NALED, UNDP, Britanska ambasada: Podrška za žene i mali biznis

Podrška osnaživanju žena i malom biznisu u Valjevu i okolini“, bila je povod za posetu  predstavnika NALED – a, Etno mreže, Britanske ambasade, kao i UNDP – a,  Valjevu. Na ceremonijalnom delu dodeljeni su sertifikati preduzetnicama i preduzetnicima koji su uspešno prošli obuku za korišćenje podataka za razvoj biznisa, a koju je sproveo UNDP.

Podrška ženama I malom biznisu odvijala se kroz nekoliko programa. Najpre “Staze Srbije” u okviru kog su žene iz Valjeva prošle kroz obuku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda.

Britanska ambasada je u saradnji sa NALED – om pokrenula projekat „Mali biznis informator“.Dominik Otvej, zamenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Srbiji posebno je naglasio značaj digitalizacije koja je upravo u pandemiji korona virusa pokrenula preduzetnike i preduzetnice da svoje poslove šire na ovaj način .

“Širom sveta, pandemija Kovida je naterala male biznise da krenu u pravcu digitalizacije, dok je u Srbiji taj put bio još brži, jer su i pre pandemije mnoge instutucije krenule u pravcu uvođenja digitalizacije. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam danas imao priliku da upoznam neke od ovih preduzetnika / ca, koji su zapravo predvodnici u ovom procesu i nadam se da će u tom pravcu nastaviti i u budućnosti. Zaista sam ponosan što sam danas ovde ispred Britanske ambasade u Srbiji, koja je podržala ovu tehničku podršku velikom broju preduzetnika u Srbiji da prošire svoja tržišta, da svoje prisustvo na tržištu učine vidljivijim i da svoje potrebe učine vidljivijim u odnosu na državne institucije”, rekao je izmedju ostalog Otvej ističući da je za kratko vreme provedeno u Valjevu mogao da se uveri da se radi o lepom I gostoljubivom gradu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio se na programima koji su realizovani u Valjevu , a koji su vid borbe za ekonomsko osnaživanje gradjana.

“Borba za ekonomsko osnaživanje naših sugrađana se vodi na više frontova. Osim velikih, kapitalnih investicija, koje zahvaljujući državi Srbiji dolaze u Valjevo, od nemerljivog značaja je podrška preduzetnicima u našem gradu, a naročito ženama, koje iz godine u godinu pokazuju sve veće interesovanje za biznis. Čestitam svim učesnicima obuke za korišćenje podataka za razvoj biznisa i verujem da će im znanja koja su stekli na ovoj obuci koristiti u daljem poslovanju. Naročito sam ponosan na svoje sugrađanke koje vode respektabilne firme i koje su otvorene za nova znanja i unapređenje svojih veština. Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekat – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Etno mreži, Britanskoj ambasadi, kancelariji Ujedinjenih nacija u Srbiji i NALED-u, kao i partnerima iz Valjeva – Turističkoj organizaciji Valjevo, Privrednoj komori regije Kolubara, Mačva, Podrinje i Udruženju poslovnih žena Srbije. Pokazali smo i kroz ovaj projekat da smo dobar tim i da ima puno prostora da nastavimo saradnju i u budućem periodu”, rekao je Gojković.

Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji osvrnula se na još jedan program pod nazivom “Put do dobrog proizvoda” koji je omogućio obuku za 35 polaznika koji su učili o brendiranju , pakovanju proizvoda .

“Veliko mi je zadovoljstvo što je UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i sa Turističkom organizacijom Valjevo i Privrednom komorom, organizovala ovaj projekat, kroz koji je pružena podrška mikro preduzetnicima, sektorima ugostiteljstva, da podignu na viši nivo ono što imaju. Kroz ovaj projekat organizovali smo obuku 35 polaznika, od kojih je zadovoljstvo mi je reći da su njih 20 bile žene, koje su saznale šta su digitalne veštine za onlajn prisustvo i predstavljanje svojih proizvoda onlajn. Mislim da je sjajno što nam ova izložba pokazuje kako su ove preduzetnice uspele da pokažu spoj tradicionalnih veština sa nečim što je moda, što je dizajn i time stvorile priliku za nova radna mesta i napredovanje u biznisu“, rekla je Fransin Pikap.

Ručni radovi polako su sa godinama gotovo otišli u zaborav , ali ih je upravo jedna od programa koji je realizovan u Valjevu vratio na velika vrata. Kako je rekla , Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED- a i predsednica Etno mreže, polaznicama programa omogućeno je da sagledaju mogućnosti zarade ukoliko se bave upravo ručnim radovima.

“Nadamo se da će ove inicijativa da se nastavi, jer nailazi na jako dobar odziv i zaista daje rezultate. Ono što bismo ovom prilikom hteli posebno da istaknemo jesu žene širom Srbije, koje vredno rade, čuvaju naše nasleđe, čuvaju motive i tehnike od zaborava i kreiraju proizvode koji su autentični i koji nose obeležja identiteta i predstavljaju lice naših gradova Srbije. Ova inicijativa svakako ne završava ovde danas, mi ćemo nastaviti posevećno i u kontinuitetu da radimo sa ovim grupama, nadamo se uz podršku lokalne samouprave ovde. Rado ćemo se vratiti u Valjevo, da dođemo da prošetamo kroz Gradac i da pronosimo dobar glas o Valjevu, a da sa sobom ponesemo neke od ovih proizvoda po kojima se vaš grad prepoznaje“, zaključila je  Jovanović.

4 comments on “NALED, UNDP, Britanska ambasada: Podrška za žene i mali biznis

 1. Spiker

  Ja sam zena preduzetnik, mali biznis ne mogu da mrdnem iz mesta od placanja haraca drzavi. Koga bre vi zezate?

  Reply
 2. Nušić

  UNDP je samo protočni bojler preko kojeg država angažuje određene ljude kako bi mogla da ih plati više nego što može zvaničnim državnim kanalima. Tako su zaposleni u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima mahom angažovani preko UNDP-a

  Reply
 3. Kosa

  Au,koji kriminal u Kacelariji.Kada ce neko procesljati kapital I primanja zaposlenih?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.