Meštani Lukavca ponovo protestovali, tvrde da postoje nove bušotine „Euro litijum Balkana“

Meštani Lukavca danas su ponovo protestovali zbog radova na istraživanju litijuma i bora u ataru njihovog sela. Na prvom protestu, s obzirom da su najavili da će nastaviti okupljanja i narednih dana, okupilo se njih pedesetak.

Po rečima Gordane Jelisavčić, koordinatora „Marš s Kolubare“, povod za novi protest žitelja Lukavca jesu novi radovi koje je jutros, kako tvrde, započela kompanija „Euro litijum Balkan“, koja je već u ovom, kao i nekolicini drugih valjevskih sela na tom potezu nizvodno od Kolubare, prethodnih nekoliko godina napravila nekoliko istražnih bušotina koje treba da utvrdi prisustvo litijuma i bora na tom području.

Gordana Jelisavčić kaže da je bušenje zemljišta od jutros rađeno na dva mesta u Lukavcu, jednom koje pripada području „Valjevo sever“, za koje kanadska kompanija „Euro litijum Balkan“ ima istražnu dozvolu do juna ove godine, dok je druga bušotina iskopana na području gde su od prošle godine presudom Višeg suda u Valjevu zabranjena geološka istraživanja. Ta privremena sudska mera, kojom je usvojen zahtev narodnog pokreta “Marš s Kolubare”, trajaće do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i energetike da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kanadske kompanije i da se odbije zahtev te firme za produženje odobrenja za njihova primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-Mionički basen.

Jelisavčić ističe da su radnike, koje su zatekli na licu mesta, pitali šta rade, a da su im oni odgovorili “da samo rade svoj posao”. Zbog toga, kako je rekla, žitelji ovog sela i sutra će organizovati protest.

8 comments on “Meštani Lukavca ponovo protestovali, tvrde da postoje nove bušotine „Euro litijum Balkana“

 1. Dragan

  Nek radi narod. Bitno je da se nesto gradi sto ce uposliti ljude. Kakva poljoprivreda ko jos od toga zivi?

  Reply
  1. Драгана бот

   Питај Вулина и Мишковића. Покуповали су пола војводине.

   Reply
 2. Rodoljub

  Eto koliko smo plitak i glup narod. Pa oni ce dole da dobiju dobre pare i da se isele ko zna gde. Nama ce ovde da ostane taj rudnik da truje i nas i nasu decu i njihovu decu. E Srbijo zemljo ovaca…

  Reply
 3. Građani nema šta,da prodaju

  Kakva poljoprivreda,svi rade u Krušiku,i direktorka je sa sela

  Reply
 4. Markovic aleksandar

  U mom selu nema 5 ljudi da radi u tom vasem Krusiku, Ćuta dolazi sutra. Mi se borimo i boricemo se dok nas bude da ocuvamo ovo malo sto imamo. A vi gospodo iz grada koji jos praziluk iz dupeta niste izvadili, pogledajte oko sebe i razmislite sta mozete da izgubite ako mi pokleknemo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.