CRTA : do 10h glasalo 9,9odsto gradjana

Po podacima koje je iznela posmatračka misija CRTE do 10h u Srbiji je glasalo 9,9 odsto gradjana.  List Danas prenosi da je napadnut Pavle Grbović lider PSG. U Valjevu raste izlaznost, kažu u GIK-u.

Po podacima sa 6  biračkih mesta,  koji se prate za statistiku, na parlamentarnim izborima,  do 10h ovog prepodneva u Valjevu glasalo je :

Biračko mesto br.10 –  glasalo 293 birača

Biračko mesto br.19- glasalo 385 birača

Biračko mesto br. 42- glasalo 21 birača

Biračko mesto br.45- glasalo 160 birača

Biračko mesto br .49 glasalo 30 birača

Biračko mesto br. 100 glasalo 23 birača

Pravo glasa u Valjevu ima 75936 gradjana.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović napadnut je danas i razbijena mu je glava ispred biračkog mesta Galenika, prenosi list  Danas.

CRTA:

Do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,9 odsto građana  (margina greška iznosi 0,4).

Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 10 časova iznosila je 9,4 odsto, a 2020. godine 9,1 odsto.

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 8,4. (uz marginu greške 0.2).

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.502.307 građana upisanih u birački spisak.

Skoro 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i Beogradu kasnilo je sa otvaranjem ali su nakon početnog kašnjena sva biračka mesta otvorena.

Posmatrači javljaju da u Srbiji 4 odsto biračkih mesta nije pripremljeno u skladu s propisanim procedurama, a u Beogradu 2 odsto.

Na značajnom broju biračkih mesta u Srbiji  (17 odsto) prilikom otvaranja biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora, a u Beogradu 19 odsto.

Vreća sa izbornim materijalom nije bila osigurana zatvornicom prilikom prijema na 2 odsto biračkih mesta, kako u Srbiji tako i u Beogradu, dok na 3 odsto biračkih mesta u Srbiji i na 2 odsto biračkih mesta u Beogradu glasačka kutija nije bila zapečaćena, kontrolni listić nije pokazan prvom biraču ili nije ubačen listić u kutiju.

Posmatrači Crte zabeležili su dva slučaja tkz. “bugarskog voza” koja će Posmatračka misije Crte prijaviti policiji. Takođe, na jednom biračkom mestu u Beogradu zabeležno je tzv. kolektivno glasanje.

Na 32 biračka mesta Crtinim posmatračima nije dozvoljeno da posmatraju sam početak glasanja ali je nakon intervencije Republičke izborne komisije dalje posmatranje omogućeno. Na 8 biračkih mesta u Beogradu Crtnim posmatračima članovi biračkog odbora ne daju informacije o procesu glasanja kao što bi trebalo.

Biračka mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovacu i Raškoj gde glasaju birači sa Kosova i Metohije nisu obuhvaćeni Crtnim uzorkom za Srbiju ali Crtini posmatrači prikupljaju informacije sa tih biračkih mesta. Do sada je zabeležena velika gužva zbog čega dolazi i do ugrožavanja tajnosti glasanja jer ne postoje adekvatni uslovi.

Inače, Posmatračka misija Crte ima više od 3.000 posmatrača, dvostruko više nego na izborima 2020. godine i svi su obučeni po najvišim međunarodnim standardima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.