Valjevska fabrika Gorenje Hisense u borbi za čistiju okolinu

Jedan od najvećih ekoloških problema u zemlji – zagađenje vazuduha pogađa sve urbane sredine, ali se poslednjih godina Valjevo neslavno ističe kao jedan od najzagađenijih. I ova zima nije bila izuzetak, pa su se veliki broj dana tokom zimskog perioda beležile veoma visoke koncentracije zagađujućih materija.

Kao glavni zagađivači navode se individualna ložišta, saobraćaj i industrija. To je upravo razlog što kompanija Gorenje Hisense iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdravilji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju.

Redovni monitoring štetnih gasova koji se obavlja tokom zimske sezone ni u 2021. godini nije pokazao prekoračenja, za šta je zaslužna i procedura obaveznog menjanja filtera, i to dva puta godišnje. Ovi najsavremeniji filteri i njihovo redovno menjanje obezbeđuju da se praškaste materije iz fabrike nikada ne približavaju graničnim vrednostima. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je ove godine zamenjen stari kotao novim CNG kotlom, koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova.

Briga valjevske fabrike Gorenje Hisense za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada i u skladu sa zakonsim obavezama.

Samo u prošloj godini valjevska fabrika Hisense Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra po osnovu proizvedenih rashladnih aparata. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje Hisense i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Kompanija na godišnjem nivou u državni budžet uplati ekološke takse ukupno 3,8 miliona evra za proizvdene i prodate aparate. Dodatno, Gorenje je, sa namerom da podstakne i druge proizvođače da odgovorno brinu o svojim proizvodima, pre nekoliko godina iniciralo i finansiralo projekat “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom”. U saradnji sa resornim institucijama, agencijama i kompanijama, Gorenje je značajno unapredilo procedure u ovoj oblasti. Zahvaljujući zalaganju za unapređenje transparentnosti i efikasnosti sistema za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, direktno je suzbijena nelojalna konkurencija, a u sistem naplate ekološke takse uvedeno je više od 1.500 novih firmi iz cele Srbije.

 

1 comment on “Valjevska fabrika Gorenje Hisense u borbi za čistiju okolinu

  1. Djurdjija

    Jedan od najvecih problema u zemlji je zagadjenje vazduha, pogadja sve urbane stedine i sve uzraste kako mladje tako i starije osobe koje imaju probleme sa alergijama i raznim plucnim bolestima. Tokom zimskog perioda beleze se visoke koncentracije zagadjenja. Da ne bi fabrike placale viliku ekolosku taksu treba da rade na projektima za preciscavanje vazduha. Ja sam se zainteresovala za aparate koje preciscavaju vazduh u zatvorenom prostoru, i odmah sam kupila, to je fotokataliticki aparat koji cisti i ubija sve mikrobe, bakterije i viruse gde boravimo i provodimo najvise vremena, spas i veliko blago za cist vazduh.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.