DS: Ovi izbori su uvod u lokalne izbore

Valjevo je medju gradovima gde je opozicija ostvarila najbolji izborni rezultat, a istovremeno ovdašnji SNS ostvario je ozbiljan pad podrške gradjana, poručile su valjevske demokrate . Kako se moglo čuti, na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala i potpredsednica DS-a Tanja Manojlović, ovi izbori dobar su pokazatelj i priprema za lokalne izbore 2024. godine.

Valjevske demokrate najpre su se zahvalile svim kontrolorima koji su, kako je rečeno,  imali hrabrosti da se sačuvaju glasovi i na kraju da se izbori ponavljanje izbora na 11 mesta. Ipak najveću zahvalnost demokrate upućuju gradjanima koji su glasali za koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije, što je oko 7600 glasača.

„Očigledna je razlika u glasovima koja se uglavnom tumači kao onih sa sela i iz grada. Ja sam ipak mišljenja da je razlika zapravo izmedju onih koji su mogli da dodju do informacija i onih koji prate RTS i još neke nacionalne kanale. U 20 gradskih biračkih mesta opozicija je odnela pobedu i to bih ja objasnio da su ljudi prosto imali odredjene informacije koje smo mogli da im pošaljemo i da su zato tako i glasali, a da su oni gde su informacije bile nedostupne glasali drugačije“, rekao je Jakovljević.

On je naveo i da je činjenica da SNS beleži ozbiljan pad u odnosu na izbore 2020 godine.“Tada je SNS imao 21 500 glasova, a sada 17 200. Dakle ozbiljan pad što pokazuje da Valjevci i Valjevke nisu zadovoljni ovom vlašću. Tu je i činjenica da je SNS u Valjevu imao jedan od najlošijih rezultata dok smo mi posle Beograda i Novog Sada imali jedan od najboljih rezultata“, rekao je predsednik GO DS.

Jakovljević je izneo i podatak da je na 14 izbornih mesta u kutijama bilo manje listića nego što je izašlo birača.  „Zanimljivo je da je recimo u Balački od 82 izašla 80 glasalo za SNS, a ima 83 glasača ukupno. Mi smo izbore pratili detaljno i ovi izbori će nam poslužit za kampanju za lokalne izbore 2024.god, mada je mislim da će ti izbori biti i ranije. Da su ovo bili lokalni izbori, opozicija bi u Valjevu pobedila. Mi ćemo učiniti sve da dodjemo do birača do kojih informacijama nismo do sada uspeli d adodjemo. Ovi izbori su pokazali da je svaki glas važan i zato bih pozvao Valjevce da izadju na ponovljene izbore“, rekao je Jakovljević.

Potpredsednica DS-a Tanja Manojlović zahvalila se i valjevskim medijima koji su, kako kaže, profesionalno pratili kampanju i rad opozicionih partija. „Ima razloga i za zadovoljstvo i za nezadovoljstvo ovim izborima. Za zadovoljstvo jer je ovo početak demontaže Vučićevog apsolutizma, za zadovoljstvo jer se DS vratila u parlament, imamo 10 poslaničkih mandata i imaćemo svoj poslanički klub i moći ćemo da doprinesemo demokratizaciji ovog društva. Nezadovojni smo jer broj od 38 osvojenih mandtata nije dovoljan da počnemo promene iz korena i uvedemo promene kojima smo se nadali. Na nama je sada zadatak da se pozabavimo analizom rezultata. Sve sprememo za nanredne lokalne izbore i moramo dobro sagledati situaciju i videti koji su nam to veći centri gde moramo osvojiti vlast , a Valjevo je medju tim gradovima“, rekla je Manojlović.

