„Slike grada 365”

Valjevska biblioteka izložbom I katalogom pod nazivom “Slike grada 365” čuva istoriju grada.

Svakodnevni dogadjaji u Valjevu bivaju zabeleženi na različite načine. A kako to obično biva , buduće generacije o tim dešavanjima saznaju iz arhivske gradje. Više od reči govore fotografije koje su nedvosmisleno najverodostojnije svedočanstvo o prošlim vremenima.

Valjevska biblioteka zato je pokrenula zanimljiv projekat pod nazivom “Slike grada 365”. Cilj projekta je ne samo izložba fotografija o dogadjima vezanim za prethodnu godinu već I formiranje kataloga.

Biblioteka je raspisala konkurs na koji se odazvalo pet autora dostavljajući svoje fotografije . O onima koje će se naći na izložbi I katalogu odlučivao je žiri.

Izložba koja je otvorena u Biblioteci sadrži 17 panoa, ali i mini katalog sa 68 fotografija, a u pripremi je i veliki katalog sa svim odabranim fotografijama uz koje će biti i detaljniji opisi dogadjaja na koje se odnose. Osim toga, svi zainteresovani će fotografije moći da pogledaju i u digitalnom obliku, a Biblioteka će trajno čuvati fotografije u albumima za sve buduće generacije.

Violeta Milošević, direktorka Biblioteke kaže da je projekat nazvan “Slike grada 365” jer taj naziv asocira na grad I simbolično 365 dogadjaja. “ Nadam se da će u budućnosti taj broj fotografija u otkupu dosegnuti 365 i da ćemo zaista biti reprezentatnivni kada su u pitanju dogadjaji iz godine koja bude za nama,” rekla je Milošević na otvaranju.

Na izložbi se tako mogu videti fotografije Djordja Djokovića, Dragana Krunića, Jelene Nikolić, Jelene Vitorović i Gorana Mirosavića, a kako bi se kolekcija upotpunila, svoje fotografije su Biblioteci poklonili Josip Gračanin i Slobodan Ćirić,  novinar, koji je bio i jedan od članova žirija.

“Potrudili smo se da, otkupom ili poklonom, pripremimo fotografije koje će nam dočarati godinu koja je za nama i koju su obeležili brojni dogadjaji. Na žalost, neki su izostavljeni, neki zaboravljeni, i nadamo se da takvih propusta neće biti u narednim godinama, ali izložba  ipak obuhvata mnogo toga interesantnog, od izgradnje brze saobraćajnice Valjevo – Lajkovac, raznih protesta, Bajaginog koncerta, do vežbe vatrogasaca, festivala osudjeničkog stvaralaštva i mnogih drugih. Ovo je svojevrsna kompilacija različitih tema koje su predstavljene fotografijom, ovoga puta fotografijom kao dokumentom,” kaže o konkursu I izložbi Slobodan Ćirić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.