Rotari klub donirao obdaništu prečišćivače vazduha

Rotari klub Valjevo realizовао је  humanitarnu akciju „Čist vazduh za zdravu decu“, u okviru koje је, uz pomoć prijatelja kluba i drugih Rotari klubova, kupljeno 25 prečišćivača vazduha za potrebe jaslenih grupa Predškolske ustanove „Milica Nožica“ u Valjevu.

“April je mesec kada Rotari posebnu pažnju posvećuje zdravllju majke I deteta. Treba napomenuti da je 7. april svetski Dan zdravlja, 15. april svetski Dan porodice a 22. april – svetski Dan planete Zemlje. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da kroz ovu akciju dočekamo Dan planete Zemlje i da ukažemo na značaj čistog vazduha i zdravlja dece, što je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže. Proble aerozagadjenja u Valjevu je ozbijan problem I m u Rotariju često razgovaramo o tome. Ovo je jedan način na koji mi nećemo rešiti aerozagadjenje , ali ćemo štetne posledice koliko toliko ublažiti”, rekao je Goran Marković , predsednik Rotari kluba Valjevo prilikom dodele prečišćivača vazduha.

Rotarijanci  ističu da je  ova akcija  od izuzetne važnosti za zdravlje dece i najmlađih, jer zagađen vazduh može biti uzrok na desetine respiratornih i drugih sistemskih bolesti i alergija. Deca u predškolskim ustanovama veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih meseci, a  većina predškolskih ustanova je smeštena u zonama visoke zagađenosti, pa je ova akcija tim važnija.

Članovi Rotari kluba Valjevo su prethodne godine poklonili 29 ovakvih uređaja Odeljenju za neonatologiju i pedijatriju Opšte bolnice Valjevu.

Rotari klub bavi se pre svega humanitarnim radom, odnosno pružanju pomoći lokalnoj zajednici u kojoj Rotariajnci žive i rade. Ove godine Rotari klub Valjevo obeležava 25 godina postojanja i rada koje su obeleželi brojne uspešne akcije a naravno u planu je da se ovakvim akcijama dalje nastavi.

Na donaciji se u ime PU “Milica Nožica” zahvalila direktorka Spomenka Djurović koja je istakla da zagadjenje vazduha uzima maha u našem okruženju. “Na spoljašnje faktore je zaista teško uticati. U prostorijama imamo mogućnost da utičemo na kvalitet vazduha . Prečišćivači vazduha će sigurno učiniti da prostorijie u kojima borave deca , ali I zaposleni, budu sa što čistjim vazduhom . Još jednom hvala na ovoj donaciji”, rekla je direktorka Djurović.

Rotarijanci širom sveta, članovi Rotari internacionala, jedne od najvećih međunarodnih organizacija, njih preko 1,2 miliona članova, okupljenih u više od 30hiljada klubova u 180 zemalja, posvećeni su razvoju profesija svojih članova, humanitarnom radu u lokalnoj zajednici i očuvanju mira.

Posebnu zahvalnost za današnju donaciju vajevski Rotarijanci iskazali su drugim Rotari klubovima i prijateljima kluba koji su pomogli da se ova akcije realizuje a to su: Urban Technic, STR Maja, SZR Mivex, X Brend system, STR Lord MN, Piramida drema, RK Sombor, RK Metropoliten, RK Stari Grad i Rotari E klub.

5 comments on “Rotari klub donirao obdaništu prečišćivače vazduha

 1. dedagaga

  Ово је заиста лепа вест. Сви бисмо требали да будемо захвални Ротари клубу Ваљево за доказану бригу о нашим најмлађим суграђанима.
  Хвала Горану БРАНКОВИЋУ, председнику Клуба.

  Reply
 2. Dejan Vuković

  Stvarno jako lepa i humana akcija ko god da je organizovao. Kod moje dece u obfanistu su takodje donirali ruske fotokataliticke preciscivace vazduha koji su se po oceni vaspitacica pokazali kao jako dobar izbor. U svakom slucaju, hvala donorima u ime sve nase dece.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.