Pomen poginulim pripadnicima 126.brVOJIN

Na planini Maljen  je obeležena dvadesettreća godišnjica pogibije poručnika Željka Savičića i Siniše Radića, dva mlada oficira herojske 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja. Ispred spomen obeležja, na mestu gde su tokom NATO bombardovanja, na današnji dan stradala dvojica poručnika, cveće su položili porodice Savičić i Radić, pripadnici 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, predstavnici SUBNOR-a, rodbina i prijatelji.

Ispred crkve Svetog Đorđa, koju je 126.brVOJIN u saradnji sa Eparhijom valjevskom i uz pomoć ljudi dobre volje, podigla 2015. godine, u spomen poginulim pripadnicima 126.brigade VOJIN, pomen su služili sveštenici iz Eparhije valjevske.

U neposrednoj blizini spomen obeležja i crkve Svetog Đorđa otkrivena je spomen ploča posvećena poginulim pripadnicima 126.brigade VOJIN.

Spomen ploču su otkrili članovi porodica Savičić i Radić.

„Dana 06.04.1999. godine u 23 časa i 5 minuta agresorska NATO avijacija dejstvujući, iz vazdušnog prostora susedne države,protivradarskom raketom po radarskom položaju naplanini Maljen (Kraljev sto), uništava radar AN/TPS-63 koji se nalazio u borbenom radu.

Pogođeni radar je bio u sastavu 1. voda VOJ, 31. bataljona VOJIN, 126. brVOJIN.

Tom prilikom ginu potporučnici i klasići Radić Siniša i Savičić Željko, izvršavajući zadatak pripremezanavođenje lovačkeavijacije na neprijateljske avione u vazdušnom prostoru iznad SR Jugoslavije, i upisuju se u knjigu besmrtnih i večnih vitezova zajedno sa ostalim srpskim herojima polažući ono najsvetije što imaju za svoju otadžbinu – svoje živote.

Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić posthumno su odlikovani Medaljom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti ukazom predsednika SR Jugoslavije i unapređeni su u čin poručnika, a 2015. godine Eparhija Valjevska ih je posthumno odlikovala Ordenom Svetog vladike Nikolaja“

1 comment on “Pomen poginulim pripadnicima 126.brVOJIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.