Ona je izrazila sumnju da će Vlada biti brzo formirana jer je tako najavio Aleksandar Vučić. „Oni sve rade pod pritiskom i na osnovu dnevnog istraživanja javnog mnjenja videćemo kako će to sve izgledati , ali posledice ćemo svi trpeti. Okupirani izborima manje smo obratili pažnju na neke stvari. A evo na sajtu ministarstva finansija se nalazi podatak da je u prva dva meseca ove godine ostvaren budžetski deficit u iznsou od 53 miljarde dinara i on je za 22% veći u odnosu na isti period prošle godine. Po tome smo prvaci u Evropi . U istom periodu nam je i spoljnotrgovinski deficit iznosio 1,75 milijardi evra i on je za 155% veći nego u istom periodu prošle godine. Posledice dakle , već trpimo“, rekla je Manojlović.

Na pitanje Vamedie kako vidi budući rad u Skupštini Srbije Manojlovićeva kaže da će izvesno biti korišćen jedan drugačiji narativ , borba argumentima kao i da demokrate neće dozvoliti da bude nastavljen trend rada Skupštine koji je vidjen u protekle dve godine.

S obzirom da pojedine opozicione partije šalju različite poruke gradjanima poslednjih dana Vamedia je zatražila i odgvoor na pitanje kako vidi te različitosti. „Mi smo imali konferenciju za novinare na kojoj smo izneli naše stavove i ključni je da neće biti postizborne kombinatorike sa Aleksandrom Vučićem . Normalno je da ne govorimo istim tonom i razičito reagujemo na pritiske i na trenutna dešavanja , ali za sada dogovor ostaje takav“, kaže Manojlović.

Tanja Manojlović izvesno će biti poslanik u Skupštini Srbije i za svoj mandat kaže da po zakonu nije valjevski  jer živi u Beogradu, ali i da je ona Valjevka pre svega. „Po zakonu ne , ali ja sam Valjevka ljudi, ja sam na svakoj konvenciji to isticala , ja sam Valjevka“, poručila je potpredsednica DS-a.

 

11 comments on “DS: Ovi izbori su uvod u lokalne izbore

 1. Kataklizma jedne priče

  Ovi glasovi nisu bili glasovi za Ds. Nemojte se zavaravati. Zoran Jakovljevic je ocenjen 2012.god i poslat u istoriju, gde je trebalo i da ostane. Nudjenjem recikliranih kandidata govorite o tome da nemate svest o narodu i porukama koje vam šalje. Uostalom, izađite sami sa dotičnim na čelu i biće vam sve jasno.

  Reply
  1. Nušić

   Razumem da te boli to što ti je stranka za 2 godine izgubila 4500 glasova, ali to je činjenica. Sve manje građana veruje naprednjacima.

   Reply
  2. Baki

   Slažem se sa konstatacijom kataklizme,mnogo sebi daju na značaju a nisu svesni realnosti.

   Reply
 2. Milena Savic

  Lepo izgledaju, sećam ih se i sa Promaje pre 20 god. Drago mi je da su konačno pronašli sreću.

  Reply
 3. Mirko

  Sve sve, al’ bitno da vam drug bivši i budući partner u vlasti Dačić – Premijer baš malopre stigao u Grabovicu, i baš kod Đ.Pavlovića u kuću na ručak, ali i da baš obiđe birače koji ponovo glasovaju u baš sledeću subotu…
  Nastala baš pometnja međ’ baš gradskim rukovodstvom baš crvenih. 😡
  Ahahaha… 🤣

  Reply
 4. Drvo

  Čime se hvalite kad ste nesposobni i izborni dan da organizujete!
  Zaista me ne interesuje sta ima da kaže ovaj Djilasov prevezak!
  Gde su nestala braca Ivković, sta je sa SSP?
  Da li cete sa Djilasom sad svi kolektivno u SNS?

  Reply
 5. Pitam se, pitam?

  Mene vise interesuje, hoće li Branko Ivković otići na kanabe kod Jelene Lekić kao njegov šef kod Vučića?

  Reply
 6. Glasač

  Slično kao pred 5 Oktobar,niti je opozicija spremna da preuzme vlast,niti je vlast spremna da prizna poraz

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.