Danas je Dan grada Valjeva

Valjevo danas oeležava svoj Dan grada. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na 20. mart kao dan kada je Valjevo oslobodjeno u Prvom srpskom ustanku.

Nakon što je 50 godina Valjevo kao svoj Dan obeležavalo 15. septembar , 2004. godine kao datum proslave uveden je 20. mart. Te 2004. godine razmatran je još jedan datum, a to je 31. oktobar dan kada je Valjevo oslobodjeno u prvom svetskom ratu.

Istoričar  dr Vladimir Krivošejev  svojevremeno je o samom značaju ovog datuma za Valjevo izmedju ostalog napisao:

“Dan oslobođenje Valjeva u Prvom Srpskom ustanku 1804. – dan slobode, ali i dan početka novog kontinuiranog razvoja Valjeva, njegove modernizacije i uključivanja u savremeno društvo; simbol svih drugih oslobađanja i datum bez ideološke i političke hipoteke.

U zoru 20. marta 1804. godine srpske ustaničke jedinice Valjevske nahije su, posle višednevne opsade, ušle u Valjevo koje su Tuci prethodne noći napustili. Posle nekoliko vekova pod turskom vlašću počeo je novi proces razvoja hrišćanske, srpske i evropske varoši.
Kao što Sretenje, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak (kao početna faza dugotrajnijeg istorijskog procesa Srpske revolucije), predstavlja Dan državnosti Srbije, kojim se simbolički proslavlja početak stvaranja savremene slobodne Srbije, iznikle posle viševekovne turske prevlasti, tako i 20. mart, kada je Valjevo oslobođeno u Prvom srpskom ustanku, predstavlja početak razvoja novovekovnog, savremenog Valjeva.”

Kako je u protekle dve godine zbog epidemije korona virusa izostalo značajnije obeležavanje ovog datuma , ove godine Valjevce u 11h očekuje izložba u Narodnom muzeju, u 12h Svečana akademija u Centru za kulturu, a večeras od 20h koncert grupe Crvena jabuka.

Poštovani sugradjani,

SREĆAN VAM DAN GRADA!

 

2 comments on “Danas je Dan grada Valjeva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.