Šta su sve propustili valjevski poslanici? 2

Brze trake se trenutno grade, poslednja informacija vezana za prugu Valjevo – Loznica bila je vezana za Rio Tinto. Nedavno se u javnosti pojavila informacija da je autoput Beograd – Crna Gora, prvobitno trebao da ide pored Valjeva. Mnogo toga čini se je trebalo, ali se nije dogodilo. Jedini razlog tome jeste (ne)lobiranje predstavnika grada u republičkom parlamentu ?

Radovi na trasiranju brzih traka primakli su se Valjevu. Na početak ovih radova čekalo se od 2016. godine kada ih je prvi put pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete kompaniji Gorenje. Već izgradnjom autoputa Miloš Veliki Valjevcima je omogućena brža veza sa ostatkom Srbije. Brzim trakama Valjevo bi bilo još bliže.

Pre izvesnog vremena nekadašnji predsednik Opštine Čačak Rodoljub Petrović novinarima je učinio dostupnim informaciju da je autoput Beograd-Crna Gora bio predvidjen da prolazi kroz Valjevo, ali je ipak otišao prema Čačku.

Mediji iz Čačka I okoline preneli su informaciju da je početkom 1994.godine, u Narodnoj skupštini razmatran  predlog Prostornog plana, kojim se određuju lokacije za važne investicione projekte. Među njima je  bila i namera  da se gradi autoput od Beograda prema Crnoj Gori.Taj put prolazio je pored Valjeva.

Poslanici iz Čačka i Gornjeg Milanovca potom su lobirali da autoput ipak ne ide prema Valjevu jer je potreban Čačku i Milanovcu zbog razvoja ova dva grada. Tako se I dogodilo. Da li je Valjevu bio potreban razvoj, niko nije upitao.

Tako sada , 28 godina kasnije, Valjevo očekuje završetak na radovima vezanim za brze trake , a Čačani baš na autoputu.

Ista situacija bila je I sa prugom Valjevo – Loznica čija je izgradnja počela pre Prvog svetskog rata 1914. godine. Radovi počinjani pa prekidani, a ministri koji su dolazili u Valjevo poručivali su da pruga nije zaboravljena. Ipak novac je otišao na drugu stranu.

Vesti o pruzi sporadično se pojavljuju , a poslednju informaciju dao je Milutin Ignjatović direktor CIP-a rekavši: „Saobraćajni institut CIP d.o.o. za naručioca – kompaniju Rio Sava Exploration d.o.o. iz Beograda radi tehničku dokumentaciju železničke pruge Valjevo – Loznica, deonica Draginac – priključenje na postojeću prugu Šabac – Loznica”.

Kompanija Rio Tinto ima ideju da promeni  deo trase koja je nekad bila predvidjena. I to je za sada uglavnom sve .

Slično je bilo I sa projektom Hale sportova u Valjevu koja se sada ponovo aktuelizuje . Projekti menjani, menjani temelji , a ono što je uvek izostajalo jeste ozbiljno finansiranje od strane države. U medjuvremenu sportske dvorane “nicale” su širom Srbije.

Tu su I temelji nekada započete zgrade socijalnog stanovanja , a tek sada država završava Gerontološki centar.

Kada se kamere pogase I mikrofoni sklone , ono što ostaje jeste činjenica koju partijski funkcioneri iznose , a to je da oni pre njih nisu odradili svoj deo posla. Ipak, Valjevo je uvek u vlasti na nivou Republike imalo svoje predstavnike. Pravo je pitanje šta su to počev od devedesetih radili u Skupštini naši poslanici?

Da li su bili nemi podizači ruku, odnosno oni koji su samo vlasnici kartice za glasanje? Nedovoljno uticajni? Nedovoljno zainteresovani?

Slučaj Čačka I autoputa pokazuje da je lobiranje itekako moguće , da je ostvarivo I daje dobre rezultate. Ako je tako , onda neko ne radi svoj posao, bar ne onako kako je predvidjeno.

Nastaviće se …

7 comments on “Šta su sve propustili valjevski poslanici? 2

 1. Svi

  Ništa nisu propustili, za sebe su sve završili od Minića koji su podigli fabriku eksera u Drsčiću i asfaltirani do kuće ili Milovan Marković fabrika stakla u Paraćinu,plac bivšeg SUPa i stanova po Beogradu i Valjevu.Neka se pripremi Đorđe Milićević

  Reply
 2. Miki

  Socijalisti nikad nisu vukli za grad. Milicevic nista nije uradio a Jelena ce lobirati ja se uzdam u nju ona je sposobna zena i vucice za nas grad.

  Reply
 3. Slobodan

  Jelena bas vuče dobro za Valjevo…videćemo se rezultati u svakoj ulici u gradu. Duple trake krpi onaj iz Pricevica i taba lopatom.da je bar ona siroka

  Reply
 4. Pera

  Lubeničar sa Uba leči svoje komplekse !!!

  Ali duhovno Ub će ostai samo mala vaošica, da ne kažem nešto drugo.

  Reply
 5. Лазар

  Хаха,у целој Србији је позната ствар да су Ваљевци гњиде! Мисли се на власт и на неке друге области!
  Политичари су ту да се додворе Београду али искључиво за свој џеп.

  Reply
 6. Milan Popović

  Prostornim planom devedesetih auto put trebao je da ide: Novi Sad- Šabac-Valjevo-Užice itd. Beograd to nije dao a onda je Velja počeo da „šamara“.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.