Počela izborna tišina

      3 коментара на Počela izborna tišina

Noćas u ponoć počela je izborna tišina koja prethodi izborima koji će biti održani u nedelju 3. aprila.

Izborna tišina po važećim zakonima Republike Srbije traje sve do zatvaranja birališta u nedelju u 20h.

Tokom tog perioda, učesnici na izborima ne smeju da organizuju javne skupove, objavljuju procene izbornih rezultata, šalju poruke biračima i postavljaju propagandni materijal na udaljenosti od 50 metara od biračkog mesta.

Izborna tišina predstavlja zakonom utvrđen vremenski period u kome je zabranjeno javno predstavljanje kandidata i njihovih političkih programa. Mediji u Srbiji u obavezi su da poštuje izbornu tišinu I za vreme njenog trajanja ne objavljuju poruke učesnika na izborima niti emituju njihove spotove.

Zabrana obavljanja izborne kampanje odnosi se na tradicionalne medije, odnosno TV, radio i štampu, ali je nemoguće za sada iskontrolisati reklamiranje I kampanju na društvenim mrežama. Iskustvo prethodnih nekoliko izbora je pokazalo da se kampanje početkom izborne tišine, praktično sele na fejsbuk, twiter i Instagram. Važećim zakonom  ne može se kazniti niko ukoliko se reklamira putem interneta ili na bilbordima.

Izborna tišina praktično je vremenski period koji je ostavljen biračima da sumiraju utiske kampanja  i donesu odluku koga će glasati.

 

3 comments on “Počela izborna tišina

    1. sin anarhije

      Nisi ti nikakav valjevac posto NE GLEDAM i NE SLUSAM pises spojeno, ali nisi kriv ti vec uciteljica ….

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.