Skupa praznična trpeza

      6 коментара на Skupa praznična trpeza

Praznici pred nama oduvek protiču I u znaku bogatije trpeze. Ove godine visoka cena žive vage prasadi I jagnjadi sigurno će uticati negativno na ranije navike vezane za trpezu sa obaveznim pečenjem.

Ukoliko planirate odlazak na pijacu bez par hiljada dinara u džepu ne bi trebalo da krećete. Povećane cene proizvoda evidentne su I na valjevskoj pijaci .

Shodno prazniku Vaskrsu, nije loše znati da se cena jaja kreće od 14 do 17 dinara po komadu, nešto su skuplja  bela jaja, a cena za jaja već našarana voskom kreće se oko 20 dinara po komadu. Na pijaci je takodje moguće kupiti I boje za jaja, a one najjednostavnije koštaju 5 dinara za kesicu. Na pijaci je takodje izložen I veliki broj najrazličitijih ikebana za koje u proseku treba izdvojiti oko  350 dinara , korpi za jaja od 100 z sasvim male kartonske pa do 800 dinara za korpe od drveta I pruća.

Kad su u pitanju cee voća I povrća na valjevskoj pijaci one su sledeće:

Mladi luk crni 50 dinara/beli 100 dinara

Mladi kupus 150 dinara

Listina veza 100 dinara

Pasulj od 250 do 300

Paradajiz 250 dinara

Krastavac od 180 do 220 dinara

Zelena salata 50 dinara

Rotkva 160 dinara

Jagode od 200 do 250 dinara

 

“Kupuje se , ali svega manje . Nekad se uzimalo recimo po 4 veze listine sad dve ili normalno je bilo kilogram paradajiza sad je to tri ili četiri paradajiza najviše. Salata se više prodaje, kupus isto. Ima I onih koji ne pitaju za cenu, ali nema ih mnogo”, priča jedna od prodavaca na valjevskoj pijaci.

Shodno rečenom jasno je da je najveći broj gradjana odlučio da više novca izdvoji za meso na stolu . To potvrdjuju u kasapnicama gde u najvećoj meri više I ne primaju narudžbe jer je , kažu , sve unapred prodato.

Ukoliko odlučite da sami pripremate meso za praznični ručak treba zanti da  u kasapnicama prasetina košta 700 dinara za kilogram, a jagnjetina 900 dinara. Jeftinija varijanta jeste meso za roštilj.

Veliki broj Valjevaca za Vaskrs praktikuje da na prazničnoj trpezi ima pečenje.

Cena prasadi od 16 do 25 kilograma, koja su najtraženija za uskršnju trpezu, na stočnim pijacama  i kod odgajivača kreće se od 400 do 450 dinara za kilogram žive vage i ta cena je skoro duplo viša nego pred prošli Uskrs. Prosečna cena jagnjadi je 350 dinara za kilogram žive vage. Poput prasadi, i cena jagnjadi u proseku je duplo viša pred ovaj Uskrs nego što je bila lane.

Kada je u pitanju meso iz pečenjara koje samo treba servirati na uskršnju trpezu, praseće se  prodaje po ceni  od 1.100 do 1.600 dinara kilogram, a jagnjeće od 1.300 do svih 2.000 dinara kilogram.

Cene nisu niske, šta god da odlučite. Zanimljivo je razmišljanje jedne sugradjanke koja je prokomentarisala u kasapnici cenu mesa rečima: “E kad dodju praznici lepo mi nje  dobro koliko košta”.

I možda je u tome stvar. Običaj kog se pridržavamo jeste da svaki veliki praznik svetkujemo uz bogatu trpezu. Ali, ne treba da zaboravimo da Uskrs, kao i Božić ili drugi verski praznik nisu definisani hranom već verom.

Pa ako neko I nije imao za pečenje I 200 jaja, to ne znači da za njega nema praznika. Uskrs nije radost za stomak već za dušu. Zašto to stalno zaboravljamo?

6 comments on “Skupa praznična trpeza

  1. Драган

    Сељак гласао за вођу. не купујем више код њих и навијам за фискализацију пијачних тезги.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.