta i nadam se da će do realizacije doći brzo“, poručio je selektor Dejan Savić.

Koliki je značaj izgradnje zatvorenog bazena govorio je Nebojša Stojaković predsednik VK Valis:„Pre svega imamo dva kluba koji će predstavljati ne samo najviši rang takmičenja u državi, nego i u regionalnoj ligi, u kojoj učestvuju sve države bivše Jugoslavije. Ima još jedna ideja, a to je rehabilitacija ovog centra. Ta ideja je krenula na jesen, nastavlja se dalje, a suština jeste da se poboljšaju uslovi. Već postoji gotov projekat za poboljšanje uslova kroz toplotne pumpe i solarnu energiju, gde mi možemo svako pojedinačno, preko Vaterpolo saveza i angažovanjem da apliciramo na više mesta i da pokušamo da obezbedimo sredstva, kako bi na jesen imali zaista vrhunske uslove. Uslovi toplotne pumpe bi bili takvi da ne samo da bi značili sportistima, nego i svim građanima. Temperatura vode bi bila 28 – 29 stepeni, u zavisnosti od želje“, rekao je Stojaković.

“Mi smo videli sve nedostatke koji bi eventualno u realnom vremenu mogli da se izvedu. Znamo da je voda u zimskim uslovima nešto hladnija nego od optimuma, pa smo na osnovu idejnog rešenja uradili projekat za izvođenje toplotnih pumpi, koji bi na nivou od 4 godine isplatio sve moguće troškove gasa koje grad donira i troškove struje. Toplotne pumpe su prvi korak ka uslovima, da u svako doba dana u zimskom periodu bazen pod balonom ima temperaturu od 28 stepeni, što je stvarno bitna stvar“, objasnio je Željko Ostojić, direktor UFK „Valis“.

3 comments on “Korak bliže zatvorenom bazenu na Senjaku

  1. Zoran

    Da li to znači da od najavljivanog obnavljanja Strelišta neće biti ništa ili grešim?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.